РЕЗУЛЬТАТИ ДЕГУСТАЦІЇ ГАРБУЗОВИХ ЧИПСІВ

0
11172

Гарбуз для дегустації обрали не випадково, адже це одним із найпопулярніших в Україні овочів. По-друге, м’якуш гарбуза має чи не найбільше серед інших плодів вітамінів і мікроелементів. У ньому містяться буквально всі вітаміни груп А, В, С, D, Т, а також білки, клітковина, магній, залізо, калій і кальцій. По-третє, гарбуз – один із найдоступніших овочів за вартістю, і він майже завжди присутній на прилавках магазинів і ринках. По-четверте, вирощування гарбуза не вимагає спеціальних знань або навичок. Просто знайдіть ділянку для цієї невибагливої культури і придбайте якісний насіннєвий матеріал. Це основні моменти, на які варто звертати увагу, щоб отримати непоганий врожай. І по-п’яте, існує сила-силенна рецептів і способів приготування гарбуза, завдяки яким можна приготувати напрочуд смачні страви, користь від споживання яких з надлишком перевершить можливості казкової карети з гарбуза, якою так і не встигла скористатися бідолашна Попелюшка. Пам’‎ятаєте цю казку?

Однак, щоб знайти прийнятний спосіб приготування страви з гарбуза, довелося помізкувати. Були варіанти вичавити надзвичайно корисний сік із гарбуза або повправлятися у його термічній обробці. Натомість у першому випадку ми б отримали не надто смачний продукт, а у другому – надзвичайно багато дегустаційного матеріалу. Тож зійшлися на думці, що варто скористатися звичайним побутовим дегідратором для овочів, щоб зробити з декількох зразків сировини сушений гарбуз, або, як ще називають цей продукт, чипси. Це не тільки дає змогу здійснити задум у не дуже пристосованих для переробки плодів умовах, а і приготувати страву, популярність якої дедалі більше зростає, особливо у молодого покоління споживачів.

  Для дослідження смакових особливостей сушеного гарбуза роздобули чотири зразки сировини і кілька зразків чипсів придбали у інтернет-магазинах. Один гарбуз придбали у супермаркеті, два інших – у приватників на ринку. До речі, ні у першому, ні у другому випадках, на жаль, не вдалося достеменно з’ясувати  назву сорту або гібриду матеріалу для дегустації. Тому перший зразок назвали «Супермаркет тип», два інших «Ринок 1» і Ринок 2». На щастя, вдалося роздобути один гарбуз зі стовідсотковою впевненістю у його назві. Мова про Хоншу F1 селекції всесвітньо відомої компанії Enza Zaden, який був вирощений на Київщині із дотриманням класичної технології вирощування гарбузів.

Як видно зі знімків, цей гібрид вже після розрізання, перед його розділенням на слайси, які в подальшому на деках були закладені у дегідратор, вигідно відрізнявся від інших екземплярів тим, що практично не мав порожнини насіннєвої камери і виявився найбільш товстостінним. Тобто слайси з Хоншу F1 вийшли крупніші, більш придатної для сушіння форми, адже їх найбільше помістилося на деко. Також варто зауважити, що всі піддослідні гарбузи, судячи зі смакових властивостей їх м’якуша і характерного забарвлення «сорочок», належать до мускатного типу.  Внутрішня структура практично у всіх зразків мала щільну, але не у всіх зразків хрустку м’якоть з характерним забарвленням від насиченого морквяного до оранжевого кольорів.

У процесі сушіння конвективним способом з експозицією у 24 години ми отримали зразки, придатні для дегустаційної експертизи з вмістом вологи не більше 8%.

Головними перевагами при оцінці якості готової продукції за 5- бальною шкалою були наступні критерії: зовнішній вигляд і консистенція, колір, смак, запах.

Були отримані результати сліпої дегустації, де зразки висушеного гарбуза були знеособлені, виступали лише під номерами.

Цікаво, що втрати ваги у висушених зразків гарбуза в середньому сягнули 92 %.

РЕЗУЛЬТАТИ СЛІПОЇ ДЕГУСТАЦІЇ

 

Супермаркет

тип

Ринок 1

Ринок 2

Готові чипси з інтернет- магазину

Хоншу F1

зовнішній вигляд і консистенція

 

2

4

4

5

5

колір

 

3

5

5

5

5

смак

 

3

3

2

3

5

запах

 

3

4

3

3

5

Загальна кількість балів

11

16

14

16

20

 

Додаткова інформація

Найменування

зразка

 Початкова вага зразку у грамах

 

Вага зразка після термічної обробки у грамах

Коефіціент усушки у %

* Середнє значення собівартості

1 кг. готової продукції у гривнях

 

1

Супермаркет тип

484

40

91,73

194

2

Хоншу F1

656

58

91,15

172

3

Ринок 2

535

48

91,02

171

4

Ринок 1

502

40

92,03

191

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вартість гарбуза на ринку 15 грн/кг

Вартість придбаних чипсів  1100 грн/кг

Витрати електроенергії  3 квт/г   (вартість  1 квт/год — 1,60 грн)

* Без урахування упаковки та інших можливих виробничих витрат, які додатково можуть становити близько 20% суми.

Висновки

Оскільки у результаті експертизи ми маємо зразок з достатнім відривом від інших за максимальною кількістю балів, а саме мова про гарбуз Хоншу F1, то можна із впевненістю рекомендувати вирощування даного гібрида, який має високу ефективність при переробці, а також чудові смакові якості. Хочеться відзначити, що для тих, хто буде використовувати цей гібрид гарбуза як сировину, отримає найбільш ефективний продукт

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here