НЮАНСИ СОЛІННЯ КАВУНІВ

0
11580

Кавун – суттєвий компонент лікувально-дієтичного харчування з високими харчовими і смаковими властивостями, необхідний для активного і здорового способу життя, здатний забезпечувати продовольчу безпеку, тобто гарантувати повне задовольняння всіх соціальних груп населення України плодами в обсягах не менше раціональних норм споживання. Це високовітамінний продукт, що містить легкозасвоювані цукри, фолієву і яблучну кислоти, мінерали, вітамін С (13–15 мг%), які забезпечують позитивний вплив на організм людини. Кавун – високопоживний освіжаючий цукристий продукт. Окремі сорти містять до 11% цукру (в основному фруктозу і сахарозу). Красильні речовини кавуна представлені лікопином, альфа-, бета- і гама-каротинами, ксантофілами, пролікапіном. Із мінералів переважають магній і кальцій, багато і заліза (поступається лише шпинату і салату). Наявність фолієвої і аскорбінової кислот справляє протисклеротичну дію. Цукри живлять печіночну тканину. За вмістом вуглеводів (моноцукри і сахароза) кавун переважає всі основні овочеві культури, незначно поступаючись тільки столовому буряку і дині. У м’якоті плодів кавуна сума моно- та дицукрів складає у середньому 8,7 г на 100 г, у буряка столового і дині – по 9,0, у гарбузах – 4,0. Основне споживання кавуна населенням відбувається у свіжому вигляді, але подовжити період споживання цієї корисної ягоди можна шляхом її соління, консервування та переробки.

Кавуни солоні — не дуже поширений продукт, він на любителя. Але щоб точно визначитися, чи подобаються вам вони, обов’язково слід скуштувати їх за різними способами приготування.

Технологія соління кавунів включає безліч нюансів, які обов’язково потрібно врахувати, щоб не зіпсувати смак і цінність плодів.

Існує безліч рецептів, як солити кавуни. Деякі з них передбачають зберігання плодів повністю, інші – шматочками, з додаванням спецій і навіть інших фруктів. Багато гурманів сходяться на думці, що зберігання закусок у дерев’яних бочках дозволяє значно краще зберегти їх смак та корисні властивості. Отже, розглянемо бочковий посол докладніше.

Як правильно вибрати кавун?

Якщо ви хочете дізнатися, як засолити кавуни цілком у бочці, то спочатку потрібно навчитися правильно їх вибирати. Від цього багато в чому залежить смак і успішний результат засолювання плодів. Мало того, що можна зіпсувати весь процес заготівлі, так і невдало обрана ягода може зіпсувати решту. Вибір кавунів – один із найважливіших етапів соління. Слід розуміти, що не кожен сорт чи гібрид буде якісним продуктом соління. Для  соління підходять такі сорти та гібриди вітчизняної селекції: Макс плюс, Чорногорець, Казка F1, Фаворит, Чумак, Велес, Скарб та інші. Головне – слід обирати генотипи зі щільною солодкою м’якоттю без пошкоджень. Обов’язково зверніть увагу на такі моменти: плоди повинні бути досить стиглими, але не перезрілими і, звичайно, без нітратів. Соління бажано розпочати не раніше вересня, коли буде легше досягти оптимальної температури для процесу бродіння.

Як підготувати бочки?

Якщо ви хочете, щоб засолювання кавунів на зиму в діжках вийшло вдало, тоді використовуйте для цього дерев’яну тару. Ця методика дозволяє легко засолити навіть найсолодші плоди, при цьому зберегти їх приємний аромат і смак. Бочки для цього потрібно правильно підготувати. А саме: ретельно промити їх холодною водою, увага – без використання хімічних засобів; продезінфікувавши їх дерев’яну поверхню окропом, розмістити їх у закритому, але досить теплому приміщенні; важливим є збереження їх у чистому стані.

Нюансами підготовки плодів до соління є ретельне їх промивання водою, а потім висушування. Плоди слід проколоти зубочисткою (або будь-якою паличкою з дерева) не менше 10 разів. Важливо, щоб проколи були виконані симетрично. Підготовлені плоди акуратно викладаємо в ємність та заливаємо приготованим розсолом так, щоб рідина накрила їх повністю.

Засолювання кавунів на зиму у бочках потребує наступних інгредієнтів: кавуни – їх кількість залежить від розмірів бочки; вода – обсяг визначається залежно від кількості плодів; сіль – рекомендується використовувати приблизно 600-800 г на 10 л води. Слід звернути увагу, що сіль повинна бути не йодованою. Накрити залиті солоною водою плоди тканиною, на яку зверху помістити щось важке, яке також повинно бути чистим і продезінфікованим окропом. Дуже важливо правильно розрахувати вагу вантажу, інакше ємність із розсолом наповнитися повітрям, а цього не можна допустити.

Заключний етап – залишити дерев’яну діжку у приміщенні із середньою температурою. Час попереднього засолення залежить, насамперед, від розмірів плодів. Оптимальний їх розмір – до двох кілограмів.

Приблизно через 24 години ємність необхідно віднести у прохолодне приміщення. Закрита ємність повинна простояти за низької температури близько 3-х тижнів. Важливо, щоб у приміщення не проникало світло. Близько 20 діб достатньо, щоб солоні кавуни у бочці були повністю готові до вживання.

Найкращою гарантією успішного соління є герметично закрита ємність протягом усього терміну бродіння.

