11 СМАКІВ HZPC: ДЕГУСТАЦІЯ ШЛЯХЕТНИХ СОРТІВ

0
11481

Що може бути смачніше за приготовану по-домашньому гарячу поживну запашну картоплю, що парує на столі,особливо, коли за вікном виє холодний вітер, темно і вогко. У такі моменти гарячі страви, як і опалення будинку, набувають особливого, сакрального змісту, бо відділяють життя від жорсткого небезпечного довкілля. Тож не дивно, що здавна люди запасалися на зиму калорійними продуктами, і картопля серед них зайняла провідні позиції. Якщо копнути глибше в історію, то бачимо, що саме завдяки культивуванню кукурудзи і картоплі розвинулися південноамериканські цивілізації ацтеків і майя, а зрощені ними бульбоплоди, коли потрапили у Європу,спричинили революційні зміни у продовольчих системах багатьох країн континенту. І Україна не була винятком. Принаймні, починаючи з ХУІІІ століття, картопля почала з’являтися на столах українців.

Зважаючи на незамінність цієї сільськогосподарської культури, експертна група «Агроаналітика» запросила до редакції журналу «Овочі та Фрукти» представників компанії ТОВ «HZPC Ukraine», якає дистриб’ютором чи не найякіснішого у світі насіннєвого матеріалу картоплі, історія селекції якого сягає 1898 року. Так, вже понад століття наукові розробки голландської компанії HZPC забезпечують їй провідні позиції на картопляній мапі світу. Важливим залишається і той факт, що «HZPC Ukraine» поки є єдиною компанією в Україні у галузі картоплярства, яка офіційно повідомила про відсутність генних модифікацій у своїй продукції. І це показово. Бо, на жаль, глобальна проблема нестачі харчів дедалі частіше підштовхує політиків і вчених до залучення ГМО у виробництво їжі. 

ДОВІДКА: У нинішньому році компанія HZPC реалізувала близько мільйона тонн насіннєвої картоплі у 95 країнах. Пропозиція компанії-оригінатора задовольнить будь-які вимоги і смаки. Вона складається з близько восьми десятків сортів, які гарантують відмінну продуктивність і якість урожаю в найрізноманітніших грунтово-кліматичних умовах і навіть у малопридатних для картоплярства регіонах. Мова про комерційно успішні сорти для країн Південної Європи, Середземномор’я, Африки та Центральної Азії. Над удосконаленням сортових характеристик рослин картоплі, поліпшенням смакових властивостей коренеплодів, їх резистентності до хвороб та шкідників працює близько ста науковців HZPC, загальна чисельність колективу компанії у всіх представництвах світу становить 400 осіб. На сьогоднішній день компанія HZPCє визнаним світовим лідером у сегменті столових та салатних сортів картоплі. Варто визнати, що картопляні досягнення HZPC користуються високим попитом і в Україні, адже за смаковими якостями, ботанічними та фізіологічними характеристиками імпонують українцям і їх кулінарним традиціям.

У «HZPC Ukraine» до відвідин підійшли зі знанням справи і взяли на зустріч зразки картоплі різних сортів, щоб влаштувати дегустацію врожаю нинішнього року. І не даремно: краще один раз спробувати, ніж сто разів почути про продукт. Тож ми заходилися готувати голландські коренеплоди, вирощені на українських грунтах, до їх повної готовності.

Для дегустації було обрано 11 сортів – ФЛАМЕНКО, МЕМФІС, ТАУРАC, КОЛОМБА, ЛУСІНДА, ЕВОРА, РЕД СКАРЛЕТ, САГІТА, ІННОВАТОР, ЧЕЛЕНДЖЕР та ФАБУЛА. З кожного зразка відібрано по п’ять коренеплодів, які відповідали сортовим характеристикам, здебільшого це стосувалося їх форми, розміру та забарвлення. Бульбу помили і перед тим, як покласти зразки у каструлю, у мундирах помістили у марлеві мішечки. Варто зазначити, що для варіння різних сортів картоплі у одній тарі проміжок часу не змінюється, тож саме застосування мішечків має уберегти м’якуш сортових бульбоплодів від завчасного розварюються і змішування з іншими зразками. Додатково всі сорти були помічені ярликами, щоб після варіння їх можна було легко ідентифікувати. Сорти, бульби яких були масивніші за розміром, розмістили на дні каструлі, а дрібніші над ними, це також більш-менш урівнювало шанси на рівномірне розварювання всіх наданих зразків. Варилася картопля без спецій, подавалася дегустаторам у мундирах, щоб була можливість максимально точно з’ясувати смакові якості та фізіологічні особливості кожного з сортів.

Для фіксування результатів органолептичної оцінки піддослідних коренеплодів кожному з учасників дегустації були роздані анкети, де за п’ятибальною шкалою потрібно було оцінити колір і структуру (крихкість) м’якуша, його смакові якості і запах після варіння. Додатковими параметрами оцінки були здатність бульб до розварювання і зміни у забарвленні м’якушу в результаті термічної обробки. З результатами дегустації можна ознайомитися у Таблиці 1.

