ПЛОДООВОЧЕВИЙ РИНОК У ЧАС КАРАНТИНУ

0
11274

Під час карантину аграрний сектор України зіткнувся з проблемою ажіотажного попиту на деякі види продукції, труднощами через обмеження реалізації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також із падінням купівельної спроможності населення. Світові ціни на продовольство у березні знизилися, що зумовлено переважно скороченням попиту через наслідки пандемії, падіння світових цін на нафту тощо.

Індекс цін на продовольчі товари, відповідно до даних Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, у середньому становив 172 пункти протягом березня 2020 р., що на 4,3% менше порівняно з попереднім місяцем. Проте в Україні цінові тенденції на продовольчі товари мали різновекторні напрями, змінилася ринкова кон’юнктура. Розглянемо економічну ситуацію на вітчизняному плодоягідному та овочевому ринках.

Виробництво-споживання. Овочівництво в Україні розвивається швидкими темпами. Серед позитивних аспектів вирощування овочів є погодно-кліматичні умови, доступність землі, порівняно дешева робоча сила, широкий споживчий ринок, тенденції до підвищення цін на вирощену продукцію. Останніми роками у галузь вливаються значні інвестиції як у виготовлення кінцевих продуктів, так і у створення сировинних зон для переробних підприємств. Під їх впливом змінюються технології виробництва, збирання, зберігання, підготовки до продажу, критерії якості отриманого врожаю.

В овочевому бізнесі під час карантину найбільше проблем завдало закриття в країні місцевих базарів, де реалізовувалося більшість продуктів. Особливо це зумовлено введенням в дію рішення Постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 211 від 11.03.2020 р. та Постанови МОЗ «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі» №10 від 16.04.2020 р. (втратила чинність від 04.08.2020 р.)

Переважні обсяги плодоягідних та овочів відкритого ґрунту вирощуються господарствами населення – у 2019 р. 83,5% (1774,5 тис. т) та 85,4 % (7851,2 тис. т) відповідно (табл.). Ці виробники у більшості випадків не мають спеціального обладнання та складських приміщень – холодильних, газових камер схову тощо для зберігання продукції впродовж року без погіршення її якості. Тому закриття місцевих базарів і заборона продажу плодів, ягід та овочів на стихійних ринках призводить до фінансових втрат дрібних виробників.

Виробництво плодоягідних та овочів в Україні, тис. т

Рік

Усі категорії господарств

У тому числі

 

с.-г. підприємства

до всіх категорій господарств, %

господарства населення

до всіх категорій господарств,

%

 

Плоди та ягоди

 

2017

2048,0

333,8

16,3

1714,3

83,7

 

2018

2566,2

551,5

21,5

2014,7

78,5

 

2019

2125,2

350,7

16,5

1774,5

83,5

 

2020 (станом на 01 жовтня)

1508,2

128,8

8,5

1379,4

91,5

 

Овочі (відкритого ґрунту)

 

2017

8723,6

1248,8

14,3

7474,8

85,7

 

2018

8884,5

1261,0

14,2

7623,5

85,8

 

2019

9190,2

1339,0

14,6

7851,2

85,4

 

2020

(станом на 01 жовтня)

7275,0

839,8

11,5

6435,3

88,5

 

 

Слід зазначити, що торговим мережам вигідно, коли їх конкуренти (селяни-продавці) під час негоди не мають можливості торгувати на відкритих майданчиках базарів. Ціни у супермаркетах підвищуються навіть тоді, коли приватники можуть продовжувати торгівлю і реалізовувати продукцію за нижчими цінами, більшість торгових мереж не зменшують вже встановленої вартості.

Поряд із нарощуванням обсягів виробництва плодоягідної та овочевої продукції проблемою залишається підвищення її якісних характеристик на всіх стадіях проходження до споживача. Якість є одним із основних факторів підвищення конкурентоспроможності продукції, що дозволяє гарантувати прибутки партнерам у ланках «виробництво-переробка-збут».

Попит на плоди та ягоди в країні задовольнявся лише на 72 % у 2019 р., тобто 59,2 кг на особу на рік за норми споживання 82 кг. У 2020 р. передбачається лише незначне збільшення споживання – до 60 кг на особу. У багатьох країнах світу цей показник суттєво вищий. Так, найбільше споживають плодоягідні у Греції – 133 кг, Італії – 121, Іспанії – 99, Франції – 96, США – 94 кг.

Протягом останніх років спостерігається стабільність у споживанні овочів та баштанних – 160–165 кг на особу в рік, що практично відповідає встановленій раціональній нормі у 161 кг. Слід зауважити, що у світі найвищий попит на овочі спостерігається у Китаї – 377 кг, Румунії – 199, Білорусі – 171 кг.

На нашу думку, незначне збільшення доходів населення України з 01 вересня 2020 р. відповідно до ухваленого ВРУ Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 25 серпня 2020 р. №822-IX, де передбачено мінімальний рівень заробітної плати у розмірі 5000 грн проти попереднього місячного розміру у 4723 грн, суттєвого впливу на структуру споживання плодоягідних та овочів не матиме.

