ПЕРЕЩЕПЛЕННЯ СОРТІВ ВИШНІ ТА ЧЕРЕШНІ

0
11304
Kirschblueten

Згідно наукової літератури та зовнішніми ознаками вказані дві культури «майже сестри», які належать до одного роду Cerasus j. У становленні промислового сортименту вишні та черешні брали участь в основному вишня звичайна, або кисла, черешня, вишня степова та у дуже невеликій мірі вишня повстяна. Маючи надто багато візуально видимих спільних морфологічних ознак (форма плодів, плодоніжки, кісточки, форма листя, гілкування та габітус дерев), вони водночас різні. Це обумовлено їх «нутром», тобто генетикою.

Черешня має 2n = 16, та з поміж усіх кісточкових, а правильніше – навіть з усіх плодових культур вирізняється швидким ростом та високорослістю дерев, великим листям. Плоди більші, та мають значно більш ранні, ніж у вишні, терміни достигання; сильно варіюють за забарвленням та мають в основному солодкуватий смак за мінімумом кислот. Тому споживання відносно обмежене – в основному свіжими. Однак за зимостійкістю черешні поступаються вишні, а більшість їх сортів є самобезплідними – тобто у саду треба садити декілька дерев різних сортів.

сорт Ніжність

Вишня звичайна, або кисла, має набір хромосом 2n = 32 та вважається гібридом черешні із вишнею степовою (оскільки сама у дикому вигляді не знайдена). За характером росту буває деревоподібною та кущоподібною. Дерева в основному слабкої чи середньої сили росту, що корелює із високою зимостійкістю як бруньок, пагонів, коріння, так і рослин у цілому. Плоди в основному типового червоного забарвлення та кислуватого смаку; достигають пізніше черешні та мають більш універсальне використання – окрім свіжих, ідуть на різні види переробки. За ступенем самоплідності сорти теж різні, тому для надійного запилення та високої продуктивності варто мати декілька сортів.

плоди вишні сорту Чудо

Вишнє-черешня – така молода, а вже популярна

Постійне бажання людини отримувати щось краще та результативна робота українських і зарубіжних селекціонерів у процесі міжвидової гібридизації спричинили появу сортів-міжвидових гібридів, а простіше – вишнє-черешень.

В Україні з 1966 р. та пізніше була отримана низка сортів, що знайшли  подальше як аматорське, так і комерційне використання:

Встрєча ( вишня Любська із черешнею Київська 19);

Ігрушка (вишня Любська із черешнею Солнєчний шар);

Шалунья (вишня Самсоновка із черешнею Київська 19);

Ночка (вишня Норд Стар із черешнею Валерій Чкалов );

Чудо (вишня Гріот Остгеймський із черешнею Валерій Чкалов)

Наприклад, хіт продажів сорт вишні Чудо має приплюснуті, на коротких плодоніжках  великі плоди відмінного смаку, що «ховаються» у густому і великому листі. Дерева вище середньої сили росту, морфологічно більш схожі на черешневі і, головне – плодоносять щорічно.

плоди вишнє-черешні сорту Встрєча

Сорт Встрєча при зовні типово вишневій слаборослості, гілкуванні та виду дерев має смачні, яскраві і приплющені плоди, що рясно «обліплюють» гілки. Однак її зимостійкість та стійкість до моніліозу середня. Водночас Ігрушка та Шалунья порадують розмірами плодів, але не щорічною врожайністю досить великих дерев. У цілому у вишнє-черешень усе «як у людей» – мають як свої переваги, так і недоліки.

Причини до оновлення сортів і необхідності перещеплення

Як у випадку з іншими плодовими, їх декілька. Чи то у пристойному фермерському саду, чи на дачній або присадибній ділянці після декількох років плодоношення дерев, оцінки їх товарно-біологічних, смакових та технологічних властивостей ми можемо розчаровуватись, а точніше, прийти до висновку: треба, щоб було краще.

Підгрунтям для цього може бути ряд невідповідностей:

– невідповідність отриманого врожаю  параметрам раніше заявленого сорту;

– бажання збільшити або зменшити кількість дерев  уже наявного сорту;

– наявність на купленій землі чи садибі дерев-напівкультурок (невідомого походження або ж просто сіянців-дичок);

– просте бажання закріпити і вирощувати новіший та конкурентніший  на  даний час сорт.

