СПАРЖА: РЕАЛІЗАЦІЯ ЗРОСТАЄ

0
11587

Володимир Тимків у селі Конюшки, яке знаходиться неподалік Рогатина Івано-Франківської області, вже п’ять років практикує промислове вирощування спаржі. Дана культура чимдалі стає популярнішою в Україні. Її агротехніка не надто складна, рентабельність виробництва садивного матеріалу і продукції на свіжий ринок залишається високою, тож чоловік планує у нинішньому році збільшити виробничу плантацію під спаржею вдесятеро. У минулому році розмір його спаржевого демополя становив два гектари.

спаржеві угіддя ФГ Майво

–  Професійно займаюся сільським господарством з 2012 року, – каже Володимир Тимків. – У фермерському господарстві «Майво», яке заснував разом із дружиною Майєю Тулайдан, вирощуємо саджанці смородини, порічки, фундука, обліпихи, суниці альпійської, аронії, жимолості, спаржі в культурі invitro. Нині господарство позиціонує себе як розплідник, продукцію реалізовуємо по всій Україні. До речі, є високий попит і на спаржу. Одним із перших гібридів, які почали вирощувати, став Кумулюс F1 селекції голландської компанії Bejo Zaden, представництво якої діє в Україні. Кумулюс F1 вирізняється ранньостиглістю, стійкий до іржі, дає високий відсоток товарної продукції першого класу. Його пагони дуже красиві – гладкі, масивні, зі щільно закритими голівками, не порожнисті, відмінні на смак.

Володимир Тимків

Фермер розповів, що вивчав властивості багатьох сортів і гібридів цієї культури. Ознайомився з досвідом закордонних колег у питаннях вибору садивного матеріалу і технології вирощування. Випробовував обрані варіанти на практиці. Оскільки Кумулюс F1 має високі показники якості і демонструє стабільний результат, господар у минулому році висадив й інші гібриди спаржі селекції Bejo Zaden. Мова про пізній універсальний гібрид Сігнус F1 та гібрид фіолетової спаржі Еразмус F1, які вирізняються високою продуктивністю і щільно закритою голівкою пагону. А у нинішньому році до них додадуться ультраранній гібрид Пріус F1 та зелений безантоціановий гібрид Бахус F1, які можна вирощувати на ранню продукцію як в теплицях та мінітунелях, так і у відкритому грунті по всій території України.   

– З садивного матеріалу спаржі найвищим попитом користуються коронки (кореневища), менше – касетна розсада, хоча садіння на плантації касетної розсади дає за період плодоношення на 10–20% більшу врожайність у порівнянні із посадкою коренем.

Кумулюс F1

Пагони з демополя ми реалізуємо на ринку. Нині там вирощується близько 10 гібридів і сортів культури, плюс щороку додаються нові цікаві варіанти. Ми не практикуємо вирощування білої спаржі, оскільки ґрунт на нашій ділянці досить важкий, це може призвести до викривлення пагонів, погіршення їх товарного вигляду, – каже Володимир Тимків.

За словами господаря, на саджанцях ягідних і горіхоплідних культур поки що можна більше заробити, ніж на посадковому матеріалі спаржі. Така тенденція спостерігається через вигоди, які отримує аграрій при закладанні садової плантації. Мова про держпрограму з розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства в Україні, яка компенсує 80% вартості посадкового матеріалу вітчизняного виробництва. На жаль, на садивний матеріал спаржі дія програми не розповсюджується. Висока й ціна на розсаду спаржі, що у результаті робить закладку гектара ягідника дешевшою, ніж гектара спаржі.  

коронки спаржі

– Вартість посадкового матеріалу спаржі впливає на собівартість закладання гектара, що  залежить від вартості насінини, яка нині коштує від трьох до дванадцяти гривень і від класу розсади (маси кореня). По касетній розсаді вартість коливається від п’яти до двадцяти  гривень за одиницю товару. Таким чином, приблизна ціна закладання гектару спаржі становитиме від 3000 до 10000 євро. Хоча у довгостроковій перспективі при виборі високопродуктивних гібридів спаржі і ціні продукту на свіжому ринку можна заробити більше, ніж на ягодах, – резюмує Володимир Тимків.

