Вітчизняні сорти груші для інтенсивних садів

0
648

Високий рівень маркетингового супроводу (гарантія якості, умови постачання, упаковка, бренд) зумовлює зростання частки зарубіжного товару у вітчизняних супермаркетах та на спеціалізованих лотках із продажу фруктів. Вітчизняна продукція поки що менш конкурентоспроможна, бо її реклама недостатньо організована.

Основна причина цього ― відсутність великих партій високоякісного товару, зокрема, кращих вітчизняних сортів груші з привабливими для споживача ознаками товарності. Внаслідок тривалої руйнації в Україні товарного садівництва площі насаджень плодоносного віку груші зменшилися до 3,4 тис. га, тоді як у приватному секторі вони, навпаки, зросли до 11,6 тис. га. Завдяки цьому та вищій урожайності у приватному секторі продуктивність насаджень груші досягає в середньому 149,8 ц /га плодів на рік, але вони споживаються переважно у сфері виробництва, не впливаючи істотно на забезпечення грушами міського населення.           

Отож на внутрішній ринок надходять здебільшого невеликі партії різносортної продукції, вирощеної у присадибних господарствах населення, переважно таких традиційних сортів, як Конференція, Ноябрська,  Бере Люка, Парижанка, Бере Боск, Абат Фетель тощо. Відсутність у дрібних господарствах населення умов для тривалого зберігання плодів породжує певну циклічність у їх реалізації та споживанні. Основне надходження плодів груші на український ринок співпадає з періодами знімальної стиглості літніх, осінніх та частково зимових сортів.

Показник самозабезпечення населення України плодами груші, враховуючи частку продукції, яка використовується сільськими мешканцями для реалізації, а також динаміку розвитку колективного садівництва, може становити близько 200 тис. тонн на рік. Високу врожайність та належний рівень товарності і якості плодів можна забезпечити за рахунок перспективних сортів вітчизняної селекції.

Для цього слід власникам присадибних господарств та дачних ділянок створити можливість купувати високоякісний садивний матеріал кращих вітчизняних сортів груші. За комплексом господарських показників до таких належать сорти осінніх ― Панянка, Вересневе Дево, Тавріческая, Левен, Говерла, Смерічка, зимових ― Бере київська, Роксолана Марія, Китайський ліхтарик, Кучерянка. Вони мають високі показники товарності плодів, відзначаються скороплідністю, швидким темпом набору маси товарних урожаїв, високою толерантністю до парші, бактеріозів, що особливо важливо для присадибних та дачних садів, де часте застосування хімічних засобів захисту небажане.

Панянка

Осінній сорт груші, скороплідний, на айві починає плодоносити на 3-й рік садіння із щедрою регулярною врожайністю 30 т/га, відзначається високою толерантністю до парші, компактністю крони, зручної для інтенсивних технологій обробітку, доброю товарністю нарядних плодів високих смакових якостей (7,5–8,0 балів). Плоди дуже великі, середньою масою 300–350 г, окремі до 550 г, бергамото- або кубареподібні. М’якоть кремова або біла, дуже соковита, густа, напівмасляниста або масляниста, відмінного кислувато-солодкого смаку, з легким мигдалевим ароматом.

Знімальна зрілість плодів настає у першій половині жовтня, практично співпадає із споживчою. Період споживання – від знімання до середини–кінця листопада. Основне призначення – споживання у свіжому вигляді.

Вересневе Дево

Осінній сорт, одержаний в ІС в 1997 р. внаслідок виділення клону сорту Дево, сумісного з айвою, в дослідженнях з ВА- 29. Сорт мало вибагливий до ґрунтово-кліматичних умов, але реагує на їх зміну якістю плодів, зимостійкий: при зниженні температури до –200С нами не відмічено ушкодження ні квіткових бруньок, ні річного приросту. Високостійкий до парші та інших грибкових хвороб. Високотехнологічний у розсаднику: навіть на айвовій підщепі дає вирівняний стандартний некронований садивний матеріал.

Відзначається скороплідністю на насіннєвій підщепі, у плодоношення вступає на 4-й, на айві на 3-й рік після садіння в сад. Урожайність 7-річних дерев на насіннєвій підщепі навіть в умовах бідного у поживному відношенні ґрунту досягає 47–56 кг з дерева.

Плоди великі, масою 210–260 г, подовжено-грушоподібної форми. М’якоть соковита, ніжна, без грануляцій, солодка, напівмасляниста. Дегустаційна оцінка 8,3–8,6 бала. Шкірочка щільна, гладенька, блискуча, у дозрілих плодів солом’яно-жовта, з яскравим темно-червоним рум’янцем на більшій частині плоду.

Говерла

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осінній сорт інтенсивного типу, утворює високу компактну крону, що добре вписується у технології з ущільненим розміщенням дерев. У плодоношення на айві, з якою добре сумісний, вступає з 3–4-річного віку. Високоврожайний, 30–35 т/га, відзначається товарністю і високими смаковими якостями плодів (8,2–8,5 балів). М’якуш соковитий, маслянистий, приємного кислувато-солодкого смаку, з легким мигдальним ароматом. Зимостійкість в умовах Лісостепу і південного Полісся України висока. Толерантний до грибних хвороб.

