Полуничні новини звідусіль

0
11423

Автомобілебудівний гігант Toyota розшифровує геном полуниці

У Toyota заявили, що розшифрували геном провідного комерційного типу полуниці, що може підвищити природну ефективність розведення та призвести до виведення більш врожайних сортів. Геном полуниці є одним із найскладніших, оскільки він охоплює вісім копій кожного гена. Для порівняння, у людей є лише дві копії, йдеться у повідомленні.

Полунична галузь Японії переживає бурхливий розвиток

Як стверджує Japan External Trade Organization, споживання свіжих плодів полуниці у Японії є чи не найвищим у світі. У країні вранішнього сонця полуницю культивують повсюдно,оскільки її досить легко вирощувати. Але і конкуренція інтенсивна, тому щороку розробляється багато нових сортів. У Міністерстві сільського, лісового та рибного господарства країни зареєстровано сотні нових сортів полуниці, які очікують реєстрації. Контроль і вимоги до виробництва нових сортів досить жорсткі. Щоб подолати внутрішню конкуренцію, нові сорти мають високі біологічні характеристики, вирізняються великим розміром, насиченою різнокольоровою гамою та солодкістю ягід. Їх м’яка текстура є одним із ключових елементів підвищення смакових якостей. Але водночас такі плоди чутливі до пошкоджень при транспортуванні за кордон. Щоб вирішити цю проблему, японські виробники полуниці розпочали ініціативу з впровадження у практику перевезень контейнерів для спеціальної упаковки із контрольованим середовищем та високими амортизуючими властивостями.

За даними Міністерства фінансів Японії, експорт полуниці, яка вирощується за найсучаснішими технологіями,щороку зростає.

В Університеті Флориди пробують вирощувати білу японську полуницю 

Вчені та дослідники Інституту харчових продуктів та сільськогосподарських наук Університету Флориди (США) працюють над поліпшенням якісних і кількісних показників у галузі рослинництва. Нині вони адаптують до промислового виробництва сорт білої полуниці, що може стати привабливою альтернативою для виробників полуниці у регіоні.

Як розповів один із науковців установи, насіння білої полуниці було надіслано з Японії, де біла полуниця набула широкого розповсюдження у торговельних мережах. Адже товар гармонійно доповнює розмаїття червоних ягід полуниці, урізноманітнюючи асортимент. До того ж сорти білої полуниці не є генною модифікацією, а існують у природі. Білі плоди полуниці приємні на смак і мають привабливий зовнішній профіль. Тому продукт користується високим попитом.

За матеріалом Fox13news.com

Ізраїль та ОАЕ мають намір об’єднати зусилля для збільшення полуничних плантацій у пустелі

Як повідомляє Times of Israel, багато фермерів у світі розглядають ізраїльські технології  як зразок успішного господарювання в умовах пустельного клімату. Тому урядовці Об’єднаних Арабських Еміратів звернулися до ізраїльської інвестиційної компанії Arieli Capital задля створення спільних проектів з вирощування полуниці у пустелі.

У рамках проекту представники ОАЕ розглядають можливість направлення команд агрономів до ізраїльського регіону Рамат-ха-Нєгєв для проходження тренінгів з інноваційного сільського господарства у пустелях. Повідомляється, що Рамат-ха-Нєгєвє одним з найбільших та найуспішніших сільськогосподарських регіонів Ізраїлю. Сільськогосподарське ноу-хау регіону розроблялося протягом півстоліття у Центрі експериментального пустельного землеробства, а дослідження та пілотні проекти тривали на місцевих експериментальних станціях.

Турецький сезон полуниці розпочався на місяць раніше

За словами Коскун Ерена, менеджера з маркетингу турецького експортера фруктів «Ерен Тарім», через спекотну погоду цьогорічний сезон полуниці розпочався приблизно на місяць раніше. Зазвичай сезон розпочинали приблизно у середині січня, натомість нинішній – у грудні. Загальний обсяг врожаю буде більшим, ніж минулого року, прогнозують у компанії. До речі, ціна на міжнародному ринку полуниці тримається досить висока.

На руку турецьким виробникам зіграло аномальне похолодання в Іспанії, де низькі температури і хуртовини призвели до втрат у тепличному секторі, зокрема, і у полуничних господарствах. Натомість у Туреччині не спостерігалося ні дощів, ні негативних температур, за прогнозами синоптиків погодних сюрпризів не передбачається. Тому у «Ерен Тарім» планують зробити полуницю одним із основних продуктів. А для цього вивчають нові можливості збереження терміну придатності ягід.

За матеріалом FreshPlaza

Фестиваль полуниці у Техасі планують відновити, а у Каліфорнії знову скасувати

Організатори фестивалю полуниці Poteet, який з 1948 року проводився у штаті Техас (США),повідомили про плани з відновлення роботи заходу у квітні нинішнього року. Хоча у минулому році через пандемію фестиваль не проводили. Як результат, співробітники фестивалю втратили роботу, суттєвих фінансових втрат зазнали як місцеві фермери, так і дрібний бізнес та некомерційні організації округу, річні доходи яких залежали від Poteet. Бо захід щороку приносив від 10 до 12 мільйонів доларів США доходу його учасникам. Цей полуничний фестиваль, який було започатковано з метою повернення ветеранів Другої світової війни до фермерства, вже давно перетворився на велике дійство національного масштабу –з виставками і ярмарками, родео і карнавалами, концертами і парадами та іншими шоу.

Але у багатьох потенційних відвідувачів фестивалю у цьому році виникли запитання, які стосувалися протоколів безпеки. У відповідь було озвучено, що планується застосування захисних бар’єрів з оргскла, які захищатимуть лотки з їжею. На території фестивалю будуть розташовані численні санітарні станціїі з засобами протиепідемічного захисту, практикуватиметься соціальне дистанціювання та обмеження кількості відвідувачів. Тому хвилюватися відвідувачам не варто.

А от організатори Каліфорнійського фестивалю полуниці, які проводили захід у травні, повідомили, що, як і у минулому році, у нинішньому проводити захід не планують. Таке рішення продиктовано невизначеністю ситуації через COVID-19.

За матеріалом LosAngelesTimes

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here