Де полуниця смачніша?

0
229

Полуницю не люблять тільки ті, у кого на неї алергія. Хоча навіть і вони люблять, та просто не можуть собі дозволити її з’їсти. Україні з її багатими ґрунтами і сприятливим кліматом пощастило, тому що на території нашої держави полуниця вирощується фермерами абсолютно в усіх регіонах. І кожен може собі дозволити насолодитися смачною ягодою досхочу. При цьому методи її вирощування можуть сильно відрізнятися залежно від того, в якому регіоні росте культура.

Ми поспілкувалися з фермерами-полуничниками з різних областей України, дізнались про індивідуальні авторські технології вирощування улюбленої ягоди, кліматичні особливості регіонів та цьогорічні труднощі, які доводиться долати садівникам, щоб споживач отримав смачний і якісний продукт.

Файна львівська ягода

Розпочнемо із Західної України. У передмісті Львова, у селі Раковець на десяти сотках землі дозрівають смачнючі полуниці фермерського господарства «Файна Беррі». Історія цього підприємства розпочалась у 2015 році, коли власник сьогоднішнього успішного господарства Миколи Стецьків саме повернувся додому зі служби на Сході України. Після певного періоду психологічної реабілітації хлопець почав шукати роботу, адже потрібно було забезпечувати вагітну дружину і дітей. «Мені порадили звернутись до центру зайнятості за фінансовою допомогою, – згадує фермер. – Там було запропоновано відкрити власну справу за їхньою  програмою  «Підтримка підприємницьких ініціатив населення». Разом із дружиною ми почали думати, чим можемо займатись. Не пам’ятаю, хто запропонував вирощувати полуницю. Ми відразу почали моніторити в Інтернеті інформацію про вирощування полуниці в Україні. Написали бізнес-план, отримали матеріальну допомогу для відкриття власної справи у сумі 28 тис. гривень. За ці кошти нам удалося засадити саджанцями 2 сотки землі. Однак лише половина цього посадкового матеріалу залишилася в живих. Решту ми  втратили».

Ці люди  все життя прожили у місті і не знали, що таке вирощування ягід. Думали, що вони приїдуть у село, посадять палицю у землю, і вона дасть гарний урожай. Микола з дружиною були наївними, вірили у інформацію з Інтернету. Тому не дивно, що перший досвід став провальним. Після невдачі у фермера відразу виникло бажання залишити цю справу. Але, повертаючись додому, він знайшов підкову… «Шукаючи у всесвітній мережі тлумачення знайденої речі, я натрапив на слова одного чоловіка:  «Якщо ви знайшли підкову, то підкуйтеся нею, оріть, як кінь, і буде вам щастя». Ми вирішили скористатися порадою  і з подвійним завзяттям стали до роботи», – розповідає Микола.

Тож справжня історія становлення фермерського господарства «Файна Беррі» розпочалася у 2016 році, коли подружжя почало висаджувати саджанці полуниці правильно. Першочергову інформацію дізнались із Інтернету, що виявилось помилкою, але загальна картинка вже будувалась. Потім були практика та досвід, який приніс перші результати. І поступово фермери рухались уперед, дізнавалися нову інформацію, знайомилися з професіоналами полуничного бізнесу, переймали їх напрацювання. Тепер Микола точно знає, як не треба вирощувати полуницю.

 Про особливості технології вирощування ягоди фермер розповідає, що Західний регіон відрізняється підвищеною вологістю, тут часто спостерігається надлишок води. Проте ФГ «Файна Беррі» має піщаний ґрунт, а земельна ділянка розташована під нахилом, тобто замокання ґрунтів немає.

На Львівщині користуються трьома способами вирощування полуниці: у тунелях, на гребенях, без гребенів. «Самий правильний, але він є найдорожчим –метод  вирощування у тунелях, – ділиться Микола. – У  мене фінансів не було, щоб побудувати теплиці, я пішов шляхом можливостей. Вирощую полуницю без гребенів. Дана технологія прощає фермеру, який не живе поруч, його помилки. Вирощувати на гребенях набагато зручніше під час догляду за рослинами, але це потребує постійного контролю вологи.  А мені важко контролювати вегетацію саджанців щодня. Тому я обрав процес вирощування без гребенів. Наш клімат дозволяє  залишати полуничну плантацію на тиждень».