Дерево середньої сили росту, плодоносить переважно  на укорочених кільчатках, плодових прутиках і базальних частинах торішнього приросту.

Знімальна стиглість плодів наступає у кінці вересня і співпадає зі споживчою. Період споживання два–три тижні. Основне призначення ― споживання у свіжому вигляді.

Сорт має ламку деревину і перевантажується крупними плодами, тому дерева його потребують опор або укорочення скелетних гілок, інакше крона заламується і деформується. Оскільки для сорту Говерла характерна вузько-пірамідальна високопобудована крона, при не дуже густих посадках (5 х 3, 5 х 4 м) її можна розширити шляхом переводу на зовнішню бруньку під час  формування. У щільних насадження 4х1,5 м добре формується за типом «струнке веретено».

Смерічка

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осінній сорт груші інтенсивного типу. Відрізняється скороплідністю, високою стабільною врожайністю ефектних плодів, зимостійкістю, достатньою для Лісостепу і Південного Полісся України, не уражується грибними хворобами.  Дерево средньоросле, утворює правильну обернено-пірамідальну, не густу компактну крону. У плодоношення вступає з 4–5-річного віку. Плодоносить на укорочених кільчатках і списиках та інтенсивно закладає плодові бруньки на торішніх приростах.

Знімальна зрілість плодів наступає у першій половині жовтня. Споживча –  з другої половини жовтня до кінця листопада. У холодильнику (+1,+2оС) плоди добре зберігають товарність та смак до середини січня. Основне призначення ― споживання у свіжому вигляді.

Сорт Смерічка введений в Реєстр сортів рослин України. Перспективний для створення інтенсивних промислових та аматорських насаджень груші в Лісостепу та Південному Поліссі України.

Роксолана

Пізньозимовий сорт груші інтенсивного типу. Відрізняється скороплідністю, високою врожайністю плодів хорошої товарності і тривалої лежкоспроможності; зимостійкістю і посухостійкістю. Не уражується паршею, борошнистою росою і плямистостями листя. Придатний для ущільнених насаджень.

Дерево швидкоросле, формує обернено-пірамідальну, дещо асиметричну крону середньої загущеності. У плодоношення вступає з 3–4-річного віку, швидко нарощуючи товарну врожайність. Плодоносить переважно на простих і складних кільчатках, а також інтенсивно закладає плодові бруньки на торішніх приростах.

В умовах неохолодженого плодосховища дозрілі плоди Роксолани добре зберігаються до березня–квітня. Плоди при дозарюванні (7…10 днів при +18°, +20° С) нормально розм’якшуються, мають властивий їм смак і маслянистість м’якуша.

У прохолодні роки в умовах Полісся, Північного і Західного Лісостепу плоди не завжди визрівають на дереві належним чином і, як наслідок, у плодосховищі в’януть і не розм’якшуються при дозарюванні. У цих районах та при такому збігові екологічних умов плоди необхідно максимально пізно знімати з дерева. Основне призначення ― споживання у свіжому вигляді.

Очевидно, промислова культура цього сорту в умовах Лісостепу і Полісся є ризикованою. У присадибних та дачних насадженнях його дерева треба розміщати на добре освітлених затишних ділянках.

Китайський ліхтарик

Елітна форма 8–4с під робочою назвою Китайський ліхтарик отримана шляхом гібридизації сортів Киргизська зимова та Кримська медова. Оригинатор сорту – Інститут садівництва, селекціонери Матвієнко М.В., Ходаківська Ю.Б.

Форма крони: не загущена, розлога. Початок плодоношення: на насіннєвій підщепі на 4-й рік садіння в сад, на айві на  3-й.

Сорти-запилювачі: Улюблена Клаппа, Малівчанка, Кучерянка, Конференція.

Плоди  вище середньої маси 180–230 г, деканковидної форми, шкірочка дуже щільна, гладенька, блискуча, у достиглих плодів солом`яно-жовта, з яскравим темно-червоним рум`янцем на більшій половині сонячної поверхні плоду. Знімальна стиглість плодів на Київщині настає наприкінці вересня, споживча в листопаді – грудні. Плоди дуже добре витримують транспортування, у холодильнику їх збереженість подовжується без погіршення смакових якостей.

 М’якоть плоду соковита, солодка, не масляниста, з легким ароматом. Дегустаційна оцінка 7,3 – 7,5 балів.

Переваги: слаборослість, швидкоплідність, стійкість до грибних хвороб,  листоблішки та, ймовірно, до бактеріозів, привабливий зовнішній вигляд плодів, придатних для збереження у холодильнику до березня, висока товарність і транспортабельність.

Недоліки: за смаковими якостями  плоди поступаються класичним сортам у даній групі стиглості.

 

Ю.Б. Ходаківська, ст. наук. співр. канд. с.-г. наук., Інститут садівництва НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here