НЕБОРЩОВИЙ НАБІР ВІД БЕЙО

0
111359

Пекінська і брюссельська капуста, кольрабі, радичіо, селера, артишок, м’ята, базилік, тархун, фенхель, спаржа – і це далеко не повний перелік культур, які щороку вирощує фермер Олександр Кіщенко у межах села Нова Збур’ївка, що на Херсонщині. За його словами, деякі з цих культур є основними, тобто тими, що приносять найбільший прибуток, а інші можна назвати допоміжними, вони потрібні для асортименту. Бо клієнти замовляють їх нечасто і у невеликій кількості, тому на них не заробиш.

Олександр Кіщенко

Хоча і на основних культурах зробити комерцію не просто, відзначає фермер. Чого лише варті наслідки минулорічного карантину, коли не вдалося збути частину ранньої продукції, її просто довелося викинути. Тож надалі у стислі терміни довелося переорієнтовуватися на іншу категорію клієнтів. У випадку Олександра Кіщенка – із суб’єктів готельно-ресторанної індустрії на торгові мережі і переробні підприємства. Це спонукало фермера переглянути як асортимент, так і партнерські стосунки з деякими постачальниками насіння, добрив, ЗЗР, ціни на які, попри скруту, невблаганно повзуть угору. Нічого не поробиш, таке життя, все тече і швидко змінюється. Але з однією компанією Олександр Кіщенко, попри мінливість ринкової кон’юнктури,  вже третій десяток років не припиняє співпрацю. Мова про Bejo Zaden. Адже потенціал селекційних здобутків цього славнозвісного бренду безмежний, наголошує досвідчений аграрій.

– Із продукцією Bejo Zaden познайомився понад двадцять років тому, коли, отримавши фах проектувальника радіоелектронної апаратури, почав фермерувати – не зміг знайти добре оплачувану роботу за спеціальністю, – пригадує Олександр Кіщенко. –  Разом із напарниками на орендованій землі у селі Нова Збур’ївка Херсонської області почали вирощувати томати. Потім зацікавилися пекінською капустою, про принади якої тоді ще не знали в Україні, натомість у Польщі та інших країнах Західної Європи це вже була популярна культура. Починали експериментувати з гібридами різних компаній. Найпридатнішим для нас виявився гібрид Білко F1 селекції Bejo Zaden. До речі, він і досі займає чільне місце на нашому капустяному полі. А знайомство з цим гібридом заклало міцну основу для взаємовигідної, плідної багаторічної співпраці з українським представником Bejo Zaden  –  ТОВ «Бейо Україна», яке нині постачає нам найякісніше насіння брюссельської капусти і кольрабі, селери кореневої і черешкової, різновиду цикорію салатного – радичіо. Ці культури забезпечують урожай еталонної якості, з упевненістю можу їх назвати візитною карткою бренду «FreshKO», який я недавно заснував.   

Як розповів Олександр Кіщенко, продукція «FreshKO», яка налічує близько сорока товарних позицій, розраховувалася на сегмент HoReCa у містах-мільйонниках  – Києві, Одесі, Харкові і Львові. Однак життя, а вірніше пандемія, внесла свої корективи. І тепер овочеві культури, вирощені «FreshKO», можна придбати не лише оптом, а і уроздріб на сільськогосподарському ринку «Нежданий», що у селі Великі Копані на Херсонщині. Хоча не менше половини врожаю Олександр Кіщенко планує вирощувати під замовлення від постійних клієнтів.

– Якісні показники врожаю, які забезпечені нашим досвідом вирощування і насінням Bejo Zaden, дозволяють не знижувати ціну на готову продукцію і залишатися висококонкурентним гравцем на ринку навіть у важкі часи, – наголошує  Олександр Кіщенко. – Скажімо, якщо колись пекінську капусту у Херсонській області споживали лише корейці, бо готували традиційні страви з цього овочу, то нині, в тому числі і завдяки появі настільки успішного гібриду, як Білко F1, пекінську капусту, особливо у сезон, споживають представники всіх національностей, які мешкають в Україні. Цей овоч стає не менш популярним у споживачів, ніж  капуста білоголова, яка споконвіку утримувала пальму першості.

