Генотипи партенокарпічних огірків букетного типу

0
11985

Основним напрямком селекції огірка для захищеного ґрунту  є створення високопродуктивних, конкурентоздатних короткоплідних гетерозисних гібридів партенокарпічного типу з високими смаковими якостями та врожайністю (для весняних теплиць – 25…30 кг/м2, для зимового періоду – 30…35 кг/м2), генетично без гіркоти, стійких до найбільш шкодочинних хвороб. Оскільки вітчизняний споживач навіть у несезонний період надає перевагу дрібноплідним горбкуватим плодам огірка, основна  увага приділяється саме цьому напряму селекційної роботи.

Що ж таке партенокарпія і чому їй приділяється значна увага? Серед розмаїття сортів світової колекції огірка є зразки, схильні до утворення плодів без запліднення. Такі плоди не мають насіння і називаються Партенокарпічні.

Партенокарпія поширена у рослинному світі. Вона відома як у диких, так і у культурних видів покритонасінних рослин. Серед культурних рослин особливо добре вона виражена у груші, яблуні, винограду, лимона, мандарина, апельсина, хурми, інжиру, гарбуза, огірка, томата, маслини.

Спостереження у природі утворення плодів без запліднення привело дослідників до пошуків причин цього явища і до вивчення факторів плодоутворення взагалі.

При партенокарпії у деяких випадках необхідне запилення (стимулятивна партенокарпія), в інших запилення відсутнє (автономна партенокарпія). Партенокарпія може бути повною, якщо всі зав’язі дають безнасінні плоди, або частковою, якщо безнасінні плоди утворюються лише у деяких зав’язей.

Отже, партенокарпія – утворення плодів без запліднення. Генотипи огірка, схильні до партенокарпії, розрізняються за ступенем прояву цієї ознаки. Партенокарпія залежить також від умов вирощування, стану рослин і змінюється в онтогенезі. Її високий прояв залежить від умов вирощування, а саме дії високих або низьких температур, умов освітлення та інших факторів зовнішнього середовища, а особливо від сприятливих умов живлення. Вона також може бути наслідком стерильності пилку.

У даний час партенокарпічні огірки набувають усе більшого значення. Так як у теплицях і парниках часто буває ускладнене використання бджіл або створюються несприятливі умови для проростання пилку, високий урожай можуть забезпечити тільки партенокарпічні генотипи.

Сучасний напрям – створення партенокарпічних пучкових міні-корнішонів, плоди яких довгий час зберігають привабливий зовнішній вигляд: не переростають і тривалий час не збільшуються у діаметрі. Довжина 7…10-добових плодів — 6…8, 9 см, а 4…5-добових – 3 см.

При селекції партенокарпічних сортів і гібридів найбільш швидкий селекційний ефект за партенокарпією можна досягти, коли обидві батьківські форми партенокарпічного типу.

Дрібноплідні партенокарпічні гібриди огірка для відкритого ґрунту та весняних плівкових теплиць універсального призначення. Їх переваги у порівнянні з бджолозапильними гібридами полягають у більш високій ранній урожайності, здібності зав’язувати плоди за різних погодних умов, при повній відсутності бджіл та інших комах, необхідних для запилення бджолозапильних сортів.

«Пучкові» корнішони. Вони можуть бути і партенокарпічними, і бджолозапильними.

Головна перевага у тому, що вони здатні плодоносити без участі комах-запилювачів. Причому формують у пазухах стебла не 1…2, як у звичайних огірків, а 3…5 зав’язей, а за найбільш сприятливих умов і до 10, за що і отримали свою назву «букетні». Такий тип цвітіння забезпечує не тільки можливість отримати високий урожай, але і дружність плодоношення, що зручно при відносно короткому терміні вирощування — 60…80 діб. Особливо приємно, що такі гібриди відрізняються скоростиглістю і дають перші плоди вже на 38–49 день від сходів.

Їх основні переваги: багато зав’язі та зеленцю, невеликі плоди-корнішони високих засолювальних якостей, висока урожайність. У вузлах пучкових корнішонів формується у середньому від 2…3 до 5…8 і більше зав’язей. На одній рослині можуть вирости до 400…500 і більше зав’язей.

Плоди таких генотипів розвиваються одночасно і рівномірно, а квітки одного вузла розпускаються одна за одною з різницею у добу. Тому на рослинах часто можна спостерігати цілий каскад зростаючих огірочків (до 20…30 штук) різного розміру і віку: від пікулів, корнішонів і до зеленців. Ця особливість обумовлює їх практичну цінність, особливо у період зимових заготівель. Але слід виконувати регулярні – щоденні, а іноді і два рази на добу– збирання плодів, що стимулює розвиток наступних зав’язей, відповідно до чого збільшується урожай.

