Найдивовижніша дев’ятка

0
11383

Все частіше на прилавках з’являються нові види фруктів і овочів, деякі з них найбільше вражають своїм екзотичним виглядом і смаком. І це тренд сучасності, дивувати не лише розмірами, а і кольором м’якушу, забарвленням шкірки, незвичайним присмаком тощо. Адже селекційна наука не стоїть на місці, а потужно розвивається, демонструючи конкуренцію з самою матінкою Природою. Тож пропонуємо до уваги найдивовижніші за версією журналу «Овочі та Фрукти» сорти і гібриди, які, до речі, можна вирощувати і в Україні.

Кавуновий редис

Так назвали сорт редису тому, що його плоди нагадують кавун. У магазинах такий овоч не продається, а ось купити насіння і виростити на своїй ділянці можна. Цей сорт є популярним у США, натомість українські городники поки придивляються до нього. Щоб гідно оцінити смакові особливості цього гарного за зовнішніми ознаками сорту, варто його спробувати.

Романеско

Підвид цвітної капусти. Назва овочу походить від італійського слова romanesco, що означає «римська», адже у передмісті Риму його вивели. Згідно деяких тверджень, історію broccolo romanesco можна простежити до XVI століття, однак на міжнародних ринках овоч з’явився лише в 90-х роках минулого століття. У порівнянні з цвітною капустою і броколі романеско ніжніша за текстурою і має більш м’який вершково-горіховий смак.

Шарафуга

Шарафуга або нектакотум — гібрид нектарина, абрикоса і сливи. Всесвітньовідомий селекціонер Флойд Зайгер витратив майже 30 років життя, щоб створити цю оригінальну рослину. Дерево продуктивне, має крону середньої товщини. Рослина цвіте дещо пізніше, ніж більшість традиційних абрикосів, наділена значною стійкістю до сильних морозів, плоди дозрівають до кінця літа або на початку осені.  Зовні плід нектакотуму виглядає як велика слива. Ніжний м’якуш є міксом смаку сливи і абрикоса, вільно відділяється від кісточки, а на поверхні видно персиковий малюнок. Існує кілька різновидів шарафуги  —  фіолетовий і помаранчевий. Розмір плоду 6-7 см і вагою до 150 грам, урожай міцно тримається на стеблах.

Плумкот

Плумкот, плуот або апріум — перехресний гібрид сливи  і абрикоса, але в більшій мірі йому характерні риси сливи. Бо генетично він на 75% складається зі сливи. У США найбільша частина комерційних плумкотів вирощується у Каліфорнії. Частіше плумкоти подаються під назвою плуот. Цей гібрид також виведений Флойдом Зайгером.

Йошта

Широко поширений у Західній Європі гібрид чорної смородини, агрусу розчепіреного і агрусу звичайного. Рослина зареєстрована у 70-х роках минулого століття у ФРН. Це результат багаторічної роботи декількох поколінь селекціонерів, які працювали над схрещуванням чорної смородини і агрусу. Вчені намагалися збільшити розміри ягід і врожайність, а також прищепити гібриду стійкість до деяких шкідників і хвороб. При цьому у пріоритеті було позбутися колючок агрусу. На пострадянському просторі гібрид культивується з 1986 року.

Йошта — багаторічний ягідний чагарник. Тривалість життя близько 20-30 років. Кущі потужні, розлогі. Швидко розростаються, утворюючи пагони висотою 1,5 м і більше. На відміну від агрусу, не мають шипів. В середньому плодоносний кущ складається з 15-20 великих гілок різного віку. Діаметр крони близько 1,5-2 м. Коренева система залягає на глибині 30-40 см.

Пайнберрі 

Pineberry — сорт суниці садової, який був отриманий у результаті схрещування чилійських сортів суниці із віргінськими, що ростуть у Північній Америці. У ягодах відсутній ген, який відповідає за червоний колір. Хоча абсолютно білі плоди сорту Пайнберрі отримують лише в тепличних умовах — від яскравого сонця на грядці ягоди рожевіють. Смак плода нагадує полуницю і трохи ананас. Сорт плодоносить навесні і восени.

Вітелот

Походження цього сорту картоплі точно невідомо. Уважається, що він родом із Південної Америки. У записках, виданих у Франції у 1817 році Королівським товариством сільського господарства, Вітелот описується як один із шести сортів картоплі, що є найпопулярнішими на ринках Парижу. Письменнику Олександру Дюма цей сорт смакував найбільше. Бульби мають темно-фіолетову, майже чорну, досить товсту шкірку і темно-фіолетовий м’якуш, завдяки високому вмісту антоціанів. Сорт відзначається лежкістю.  Бульби якнайкраще підходить для приготування картопляного пюре.

Австралійський кривавий лайм

З’явилася у Австралії у 1990 році, а вже у 2004 році були здійснені його перші експортні поставки. Це щільний чагарник або невелике дерево з гострими колючками і зеленим листям, в період цвітіння покрите ніжними білими квітами, плодоносить криваво-червоними плодами овальної форми кислими на смак. Їх можна використовувати в якості замінників інших цитрусових в будь-якому рецепті. Тому цю рослину культивують не тільки у виробничих і комерційних цілях у тропічних краях, а і вирощують у домашніх умовах по всьому світі.

Неші

Особливий різновид груші, за формою дуже схожий на яблуко. Дерево сягає вистотою 2,5-3м. Шкірка фрукту ніби усипана «камуфляжним» цятками, вони бувають жовто-коричневого забарвлення, іноді зеленуватого. Під шкіркою ховається соковитий м’якуш. Сорт не потребує запилювачів. При Його морозостійкість і посухостійкість  високі. Має хороші показники високоврожайності і скороплідності — вступає у плодоношення на 2-й рік після посадки.  Знімна зрілість плодів настає наприкінці вересня – на початку жовтня. У холодильнику плоди зберігаються до березня.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here