На запитання, чим так припав до душі БілкоF1, Олександр Кіщенко відповів не замислюючись: передбачуваною лежкістю без втрат якості – не менше чотирьох місяців, неперевершеним зовнішнім виглядом і смаковими якостями. Тому під Білко F1 у господарстві щороку виділяється чи не найбільша ділянка у 10–12 га. Вирощували б і більше, зауважує фермер, бо покупці на таку продукцію обов’язково знайдуться, але потужності для зберігання у «FreshKO» не безмежні.

Окрім Білко F1 у господарстві вирощують і Маноко F1. З тією лише різницею, що не на зимове зберігання, а для отримання раннього врожаю пекінської капусти.

Всі культури у «FreshKO» вирощують через розсаду, тому в господарстві діє плівкова теплиця угорського типу, облаштована підлогою з підігрівом і гідропонним устаткуванням. У теплиці триває вигонка паростків, вирощуються деякі зеленні культури, а влітку – високорослі гібриди солодкого перцю.  

Як зазначає Олександр Кіщенко, безсумнівним лідером Bejo Zaden виступає і у сегменті селери черешкової. Адже соковитість гібриду Танго F1 вища за будь-які овації. Що дуже імпонує прибічникам здорового харчування, які використовують надзвичайно корисну селеру черешкову для приготування свіжовичавлених соків і смузі, куди додають ще яблука і моркву. Також  антиоксиданти, які містяться у селері, використовують спортсмени у своєму раціоні харчування. Власним гаманцем проголосували покупці і за селеру кореневу Ілона F1 селекції Bejo Zaden. Як відзначає Олександр Кіщенко, вирівняність і однорідність коренеплодів цього гібриду вразить навіть досвідченого аграрія. А сорт Діамант, який до появи  Ілони F1 лідирував на полях «FreshKO», є одним із найбільш високоврожайних і невибагливих рослин селери кореневої на ринку України. Хоча ця культура і не вважається простою у вирощуванні, Діамант та Ілона F1 при дотриманні технології забезпечать пристойний врожай навіть овочівникам-аматорам. Принаймні, як запевнив Олександр Кіщенко, покупців селери у нього ніколи не бракувало. Бо навчений на власних помилках аграрій зарікся економити на насінні, що зазвичай призводить до зниження ціни готового продукту.

Така ж ситуація і з брюссельською капустою. За словами Олександра Кіщенка, жодна інша компанія, окрім Bejo Zaden, не змогла забезпечити настільки природний зелений відтінок качанчиків, ніж присутній у гібрида Франклін F1. Привабливий він і на смак. Із розміром селекціонери теж потрапили «у яблучко». Голівки Франклін F1 і не завеликі, і не замалі, саме те, що хотіли б бачити клієнти.

– Попри те, що брюссельську капусту в Україні вирощували ще за радянських часів, ця культура не стала надто популярною на повсякденній кухні українців. Але є прошарок людей, які обожнюють цей продукт. І вони прискіпливо обирають уподобаний овоч. Тому, щоб успішно продавати брюссельську капусту, вона має бути ідеальною за всіма характеристиками, а також  пластичною до різних умов вирощування, щоб видатки на її виробництво не перевищували прибутки від реалізації готової продукції. І Франклін F1 якнайкраще підійшов на цю роль. До того ж цей гібрид стійкий до посух, що почастішали на Херсонщині, – відзначає Олександр Кіщенко.  

радичіо

За словами господаря, йому вистачає двох гектарів, щоб забезпечити асортимент і попит на брюссельську капусту від постійних клієнтів, які також звикли до високого рівня якості, що передбачає Франклін F1. Терміни збирання врожаю припадають на кінець грудня – початок січня, бо культура з легкістю витримує приморозки до – 12 °C. Однак взимку її краще перемістити у сховище, щоб уникнути наслідків після погодних несподіванок. Працюючи з брюссельською капустою, також варто пам’ятати, що пік продажів продукту триває лише до пори, коли на ринку починають з’являтися ранні овочі нового сезону, тож не потрібно занадто довго очікувати найкращої ціни, користуючись схильністю брюссельської капусти до довготривалого зберігання. Краще зробити ставку на її якість.

