Історія різноманіття чері

0
11481

Достеменно невідомо, коли і як з’явився у вжитку такий знайомий і нині уподобаний людством помідор чері. Ось  що каже про нього портал Вікіпедія:  «Помідор чері є предком сучасних культурних томатів і єдиним диким томатом, знайденим за межами Південної Америки  –  у Мексиці, де був одомашнений. Потрапив до цього регіону з Південної Америки у вигляді бур’янистих рослин. Перше письмове згадування про чері з’явилося у 1623 році в роботі під назвою Pinax theatri botanici (Ілюстрована експозиція рослин) швейцарського ботаніка Каспара Баухіна (Caspar Bauhin), яка містить описи та класифікації приблизно шести тисяч видів. У розділі «Solanum» (пасльонові)  вчений писав про сорт під назвою Solanum racemosum cerasoru[m] forma, що перекладається як «Solanum повний грон у формі вишень». Помідори чері популярні у Сполучених Штатах Америки принаймні з 1919 року. Рецепти з використанням помідорів чері можна знайти у статтях, датованих 1967 роком…».

Оце, власне, вся доступна для пересічного мешканця планети базова інформація, яку обговорюють, інтерпретують, прикрашають на численних сайтах та форумах. І це природно, коли бракує достовірних даних, відкривається широке поле для вигадок та псевдогіпотез. Так, скажімо, існувало припущення, що томат чері був уперше виведений на грецькому острові Санторіні, поки дослідники не довели, що плоди місцевих томатів надзвичайно дрібні за розміром не тому, що мають відношення до сучасних чері, а тому, що рослини зростали у посушливих умовах на так званому вулканічному грунті острова. Відтак виникає питання: а чи були привезені з Америки так звані чері, описані Каспаром Баухіном, тими чері, які знаємо ми? Навряд чи. Оскільки нинішні томати чері є стовідсотковим продуктом селекції, більшість із цих об’єктів взагалі гібриди (F1).

Цікаво, що перший сорт загальновідомих чері вивели ізраїльські вчені Наум Кедар і Хаїм Рабінович на сільськогосподарському факультеті Єврейського університету у Єрусалимі. Селекційний об’єкт отримав назву Tomaccio. Він з’явився у результаті багаторічної роботи із залученням диких перуанських видів томату з комерційною метою – створення солодких закусок з плодами з коротшим терміном дозрівання та довшим терміном їх зберігання. І це є задокументованим фактом на відміну від різноманітних версій.

Як повідомляють ізраїльські джерела, Tomaccio – це сильнорослий високоврожайний ранньоплідний сорт помідорів, зареєстрований у 1973 році, призначений для ринку в’ялених томатів. На практиці плоди Tomaccio зарекомендували себе як «помідорки для телевізора» – здоровий перекус, який вживають родинно під час перегляду серіалів. Тому ізраїльські дієтологи зробили свій внесок у популяризацію сорту: «Краще їсти маленькі помідори, ніж чипси, солоне печиво чи горіхи, де багато калорій та жиру». Коли плоди Tomaccio почали експортувати, їх почали називати чері (вишеньки).

чері схожі на сорт Tomaccio

У 2002 році двом професорам Науму Кедару і Хаїму Рабіновичу було вручено престижну премію у галузі сільського господарства. Але найважливішою нагородою для себе вчені вважають любов своїх рідних і співгромадян до плодів Tomaccio, які невдовзі стали популярними далеко за межами Ізраїлю.  До речі, у самому Ізраїлі їх називають «шері», і до вишні це слово не має жодного стосунку. У теплицях на півдні Ізраїлю помідори чері вирощують цілий рік. Нині створено велике різноманіття кольорів і форм цього сортотипу.  

Попри тендітний зовнішній вигляд, чері зазвичай стійкі до багатьох несприятливих факторів навколишнього середовища: низьких температур, дефіциту світла і підживлень. Класифікують культуру за декількома критеріями, одним із яких є довжина стебла – низькорослі (детермінантні), середньорослі (напівдетермінантні), високорослі (індетермінантні). За термінами дозрівання чері поділяються на ранні, середні та пізні. Відрізняються чері за будовою китиці, яка зустрічається у вигляді грона, ліани (у окремих промислових гібридів буває довжина понад 1м), парасольки, пензлика, віяла складної форми. У різних сортів китиця витримує від 12 до 60, а іноді і більше плодів.

За вмістом цукру томати чері у рази перевершують помідор городній. Однак попри це, мініатюрні плоди вважаються дієтичними, адже їх калорійність не перевищує 20 ккал на 100 г.

Популярність «вишневих» томатів прогресує з неймовірною швидкістю. І не дивно. Окрім відмінного смаку, яскравішого, ніж у великоплідних сортів, високого рівня декоративності, ранньостиглості та здатності плодоносити до заморозків, для них характерні дивовижна лежкість (без втрати смакових якостей), висока транспортабельність, невибагливість до умов вирощування та простота агротехніки. Вирощування чері у відкритому ґрунті не має відмінностей від агротехніки звичайних помідорів.

Анатолій Розенблат

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here