Для генотипів огірка букетного типу характерні привабливі темно-зелені, з горбкуватою поверхнею зеленці. Вони можуть мати опушення білого, коричневого та чорного кольору. У своїй більшості це генотипи для споживання у свіжому вигляді, але на сьогодні створені гібриди, придатні не тільки для консервування, а і для соління.

В Інституті овочівництва і баштанництва ведеться плідна селекційна робота зі створення гетерозисних гібридів огірка. Так, на сьогодні створені і пропонуються для вирощування як в умовах захищеного ґрунту, так і відкритого партенокарпічні гібриди огірка корнішонного типу.

Надія F1 скоростиглий, від масових сходів до початку плодоношення 42…45 діб, період плодоношення становить 38…40 діб, партенокарпічний. Рослини утворюють переважно жіночі квітки (90 %), кількість квіток на вузлі від 1 до 3. Плід-зеленець короткий (8…10 см) діаметром (2,1…3,5 см). Форма зеленця циліндрична, поверхня плода великогорбкувата, опушення густе, білого кольору. Гіркота відсутня. Гібрид стійкий до кореневих гнилей та відносно стійкий до несправжньої борошнистої роси.

КамілаF1 скоростиглий, від масових сходів до початку плодоношення 38…42 діб, період плодоношення триває 41…49 діб. Гібрид партенокарпічного типу (75…85 %). Урожайність 24…26 кг/м2, товарність на рівні 92 %. Рослини переважно жіночого типу цвітіння (80…100 %). Кількість квіток у вузлі від 3 до 5 і більше. Плід-зеленець короткий (8…10 см). Вміст: сухої розчинної речовини 5,2 %, загального цукру 1,9 %, вітаміну С 8,4мг/100 г. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 8,6…9,9 бала, консервованих – 8,4…9,5 бала. Гібрид стійкий до кореневих гнилей і відносно стійкий до несправжньої борошнистої роси.

Заслуговує на увагу новий партенокарпічний гібрид огірка для умов плівкових теплиць Слава F1: середньоранній (48 діб), партенокарпічний жіночого типу цвітіння (80…90 %), багатоквітковий (3…5 зав’язей у вузлі), з високою відносно стабільною урожайністю на рівні 25 кг/м2, високою товарністю 94 % та якістю плодів (8,7…9,0 балів), з високою стійкістю до пероноспорозу та кореневих гнилей. Хімічний склад плодів: суха речовина–  7,16 %, загальний  цукор – 2,20 %, вітамін С – 9,47 мг/100 г . Відзначається високою адаптивною здатністю. Гібрид апробовано в умовах відкритого ґрунту, де він також показав високі результати.

Вітчизняним виробником використовується ще низка гібридів букетного типу, такі як: Кадриль F1 – цінується за тривалість і стабільність плодоношення; Домовик F1 – скоростиглий партенокарпічний гібрид із букетним типом плодоношення; Ліліпут F1– здатний утворювати букет із 7…10 темно-зелених плодів на кожному вузлі; Муму F1– в одному вузлі він утворює від 3 до 4 зеленців; партенокарпічний гібрид Барабулька F1 цінується за скоростиглість і формує  від 8 до 10 штук зав’язей у вузлі; Берендей F1 – цінується за скоростиглість і унікальну тіньовитривалість, утворює 2…3 плоди у кожному вузлі; Капучіно F1 – скоростиглий партенокарпічний гібрид жіночого типу цвітіння, у вузлах утворюється 2…4 зав’язі; Льох F1 — змішаного типу цвітіння, утворює 2…3 зеленці у вузлі; Гостинець F1 – скоростиглий партенокарпічний гібрид корнішонного типу, в одному вузлі утворюється до 5…8 темно-зелених зав’язей.

Попри привабливість вирощування генотипів партенокарпічного огірка букетного типу, слід враховувати, що гібриди букетного типу не можуть реалізувати весь потенціал урожайності при низькій технології і вимагають підвищеної уваги та ідеальних умов вирощування.

На сьогодні саме створення і впровадження у виробництво гібридів огірка, схильних до партенокарпії та букетного розташування жіночих квіток  є однією зі складових поліпшення тепличного овочівництва.

О.В.Сергієнко, доктор сільськогосподарських наук, завідувач відділу селекції і насінництва овочевих і баштанних культур ІОБ НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here