Ягоди цього господарства можна сміливо куштувати прямо з грядки, адже у системі захисту полуниці «Файна Беррі» використовуються тільки сертифіковані біологічні препарати. Фермери дотримуються правил вирощування продукції за системою Органік Стандарт.

В арсеналі Миколи присутні дієві засоби захисту від шкідників і хвороб, однак цього року погодні умови у регіоні склалися не дуже сприятливі, з постійними дощами та низькими температурами, тому ці препарати не було сенсу вносити, бо їх міг змити дощ, і діють вони лише при температурі +16 градусів.

«Зараз постійно йдуть дощі, душе швидко розростається бур’ян, буде складно працювати, але іншого виходу немає. Переживаємо, що на полуниці можуть з’явитися хвороби, які прогресують при надмірній кількості вологи, тут є певна небезпека. Однак ми чекаємо завершення сезонних дощів і тоді будемо приймати рішення щодо  захисту та реабілітації нашої полуниці. Ми вже замовили біологічні препарати для профілактики захворювань. Без належного догляду за рослинами такі погодні умови можуть бути згубними для нашої плантації», – ділиться Микола Стецьків.

Johner Bildbyra AB
+46 8 644 83 30
info@johner.se
sales@johner.se

Фермери цього сезону вже встигли понести втрати. З 19 на 20 квітня заморозки, що шокували західний регіон, знищили 5% ягоди. «Я по натурі оптиміст,  вірю,  що у нас буде дуже гарний урожай, ми зберемо бажану кількість ягоди, однак погода змушує сумніватись у райдужних перспективах. Проте я сподіваюся, що скоро вийде сонечко,  і у нас буде час виростити хорошу продукцію», – каже Микола.

Сприятлива погода Центральної України

На відміну від Заходу, на Кіровоградщині погодні умови сприяють фермерам у вирощуванні полуниці. Анатолій Бурда із села Могутнє налаштований зібрати цього року гарний урожай. «У нас, дякуючи Богу, затоплення плантацій немає, незначні опади навіть допомагають у вирощуванні ягоди. Цей рік видався вкрай сприятливим для полуниці у нашому регіоні. Заморозків не було, дощів вистачало. Це, мабуть, реабілітація за збитки, нанесені погодою два роки тому. Тоді вимерзла і ягода, і цвіт», – розповідає фермер.

У полуничний справі пан Анатолій вже 8 років. Як і попередній садівник, досвіду у вирощувані ягоди спочатку зовсім не мав, але завжди мріяв мати власний невеликий садок смачної солодкої червоної полуниці.

Становлення та експерименти у бізнесі розпочинались із помилок, вивчення агрономії та технологій вирощування ягідних кущів. «Перша проблема, з якою зіткнулись – ми не знали, які  саджанці потрібні. В Інтернеті пишуть чудові казки про прекрасні сорти, розповідають, що врожайність буде велика, а по факту кілька ягід на кущі, – згадує фермер. – Тому спочатку ми посадили 25 соток купленого посадкового матеріалу, вивели власні саджанці, з них почали отримувати кращий урожай і розширили площу  під  полуницею до одного гектара».

Зараз у Анатолія Бурди 14 сортів середньої, пізньої та ремонтантної полуниці, яка вирощується під агроволокном. «Ми пробували вирощувати під плівкою. Так сталось, що саме того року було дуже спекотне літо, і у нас почали засихати саджанці. Ми змушені були відмовитись від такої технології. Минулого року спробували вирощувати під агроволокном. Результат приємно вразив. Наприклад, у  мене ростуть саджанці у відкритому ґрунті, а поруч – із використанням агроволокна, усі вони були посаджені в один день. У той час, коли на кущах з агроволокном починають з’являтися 2–3 квітконоси,  у відкритому ґрунті цвіту ще немає», –  ділиться досвідом Анатолій.

Після того, як проблему з посадковим матеріалом було подолано і технологію вирощування ягід налагоджено, фермер почав експериментувати з системою захисту кущів полуниці та біологічними добривами. Восени Анатолій використовує хімічні препарати для розвитку кореневої системи, ранньою весною, до цвітіння, робить профілактику від хвороб фунгіцидом Хорус. Після цвітіння фермер радить використовувати фунгіцид контактно-проникаючої дії Світч та системний фунгіцид проти вічної хвороби полуниці – борошнистої роси – Топаз. Якщо кущ здоровий, добре розвивається, ці препарати використовуються мінімально.