– Якщо зважати на регіональні особливості гастрономічних уподобань, одесити є найбільшими гурманами в Україні, – продовжує розповідь Олександр Кіщенко. – Кількість екзотичних овочів, які там продаються, найвища. Видно, дається взнаки етнічне різноманіття місцевого населення, а також традиційний зв’язок із морськими шляхами, що суттєво розсуває рамки традиційних уявлень про їжу. Так, скажімо, у нас найбільше пряно-ароматичних трав, артишоків, спаржі і кольрабі замовляють одесити.

Щодо кольрабі, то ніхто не готує стільки різноманітних страв з цього різновиду капусти, як мешканці Одеси. Їх наздоганяють хіба що львів’яни, адже на уподобання останніх впливає географічна близькість до країн Західної Європи, де кольрабі чи не популярніша за картоплю. Серед найулюбленіших гібридів цієї культури Олександр Кіщенко назвав Корист F1, оскільки, за його спостереженнями, українці краще розкуповують зеленуваті плоди, ніж фіолетові. До того ж Корист F1 трохи солодкий на смак з ненав’язливими нотками редиски, що не може не сподобатися. У «FreshKO» площі під кольрабі дорівнюють двом гектарам, агротехніка майже не відрізняється від вирощування капусти білоголової, до речі, у них спільні шкідники і хвороби. Нещодавно кольрабі, артишоком і фенхелем зацікавилися ритейлери з Херсонщини, що сигналізує про зростання попиту на цю нішову продукцію.

Олександр Кіщенко переконаний, що спаржа також є досить перспективною культурою на наших теренах. Тому він створив експериментальну ділянку, де 80% насаджень становлять гібриди спаржі Bejo Zaden. Вони забезпечують найстабільніші результати і демонструють максимальну холодостійкість та ранньостиглість рослин.

Ще одна холодостійка культура, різновид цикорію салатного – радичіо, нещодавно оселилася на грядках «FreshKO». На думку Олександра Кіщенка, попри пропозиції інших компаній на українському ринку, лише  сорти радичіо від Bejo Zaden варті уваги. Взагалі «FreshKO» можна назвати першопрохідцем у вирощуванні і просуванні радичіо на ринку. Навіть на «Нежданому», де покупців важко здивувати новинками, радичіо майже не помічають, як колись «пекінку», бо не звикли до використання цієї культури. Однак дехто із співгромадян, які повернулися з країн Західної Європи з праці або подорожей, де широко радичіо розповсюджений, залюбки додають листя цього цикорію у салати, усвідомлюючи корисність таких міксів для здоров’я.

Період знайомства Олександра Кіщенка з радичіо у польових умовах становить вісім років. Як зазначає аграрій, існує маса нюансів вирощування культури, які можна пізнати лише на практиці. Тому далеко не кожному овочівнику зразу вдасться отримати пристойний урожай. Культура чутлива до зрошення та таких мікроелементів, як магній і бор. Найкращим вибором є сорти Індиго і Леонардо від Bejo Zaden.  

До слова, у «FreshKO» опанували технологію не тільки вирощування радичіо, а і зберігання, хоча вважається, що культура після збирання майже не лежить. Тому деякі аграрії навіть залишають її у полі, де невеликі приморозки позитивно впливають на смакові якості голівок радичіо – їх природна гіркота замінюється солодкувато-крохмальним присмаком. Але Олександр Кіщенко не радить цього робити, бо після приморозку листя радичіо можуть втратити товарний вигляд, зів’яти. Найефективнішим буде зібрати врожай Індиго і Леонардо на початку зими, і у овочесховищі він долежить до лютого. При цьому смакові якості цього салатного цикорію також суттєво поліпшаться, але без ризику для всієї партії.

Олександр Литвиненко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here