Сорт

Колір м’якушу

Консистенція м’якушу

Смакові якості

Запах

КОЛОМБА

 

Світло-жовтий

Водяниста

5,0

Приємний

РЕД СКАРЛЕТ

 

Світло-жовтий

Ніжна

4,0

Нейтральний

ТАУРАС

 

Кремовий

Звичайна

3,5

Нейтральний

САГІТА

 

Жовтий

Звичайна

4,0

Приємний

ЕВОРА

 

Білий

Ніжна

4,0

Нейтральний

ІННОВАТОР

 

Кремовий

Звичайна

4,0

Нейтральний

МЕМФІС

 

Жовтий

Звичайна

4,5

Нейтральний

ФЛАМЕНКО

 

Білий

Звичайна

4,0

Нейтральний

ЛУСІНДА

 

Жовтий

Ніжна

5,0

Приємний

ЧЕЛЕНДЖЕР

 

Кремовий

Звичайна

4,0

Приємний

ФАБУЛА

Світло-жовтий

Водяниста

3,8

Нейтральний

 

Показово, що вся надана для дегустації картопля навіть зовнішньо суттєво відрізнялася від більшості зразків, які пропонують широкому загалу торгові мережі. Шкірка тоненька, а значить, таку картоплю можна сміливо тушкувати, варити, смажити навіть у мундирах. При загальному огляді коренеплоди не мали ні ознак ушкоджень, ні хвороб – неначе з картинки. Що пояснює непохитний протягом століття імідж HZPC як компанії з надійною репутацією.

А що вже й казати про смак м’якушу цих бульб! Кожен із сортів наділений власною «родзинкою». Скажімо, КОЛОМБА має присмак арахісу, МЕМФІС наділений гарбузово-мускатними нотками, РЕД СКАРЛЕТ має «густий» картопляний смак із цитрусовими вкрапленнями, САГІТА – дуже ніжна, а декому, можливо, видасться і занадто делікатною…. У процесі дегустації виявилося, що кожен із наданих ТОВ «HZPC Ukraine», не побоїмося цього слова, шедеврів вирізняється не тільки зовні, а і характерним для свого сорту смаком, що є великою рідкістю у картопляному розмаїтті, а також свідченням високих селекційних здобутків та відзнак компанії-оригінатора. Можна також додати, що унікальність продегустованих сортів підкреслена шляхетними формами і розмірами коренеплодів, які є ні великими, ні дрібними, а саме оптимальними як для свіжого ринку, так і для харчової промисловості, адже енерговитрати для підготовки і приготування картоплі HZPC будуть мінімальними. Присутніх здивувало і те, що ані шкірка, ані м’якуш бульб жодного з сортів після варіння практично не змінив забарвлення, до того ж коренеплоди досить швидко і рівномірно зварилися.

Про делікатесність дегустаційного матеріалу говорили і його дегустатори. Коли довелося вносити підсумкові дані у таблицю,навіть виникла певна суперечка,адже завдання виявилося не з простих – визначити найшляхетніший сорт картоплі серед «магазинних» зразків, які ми споживаємо чи не щодня,  знайти найяскравіші зірки серед інших зірок. Тому варто визнати, що результати дегустації,наведені у Таблиці 1, можна віднести до суб’єктивної категорії, адже всі сорти HZPC виявилися неперевершеними.

Відмінний смак картоплі є не лише ознакою успішного сорту, але і успіху виробника, грамотно застосованої ним агротехніки вирощування. Як зазначив директор ТОВ «HZPC Ukraine» Ігор Чечітко, всім клієнтам компанія надає рекомендації з вирощування того чи іншого сорту, забезпечує безперервний агрономічний супровід. Тому вирощувати картоплю HZPC не є надскладним завданням. При тому, що всі сорти компанії зі світовим ім’ям наділені високою стійкістю до захворювань і врожайністю.

На думку експертної групи «Агроаналітика», успішне районування сортів HZPC на українських теренах відбувається завдяки безпосередній участі Ігоря Петровича Чечітка, який є кандидатом сільськогосподарських наук, фаховим спадковим картоплярем, який сам родом з картопляної житниці – Полісся, де він і починав свою трудову діяльність у Інституті картоплярства НААН України. Там Ігор Петрович на практиці займався селекцією вітчизняних сортів картоплі,вивчав їх вади і переваги, опанував найкращий український досвід у галузі картоплярства. Згодом ці знання знадобилися для адаптації голландських технологій і селекційних рішень на українських землях.

Тож не дивно, що кожен рік портфель ТОВ «HZPC Ukraine» поповнюється не просто новинками, а якнайкраще адаптованими до українських реалій селекційними винаходами, від яких виробники мають не тільки комерційний зиск, а і подяку від споживачів, бо настільки смачна бульба не швидко забудеться. До речі, кулінарні особливості цієї картоплі вже встигли взяти на озброєння і деякі міжнародні авіаперевізники, зокрема,включили салатні сорти HZPC у меню для приготування страв на борту своїх повітроплавних суден.

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here