«Зараз на ринку представлений дуже великий вибір добрив, але поки сам не перевіриш, не будеш знати, який препарат підходить твоєму фермерському господарству. Я спробував мікробіологічне добриво Байкал і помітив, що при використанні препарату на корінні саджанців  кущі полуниці менше хворіють та практично не мають гнилі. Крім прекрасної профілактики від хвороб  дія добрива підвищує врожайність і збільшує розмір ягоди», – розповідає фермер.

Тож готуймося куштувати смачну, велику та якісну ягоду з Кіровоградщини. Цього року тут одні з найкращих погодних умов для її вирощування.

Перший врожай

А ми рухаємось далі, на Південь України, до сонячного Запоріжжя, регіону, який одним із перших починає годувати нас соковитою полуницею. Тут знаходиться невелике приватне підприємство Олега Теслі. «Шість років тому я познайомився у Херсоні з фермером, який у середині літа запропонував мені скуштувати полуницю. Я був упевнений, що сезон полуниці закінчився ще у червні, і був украй здивований, коли мені дали спробувати щойно зірвану з грядки дуже смачну ягоду.

Я зацікавився сортом цієї диво-полуниці. Виявилося, цей фермер одним із перших завіз в  Україну  ягоду  НСД (нейтрального світлового дня). Згодом я купив у нього саджанці, посадив 100 кущів біля свого будинку і  почав вирощувати як хобі. Поступово захоплення переросло у  бізнес», – ділиться О.Тесля.

Перші кроки, як і у більшості, принесли розчарування. Полуниця, звичайно, виросла, але виявилося, що за нею ще й потрібно доглядати, знати агротехнології вирощування саджанців, етапи вегетації рослини, підгодівлі і догляду за нею. Необхідно було вивчити, якими засобами захисту треба обробляти кущі полуниці, і багато інших нюансів. Поступово, опановуючи аграрну науку, Олег Тесля обрав для себе нішу вирощування екологічно чистого продукту та запровадив у господарстві Європейську та Американську технології. 

«Перед садінням саджанців у ґрунт я обробляю коріння рослини гіфами грибів. Припустимо, якщо корінь саджанця сягає 30 см, за рахунок гіфів грибів у нього збільшується площа споживання мінеральних добрив з ґрунту в 15 разів. В одному грамі продукту налічується 20 тис. спор грибів. Перед садінням саджанця 1 грам необхідно розвести в 5–10 л води, обприскати цим розчином кореневу систему саджанця та висадити у ґрунт. Перевага у тому, що гіфи захищають рослину від хвороб, добре розвивається коренева система та стресостійкість рослини», –ділиться своїм методом фермер.

Також Олег Тесля користується нестандартною системою захисту полуниці від хвороб і шкідників. Не даремно мати природа дарувала нам такі прекрасні рослини, які самі по собі є природними біологічними захисниками. Замість звичних нам препаратів фермер оберігає свою плантацію полуниці квітами, травами та овочами, які висаджує у міжряддя. «Я сажу 8 видів квітів і трав. Наприклад, гірчиця і чорнобривці добре чистять ґрунт від нематоди. Посеред полуниці росте й календула. А часник і цибуля володіють прекрасними бактерицидними властивостями, чистять і збагачують землю», – вразив садівник.

Попри нестандартний підхід до виробництва ягоди, фермер дотримується вельми стандартної гребеневої технології вирощування з використанням плівки. Говорить, плюс гребенів у тому, що ґрунт добре прогрівається, і ягода виходить дуже солодкою. Всі інші ноу-хау у вирощуванні полуниці Олегу не підійшли.

«Наприклад, агроволокно при дощовій погоді сильно вбирає воду, плівка просихає протягом 20 хвилин, а агроволокну знадобиться півдня. У цей час від вогкості ягоди гниють, – ділиться підприємець. – Звісно, при використанні плівки необхідно застосовувати тіньову сітку, оскільки у нашому регіоні температура доходить до 45 градусів у тіні, а на сонці – всі 60. Необхідний регулярний полив і охолодження ґрунту».

Що ж до цьогорічних погодних умов, то фермер говорить, що мороз помилував південний регіон, дощі, звісно, внесли свою лепту, але великої шкоди не зробили. Доказом цього є багатий вибір полуниці з доступними цінами на усіх ринках, в усіх регіонах України. Смакуйте ягодою.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here