Відзначення дня певної сільськогосподарської культури є гарним приводом привернути увагу до неї або до продукту, який з неї виготовлений. Оскільки журнал «Овочі та Фрукти» спеціалізується на висвітленні виключно питань виробництва плодів у галузях овочівництва та садівництва, розглянемо найпопулярніші плодоовочеві свята. За масштабами вони є різними – регіональними, національними, всесвітніми, але їх об’єднує позитивне ставлення до того чи іншого ресурсу, шана до людей, які з любов’ю здобувають його. Також спільною рисою таких святкувань є те, що не існує їхніх чітких дат, визнаних у світі.
Почнемо з «другого хліба» – Дня картоплі. Знайдено три дати – 17 або 19 серпня і 30 травня. Щоправда, 30 травня згадується у контексті Національного дня картоплі в Перу. Але беззаперечно, це одне з найпопулярніших у світі овочевих свят, що свідчить про народногосподарське значення цієї культури.
Другою за значущістю серед коренеплідних культур можна вважати моркву. День моркви – 4 квітня – був заснований у 2003 році для поширення знань про цей овоч та його корисні властивості. Чимдалі він стає популярнішим. У 2012 році про святкування Дня моркви повідомляли з Франції, Італії, Швеції, Росії, Австралії, Великобританії та Японії.
14 червня – Всесвітній день огірка – був започаткований виробниками огірків Великобританії у 2011 році, щоб повернути цьому овочу «колишню славу» після різкого падіння його продажів. У другій декаді липня остаточну дату визначають організатори. День огірка з розмахом відзначають у російському місті Суздаль.

21 жовтня – Всесвітній день яблук – свято, яке вперше було організоване у Великобританії у 1990 році за ініціативи однієї з благодійних організацій. Воно щорічно проходить з деякими елементи ярмарку, де можна не тільки спробувати сотні сортів яблук, а і придбати саджанці. Під час заходу можна спробувати десятки найрізноманітніших кулінарних страв з яблук. Традиційним атрибутом цього неофіційного свята стали різноманітні «яблучні конкурси», такі як стрільба з лука по яблуках або очищення яблука, де виграє той, хто зумів зрізати найдовшу шкірку з яблука тощо. Цікаво, що у Північній Америці відзначають свій День яблук, який зазвичай припадає на 20 лютого.
Початок грудня – Всесвітній день груші. Точну дату святкування встановлює Департамент сільського господарства США (USDA). Відзначення цього дня відверто позиціонується як маркетинговий захід, який триває у багатьох англомовних країнах. Святкування проводять з 2014 року.
3 січня – Національний день вишні у шоколаді. Він визнаний Національною асоціацією кондитерів США. Це означає, що принаймні американські кондитери святкують його, насолоджуючись смаком соковитих цукерок.
3 серпня – День кавуна. Не вдалося знайти достеменну інформацію про витоки та історію відзначення цього дня. Тим не менше, культура досить значуща, тож охоче віриться, що її вшановують у багатьох країнах.
У другу неділю серпня у Туркменістані триває День дині. Це одне з 24 державних свят цієї країни. Його заснував колишній Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов у 1994 році. У цей день у столиці країни Ашхабаді тривають святкування з масштабною сільськогосподарською виставкою, а також низкою розважальних заходів.

17 лютого – Національний день капусти. Чому саме цю дату обрали для віншування капусти, теж достеменно невідомо. Але з огляду на поширення і важливість цієї культури очевидно, що вона гідна свого свята.
6 червня виробники сливових наливок у Японії відзначають День врожаю слив. Згідно з легендою, приблизно 450 років тому імператор Японії зробив підношення синтоїстському храму, просячи богів, щоб вони послали країні багатий урожай. Це сталося саме 6 червня, і підношенням були саме сливи.
23 грудня – Ніч редиски – щорічна подія, яка проводиться у місті Оахака, що у Мексиці. Місцеве свято бере свій початок у колоніальний період, коли редиску в регіон завезли іспанці. За легендою, одного року в середині 18 століття урожай редиски був настільки багатим, що деякі коренеплоди так і залишили в полі. У грудні два монахи витягли деякі з цих редисок із землі і, оскільки плоди виявилися чудернацької форми, як цікавинку, принесли їх на різдвяний ярмарок у Оахаку. Деформовані овочі привернули увагу, і незабаром із редьки почали вирізати фігурки, що виявилося вдалим маркетинговим трюком. Таким чином фермери почали наввипередки використовувати різьблення на редьці, що згодом перетворилося у дійство з конкурсами на кращу сцену з таких фігурок.

27 лютого – Національний день полуниці у США. Що, звісно, викликає подив, адже полуниця у цій країні теж вважається літньою ягодою. Водночас ототожнюється зі смаком весни, очевидно, це і стало домінуючим фактором при виборі дати.
11 червня – Національний день кукурудзяного качана. Свіжий качан кукурудзи є літнім смаколиком, який у людей з усіх куточків Сполучених Штатів Америки асоціюється із початком сезону пікніків. Качани солодкої кукурудзи варять на пару, у казанах, смажать на грилі тощо.
Чи не найбільше святкових заходів присвячено винограду, точніше, найпопулярнішому продукту з нього – вину. Протягом року в різних куточках світу шумлять, гудуть, ярмаркують дрібні і потужні фестивалі вин різних марок на будь-який смак і гаманець. Щоправда, серед цього всесвітнього різноманіття є один день у році, який з натяжкою, але все ж можна назвати узагальнюючим святом виноробів. І це День винних напоїв, який припадає на 18 лютого.

За кількістю святкових заходів, присвячених продуктам харчування, виноград наздоганяють томати. Їх вшановують мало не у половині країн світу. Натомість найекстравагантнішим і найбільш інтернаціональним із них є Томатіна, фестиваль, який щороку проходить в останній тиждень серпня в іспанському місті Буньоль. Десятки тисяч учасників приїжджають з різних країн для участі у битві, а їх «зброєю» служать помідори.