Найбільш оптимальним періодом для засолювання кавунів у бочці є середина осені. За цей час плоди встигають дозріти, і легше вдається створити необхідний температурний режим, забезпечивши всі необхідні умови для соління.

Варіантів соління цієї баштанної культури дуже багато. Все залежить від особистих смаків: можна солити кавуни з додаванням різних спецій або навіть цукру, або гірчичного порошку, що надасть розсолу пікантного смаку. Якщо ви хочете зберегти натуральний смак ягід, тоді можна відмовитися від додаткових інгредієнтів і застосувати тільки сіль. Це класичний варіант соління кавунів на зиму, що відрізняється простотою приготування.

Спосіб соління кавунів у капусті

Цей спосіб засолювання цікавий тим, що кавуни будуть готуватися не в чистому розсолі, а разом із нашаткованою капустою. Спосіб розрахований на великі обсяги заготовок. Незвичайне овочеве асорті із солінь стане не тільки смачними ласощами до столу, а й дасть організму величезну кількість корисних речовин та вітамінів.

Знадобляться для приготування: невеликі кавуни 2–4 шт.; сіль – 320 г; нашаткована капуста – 10 кг; цілий капустяний качан – 1–2 шт. (порізані на великі шматки для заповнення порожнеч у ємності); нашаткована морква – 2 кг. Зберігати заготівлю потрібно у холодному льоху, інакше продукти зіпсуються. Подавати солоний кавун на стіл слід порізаним на шматочки.

У багатьох виникає запитання чи можна використовувати пластикову бочку (ємність)? Якщо у вас під рукою немає дерев’яної бочки, то можна скористатися пластиковою. Рецепт засолювання кавунів у бочці з такого матеріалу такий самий, як і при дерев’яній ємності. Але варто бути готовим до того, що пластик є штучним матеріалом, в якому чимало шкідливих речовин. Крім того, кавун, подібно до губки, вбирає всі сторонні запахи, які під впливом солоної води ще більше посилюються.

Плоди кавуна можна використовувати в їжу повністю. Навіть їх кірка є пікантною закускою та складовою багатьох страв, хоча більшість споживачів її не використовують. Засолені кірки кавуна виходять пікантними на смак за рахунок часнику та запашного перцю. Вживають їх як закуску, додають до м’яса та рибних страв, нарізають у салати та ін. Що потрібно: кавун товстошкірий – 1 шт.; великі часточки часнику – 7 шт.; душ. перець – 4 горошини; кріп – 4 гілочки; селера – 1 стебло; цукор – 2 ст. л.; сіль – 1 дес. л.

Солити кавуни можна і в банках

Цей рецепт засолювання кавунів у банках на зиму найбільш класичний та простий. Кавуни у банках вже порізані на порційні трикутники. Солона кавунова м’якоть, втім, як і солодка свіжа, є чудовим сечогінним засобом, що покращує травлення та обмін речовин в організмі. Інгредієнти для 1 банки (3 літри): кавуни стиглі – 5 кг, часник – 6 зубчиків; перець духмяний горошком – 6 шт.; перець гострий — третина стручка; сіль – 1 ст. л.; кріп – 2—3 гілочки; цукор – 1 ст. л.

Технологія приготування: щільно укласти шматочки у попередньо стерилізовані та сухі банки. В окремій ємності закип’ятити воду і залити шматочки, накрити кришками та залишити на 3 години. Вода має повністю охолонути. Очистити часникові зубчики, нарізати слайсами, відміряти необхідну кількість інших інгредієнтів. Каструлю з рідиною поставити на вогонь, додати цукор, сіль, довести до кипіння. Як тільки вода закипить, додати решту інгредієнтів, кип’ятити розсіл 2 хвилини, зняти з вогню і залити їм кавуни у банках. Закатати ємності кришками, укутати і залишити до природного остигання в перевернутому вигляді.

Соління кавуна з яблуками у піску

Цікавий рецепт цього засолювання розрахований на великий обсяг. Оригінальний смак кавунів у поєднанні з яблуками порадує любителів незвичайних кулінарних рецептів. Два інгредієнти цієї заготовки у результаті перетворюються на відмінну закуску.

Основні інгредієнти для засолювання: невеликі зрілі кавуни (до 2 кг) – 2–6 шт.; щільні яблука – 10–15 кг; сіль (на 10 літрів води) – 750 г; промитий пісок – 5–10 кг; вишневе та смородинове листя – по 15 шт.

Технологія соління: укласти кавуни в обрану ємність, заповнюючи простір між ними яблуками, не забуваючи рівномірно підкладати вишневе та смородинне листя. У заповнену тару висипати пісок, він заповнить порожнечі, що залишилися. Приготувати гарячий розсіл (7,5 %). Останній шар з кавунів слід досипати шаром піску завтовшки близько 5 см. Потім підлити ще розсолу так, щоб він був вищим на 10 см від шару піску. Зберігати заготівлю потрібно у прохолодному місці. У міру засолювання пісок буде ущільнюватися і осідати, тому і його, і розсіл потрібно буде додавати, щоб кавуни не оголилися.

Солити кавуни на зиму — це дуже оригінально. Така заготівля з пікантним смаком стане незвичайним сюрпризом для рідних та приємно здивує гостей. Соління кавунів однозначно допоможе зберегти їх на більш тривалий період та подовжити період споживання цієї корисної та смачної ягоди.

О.В.Сергієнко, доктор сільськогосподарських наук, Інститут овочівництва і баштанництва НААН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here