Вирощуймо біологічно безпечну полуницю

0
119

Великоплідна полуниця садова є однією з найпопулярніших ягідних культур. Її споживають свіжою понад 80% людей по всьому світу.

В основному полуниця вирощується у центральних та західних регіонах України, а також на півдні. Лідерами в комерційному виробництві є Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Львівська, Закарпатська, Одеська та Херсонська області. Південні регіони реалізовують продукцію виключно на свіжий ринок, а у центральних та західних значна частина вирощеної ягоди використовується переробними підприємствами, в основному для заморожування, приготування фруктових наповнювачів та пюре.

Свіжа полуниця збирається і зберігається без усування чашечки та частини стебла, які споживачі самостійно видаляють перед їжею. Натомість у плодів полуниці, призначених для приготування джемів, концентратів, сиропів, вин та кондитерських виробів, стебла та чашечки видаляють ще в полі, до того, як помістити їх у тару. Особливо ретельно планують доставку ягід без корененіжки, тому що такий вид продукції має понижену транспортабельність та протягом досить короткого терміну втрачає свої товарні якості.

Ягода полуниці – живий організм, і після збирання внаслідок транспірації проходить саморозігрів продукції, що призводить до швидкої втрати якості. Одна тонна полуниці при температурі 27оС генерує більше 10 000 кілокалорій енергії, проте при зниженні температури до 0оС кількість тепла, що виділяється, скорочується до 830 кілокалорій. Саме тому дуже важливим є якнайшвидше охолодження продукції.

При вирощуванні полуниці як для свіжого ринку, так і на переробку часто виникає необхідність тимчасового зберігання продукції. Тому, плануючи вирощувати полуницю для супермаркетів, необхідно передбачити додаткові витрати на обладнання для охолодження. Використовуючи таке обладнання, ягоди полуниці можна зберігати від 5 до 7 днів (залежно від сорту), однак щоб не було втрат якості продукції при зберіганні, ягоди мають бути обов’язково з корененіжкою, без механічних пошкоджень, не уражені хворобами та не пошкоджені шкідниками.

Потрібно уникати повторного нагрівання продукції, тому що при цьому конденсується волога, яка спричиняє швидке псування ягід. Оптимальний рівень вологості при зберіганні полуниці 90 – 95 %, при заниженій вологості термін подальшого зберігання ягід значно скорочується. На лежкість і транспортабельність товару також впливають добрива і засоби захисту рослин, які використовуються під час вирощування.

Ефективні біопрепарати для полуниці

Варто звернути увагу на біопрепарати вітчизняної компанії БТУ-Центр, оскільки вони сертифіковані на органічне землеробство, економічні у застосуванні, забезпечують мінімальну собівартість продукції та гарний урожай.

На ділянках перед висаджуванням полуниці необхідно внести велику кількість безпечної дезинфікованої органіки та велику кількість фосфору та калію, а також мобілізуючих мікроорганізмів, ефективних азотфіксаторів. Збалансоване живлення азотом, фосфором та кальцієм забезпечить препарат Граундфікс з дозою в 80 мл/сотку, внесення якого дозволить суттєво заощадити на мінеральних добривах.

Саджаючи суницю садову, бажано вжити профілактичних заходів, що вбережуть її від захворювань. У цьому допоможе внесення у грунт біофунгіциду МікоХелп  із нормою використання 30 мл на 1 сотку. Він активно пригнічує розвиток грибів та бактерій, що викликають хвороби рослин, наповнює ґрунт і рослини корисними мікроорганізмами, тобто проводить оздоровлення грунтового середовища.

За допомогою біологічного фунгіциду МікоХелп можна боротися з кореневими гнилями, фітофторозом, альтернаріозом, фузаріозом тощо. До того ж він стимулює розвиток кореневої системи й допомагає рослинам краще живитися.

Цим препаратом можна обробляти розсаду і ґрунт перед висадкою у нього кущиків суниці садової, обприскувати насадження під час нарощування зеленої маси (кожні 2 тижні).

Для обробки ґрунту та розсади, а також обприскувань зручно використовувати порошковий препарат (розводити у воді за інструкцією). Для людини МікоХелп абсолютно нешкідливий. Вже за добу після обробки ним ягоди можна сміливо їсти.

Дуже важливим є використання препаратів Фітоцид (20–30 мл/сот) або ж ФітоХелп (10–20 мл/сот), ці препарати ефективно протидіють грибним та бактеріальним захворюванням. Проблема плямистостей – проблема номер один під час плодоношення полуниці садової. Сіра гниль легко знищується цими біофунгіцидами. Без будь-якого періоду очікування, відразу після обробки можна збирати ягоду, це безпечно. Також препарати сприяють зберіганню ягід.

Щоб розсада полуниці садової добре прижилася, садивний матеріал треба підготувати. Для підвищення шансів на вкорінення бажано обробити кущики біодобривом ХелпРост укорінювач. Цей засіб містить активні речовини – амінокислоти, вітаміни, полісахариди, макро- та мікроелементи, що легко засвоюються рослинами і активізують їхні ростові процеси. Оброблені препаратом рослини після садіння швидко нарощують кореневу систему та згодом дають життя більшій кількості нових плодових розеток. Розводимо 35 мл препарату в 10 л води, занурюємо рослини корінцями в розчин на 30–60 хв., потім садимо кущики, щільно обтиснувши корінці землею, так щоб серцевини рослин залишалися над поверхнею.

Ще один препарат для успішного вирощування полуниці – Фіто Хелп. Корисні мікроорганізми в його складі працюють на клітинному рівні, виділяючи природні антибіотики від бактеріальних і грибних захворювань. Крім того, препарат містить збалансований набір вітамінів, мікро- та макроелементів, речовин, що сприяють збільшенню у тканинах рослин гормонів росту. Обробіть ділянку розчином ФітоХелп (10 мл на 10 л води) і витримайте у ньому корені суниці впродовж 1 години – це кардинально збільшить шанси на приживлення розсади і розвиток її у здорові врожайні рослини.

 

Є. В. Тернова, завідувач лабораторії екологічно безпечних технологій виробництва сільськогосподарських культур Сквирської дослідної станції органічного виробництва ІАП НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here