Фермер запевняє, що технологічно складніше закладати плантацію з насіння, ніж за допомогою готової розсади. Адже щоб посіяти насіння, знадобиться сівалка точного висіву, правильно підготовлений ґрунт, звільнений від бур’янів і хвороб, наявність зрошувальної системи і  техніка для викопування саджанців. Тож при відносно низькій ціні на насіння трудовитрати зростають у рази. І щоб насіння дало дружні сходи, потрібні спеціальні знання і навички, які дозволяють враховувати певні технологічні нюанси.  

касетна розсада спаржі

– Все залежить від можливостей клієнта. У процесі спілкування визначаємо, який йому підійде садивний матеріал – розсада, коронки чи насіння, який гібрид чи сорт. Все залежить не тільки від досвіду і знання технології, а й від кліматичних умов регіону, структури і родючості ґрунту. Один і то й же гібрид може у різних умовах показувати різні результати. У клієнтів різні смаки щодо кольору, форми і розмірів пагонів, але всі воліють бачити спаржу із закритою голівкою, щоб не псувався її товарний вигляд. Стосовно цього параметру зразковими є гібриди Bejo Zaden. Перевагою є і те, що ці гібриди офіційно зареєстровані в Україні, тобто рекомендовані до садіння як насінням, так і посадковим матеріалом.

Аграрій повідомив, що для висадки касетної розсади, яку господарі ранньою весною висаджують з насіння у касети, а у липні або серпні віддають замовнику, підходять причіпні або навісні овочеві саджалки, щонайкраще барабанного типу. З такою технікою можна за день засадити близько двох гектарів. Швидкість залежатиме від вправності працівників, підготовки ґрунту і кількості секцій саджалки. Натомість посадки коронок дозволяють закладати плантацію ручним методом, при якому корінь висаджується у борозну завглибшки 15 сантиметрів для вигонки зелених пагонів і на 20–25 см для вирощування білих. Тому коронки в Україні є найпопулярнішим садивним матеріалом спаржі. Залежно від класу, читай ваги коронки, можна отримати максимально швидкий перший урожай. Скажімо, посадити восени, а перший врожай збирати навесні наступного року. Для висадки коронок робляться борозни, працівники вручну підкидають у них корені, за ними йде трактор із підгортачем і засипає борозни ґрунтом.

Існує і спеціальна техніка для висадки коронок, але її важко знайти в Україні, адже такі механізми виробляють іноземні підприємства. Проте, на думку Володимира Тимківа, якщо планувати посадку десяти і більше гектарів, варто задуматись про покупку спеціалізованої саджалки, вона дасть змогу спростити і пришвидшити  садіння, а потім можна буде здавати техніку в оренду.  

Фермер зазначив, що потреба у техніці для спаржі щороку зростає. Адже спаржа стає неймовірно популярною рослиною на українських полях. Якщо декілька років у ФГ «Майво» реалізовували близько 5 000 саджанців на рік, то у минулому році продажі зросли до 250 000.

– На продаж ми зрізаємо пагони, які досягли висоти 24–25 сантиметрів. Потім миємо, обрізаємо і калібруємо їх – на товсті, середні і тонкі. Далі все відправляється у холодильну камеру. Мені особисто більше подобаються товстіші пагони, а ресторани замовляють у нас тонші і середні. До речі, жіночі рослини спаржі дають більший приріст, але тонші пагони, – каже Володимир Тимків.

Щодо підживлення і захисту спаржі фермер радить починати з аналізу ґрунту і дослідження стану рослин. У господарстві намагаються працювати на випередження. Тобто коли видно, що погодні умови можуть сприяти активізації патогенів або з’яві шкідників, проводять відповідні пестицидні обробки згідно регламенту.

Олександр Литвиненко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here