Цінова ситуація. Оскільки зовнішній ринок плодоягідних та овочів в Україні є недостатньо розвиненим, обмеженим за видами продукції, практично всі обсяги виробництва використовуються для внутрішнього споживання. Особливо це гостро впливає на формування цінової ситуації на ринку овочів. Недобір урожаю тієї чи іншої культури – ціни зростають, за перевиробництва, навпаки, знижуються, і виробники навіть не мають змоги відшкодувати виробничу собівартість. Таким чином, цінова ситуація міських ринків досить активно змінюється під впливом попиту та пропозиції. На рівні ціни позначається сезонна циклічність обсягів пропозиції – зростання із зменшенням запасів і зниження за збільшення надходження на ринок продукції нового врожаю.

У 2020 р. у торговельній мережі відбулося підвищення цін на овочі борщового набору на кінець травня в 1,1–2,0 рази порівняно з кінцем грудня 2019 р. (рис.). Так, на цибулю ціна зросла на 93,5 % і становила 17,34 грн/кг. Переважні обсяги цибулі (близько 85–90 %) вирощуються у господарствах населення. Втрати цибулі від неналежних умов зберігання викликали зменшення загальної пропозиції на ринку, що й зумовило ріст цін.

Станом на кінець жовтня 2020 р., навпаки, спостерігається здешевлення на овочі борщового набору порівняно з груднем 2019 р. Так, роздрібна ціна на картоплю становила 8,96 грн /кг (зниження на 51 %), на капусту – 5,76 грн /кг (на 5 %), на моркву – 6,90 грн /кг (збільшення на 8 %), на буряк – 5,48 грн/кг (зниження ціни на 19 %). На цибулю середня роздрібна ціна становила 5,32 грн/кг (зниження на 68 %).

Моніторинг ринку плодів та ягід показує, що у період початку карантину зросли ціни на цитрусові плоди та банани – якщо порівняти початок березня та кінець квітня 2020 р. – на 10–15% (крім лимонів). Лимони, особливо багаті на вітамін С, вирізнялися за ціною. Однак причиною зростання цін на них стали не лише припущення про противірусні властивості, а й обмеження їх поставок з Туреччини. Так, станом на 31.03.2020 р., за аналітичними даними гуртового ринку «Шувар», ціни на турецькі лимони становили 75–80 грн /кг, на іспанські 90–95 грн /кг, що порівняно з минулим роком вище у 2–2,5 рази. Слід зазначити, що імпортні поставки лимонів в Україну складають щороку понад 50 тис. т, з них 35–40 тис. т завозиться саме з Туреччини.

Щодо цін на яблука. Якщо у квітні–травні 2018 р. (рік, подібний для порівняння за обсягами реалізації яблук урожаю 2017 р.) вони становили 21–22 грн /кг, то у 2020 р. це 19–25 грн /кг. Спостерігається непомірне підвищення середніх роздрібних ринкових цін на яблука (більше, ніж у 2 рази) у липні 2020 р. – показник склав 38,06 грн /кг, тоді як у 2019 р. в цей час становив 16,92 грн /кг. Зауважимо, що саме у ці місяці (травень–липень) на ринку переважають плоди кісточкових та ягідних культур. Вони вирізняються сезонністю споживання через швидку втрату якісних властивостей і вищими цінами реалізації порівняно із зернятковими, більш трудомістким процесом вирощування та збирання врожаю тощо. Користуються високим попитом вітчизняних споживачів, оскільки, крім споживання у свіжому вигляді достатньо широко використовуються для харчової переробки. З вересня, з розширенням пропозиції яблук на ринку, ціни на них суттєво знижуються – 15–19 грн /кг. Загалом щорічне зростання цін реалізації зумовлене наявністю інфляційно-девальваційних процесів в країні.

Помісячна динаміка роздрібних цін на плодоовочеві у 20192020 рр., грн /кг

Оцінюючи вплив карантинних заходів на діяльність великих та дрібних товаровиробників, варто відзначити, що у діяльності перших майже нічого не змінилося за винятком закриття фірмових кіосків на ринках. Дрібні ж виробники мають проблеми зі збутом. З них майже 70 % реалізовували свою продукцію на ринках, які в умовах жорсткого карантину були закриті. Загалом оператори торгових мереж обґрунтовували зростання цін додатковими витратами на заходи біобезпеки, впровадження заходів з протидії та профілактики поширення коронавірусу та проблемами з логістикою, збільшенням транспортних витрат.

Залишатиметься високим ступінь вразливості вітчизняного продовольчого ринку навіть від відносно невеликих змін роздрібних цін на продукти через надмірну частку витрат на харчування у сімейному бюджеті. Зауважимо, що цінова ситуація на ринках сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки буде залежати від зміни основних факторів, зокрема, купівельної спроможності населення, обсягів виробництва та собівартості, обсягів імпорту, інфляції, курсу національної валюти, а також вирішення проблем щодо введення ринку земель сільськогосподарського призначення.

Попри економічні виклики, відмінною характеристикою галузей садівництва та овочівництва є те, що при правильному підході до вирощування і за ефективної маркетингової та цінової політики господарств вони можуть бути високорентабельними навіть у сезон перевиробництва продукції.

Інна Анатоліївна Сало, доктор економічних наук,

Світлана Олексіївна Пашко, старший науковий співробітник

ННЦ «Інститут аграрної економіки»

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here