І саме тут прийде на допомогу можливість вдосконалення сортів методом перещеплення у крону уже існуючих дерев різного віку. Тобто нам не треба викорчовувати дерева, втрачати дорогоцінний час чи додаткові фінанси. Сам же прийом  і називається «перещепленням», тому що ми плануємо щеплювати уже існуючі ( і раніше окультурені) дерева.

пізня черешня крупноплідна

Способів небагато, та й результативності треба почекати

Так різнопланово і просто за один рік працювати, як зі сливою (див. № 1 журналу за 2021р.) не вийде. Як вишня, так і черешня у силу біологічної специфіки до умов формування тканин калюсу («раньової», тобто загоєння місця щеплення), надто примхливі. Треба працювати у ранні терміни – до початку сокоруху, за відносно невисоких, але стабільно плюсових температур.  На перший план виходять тільки два способи: «поліпшеним копулюванням» чи «окуліруванням вприклад» (традиційно літньою або ж  ранньо-весняною) на гілках завтовшки 0,5–2 см. Тобто за обох способів – на досить тонких гілках. А як їх отримати? Саме тому перещеплення матиме два етапи: рік попередньої підготовки і рік самого щеплення. В одну весну слід провести сильне омолоджуюче обрізування крони дерев для отримання на їх штамбі чи в основі скелетних гілок по 5–7 молодих, добре розвинутих пагонів-приростів. А уже навесні наступного року зробити саме перещеплення. Хоча «окулірування» краще провести наприкінці літа у рік омолодження, а «копулювання» – уже навесні.

Чудо на ВСЛ вишні

У разі доброго приживлення щеплень результативність по вишні за 1 – 2 роки дійсно стане вражаючою. На відміну від яблуні та груші більшість сортів вишні біологічно схильні до формування пагонів другої хвилі росту (виноградарі називають їх «пасинками»). Таким чином, через рік матимемо перші та великі плоди, а через 3–4 роки – повноцінне та нове дерево з великим урожаєм, та ще й нового сорту. У черешні відростання буде у довші строки – оскільки вона гілкується гірше.

Варто пам’ятати про полярність – чим сильніша коренева система, тим більше точок росту повинні бути защеплені у крону. При проведенні перещеплення варто працювати із живцями (частинами пагонів) не з 2–3 бруньками, а з 4–6. Логіка проста: більша кількість точок росту дають пагони тонші і під тупішими кутами, відповідно з кращим кріпленням та меншими ризиками відломів. Особливо це актуально для сильнорослої черешні, що формує зазвичай дуже товсті та довгі пагони, які ніяк не «хочуть» гілкуватись.

Чудо високо на вишні

Головне, у даному випадку ми формуємо не саджанець, а дерево, яке невдовзі має плодоносити. А як відомо, плодові бруньки на пагонах-жировиках не формуються. Плодові бруньки у вишні масово закладаються на пагонах до 30–40 см довжини.

Особливі вимоги до заготівлі та зберігання пагонів

Плодоносні дерева вишні здатні формувати передчасні пагони, вони є тонкими, тому їх варто уникати. У черешні навпаки – через надмірну сильнорослість варто уникати пагонів, товстіших за 8–10 мм.   

Обидві культури потребують дуже ранньої заготівлі пагонів. Через специфічні особливості вишня та черешня мають суттєво коротший період біологічного  спокою, і не тільки дерев у саду, але і нарізаних з осені пагонів. Сховище для них має бути вологим, із регулярним та тривалим  режимом температур не вище + 2–3о С. Після березня триватиме період уже їх  вимушеного спокою. За умов в + 6–7о С і вище бруньки почнуть розвиватись, і пагони до моменту весняного перещеплення стануть непридатними.

Особливості догляду і формування у перші роки після перещеплення

У рік  проведення періодично видаляємо із самої весни і влітку зелені пагони нижче місця щеплення. Оскільки бруньки в обох культур є мішаними – на одному вузлі посередині одна ростова (вегетативна), а по боках – одна–дві квіткові (генеративні), можливе цвітіння. Тому як самі квітки, так і можливу зав’язь у рік перещеплення слід видаляти. Послаблюємо обв’язувальну плівку не знімаючи, а роблячи ножем по ній короткі та косі порізи, внаслідок чого при потовщенні нових пагонів вона або сама розповзеться, або наприкінці червня її можна повністю зняти. Запобігаємо поломам ростучих пагонів шляхом їх підв’язування, контролюємо і нейтралізуємо шкідників та хвороби.

В.В.Павлюк, канд. с.-г. наук

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here