ЯК «АГРОБІЗНЕС» ЗАРОБЛЯЄ НА БУРЯКАХ

0
11398

Українські аграрії починають все частіше дивитися у бік овочівництва, випробовують різноманітні овочеві культури і гібриди, адже прибуток від овочевої ділянки відкритого грунту значно вищий, ніж від зернових культур. Тенденція також пов’язана зі стартом ринку землі в Україні, оскільки більшість господарів-землеробів не впевнені, що завтра орендуватимуть наділ ріллі, достатній для рентабельного зернового виробництва. От і доводиться експериментувати з вирощуванням, зберіганням, упаковкою та реалізацією овочевої продукції. А це значні витрати, адже обладнання та техніка,  необхідна для успішного промислового вирощування овочів, коштує недешево, вже не кажучи про будівництво спеціальних споруд для зберігання плодів, щоб мати можливість дочекатися вигідної ціни на врожай.

Одним із таких господарств, де далекоглядно оцінюють можливості і перспективи розвитку і роблять кроки назустріч майбутньому, є сільськогосподарський кооператив «Агробізнес», що знаходиться у Обухівському районі на Київщині. Тут нині в обробітку 3000 га ріллі. Раніше кооператив спеціалізувався виключно на вирощуванні кукурудзи, соняшнику, озимої пшениці, ячменю, гречки, а декілька років тому тут почали вводити у сівозміну овочі борщового набору – моркву, цибулю, буряк, які успішно реалізують у торговельних мережах. За словами головного агронома СК «Агробізнес» Олександра Вахнія, у минулому році вдалося успішно продати з поля буряк по досить привабливій ціні, тому у нинішньому році збільшили його площу вдвічі, до 8 га. Фахівець пов’язує вигідну ціну на буряк не лише з минулорічною кон’юнктурою ринку, а і з якістю самих коренеплодів, які отримали з насіння компанії «Бейо». Так, у минулому році сіяли гібриди Пабло F1 і Боро F1, а у нинішньому трохи змінили комбінацію на Пабло F1 і Беттоло F1 у співвідношенні 50х50. Оскільки Беттоло F1 достигає трохи пізніше, ніж Пабло F1, це дає змогу задовольнити попит клієнтів впродовж усього сезону збирання врожаю  за рахунок поступового викопування коренеплодів. До речі, окрім співпраці за угодами з торговими мережами, 10% буряку, вирощеного на орендованих землях кооперативу, розкуповують дрібні підприємці, оскільки столовий буряк «Агробізнесу» має найвищі товарні і смакові якості. Відповідно цей товар високо цінується не тільки у Обухівському районі, а і у інших регіонах Київщини. Як наголошує Олександр Вахній, насіння гібридів буряку і моркви селекції Bejo Zaden купують не лише через дружні стосунки, які склалися з українським представництвом селекційної компанії ТОВ «Бейо Україна», а й тому, що вважають їх пропозиції найвигіднішими, найпродуктивнішими на ринку. При цьому експериментують і з гібридами інших компаній на власних дослідних ділянках.

Олександр Вахній

«У минулому році буряк навіть не закладали на зберігання, зразу з поля і реалізовували. Якщо у нинішньому році буде така ж ціна на буряк, то добре, якщо ні, маємо окремі камери для його зберігання. Буряка цьогоріч  посіяли трішки більше, ніж можемо зберегти, тож сподіваємося на попит», – каже Олександр Вахній.   

На його думку, у господарстві і досі вчаться вирощувати овочі, хоча практикують промислове овочівництво десятий рік поспіль. Це стосується моркви і цибулі, а буряк вирощують третій рік.

«Овочівництво з агрономічної точки зору є складнішим, аніж рільництво, тому і цікавішим. І хоча поки маємо невелику ділянку під овочевими культурами у порівнянні із наявним земельним банком господарства, але у овочівництво вже інвестували чималі кошти – у спеціалізовану польову техніку, сортувальну і пакувальну лінії, овочесховище тощо. Добре, що хоч та техніка, яка підходить для виробництва моркви, є придатною і для буряка. Мова про грядоутворювач, адже ми сіємо овочі на грядах, і сівалку, яка може водночас вкладати крапельну стрічку, про причіпний оприскувач і овочевий комбайн, яким збираємо і буряк, і моркву, – каже Олександр Вахній. – Тобто овочівництво є задоволенням не з дешевих, бо ще потребує високого коефіцієнта ручної праці, достатньої кількість працівників. От, скажімо, на столових буряках необхідна ручна прополка, бо впоратися за допомогою одних лише гербіцидів неможливо, тим паче в Україні поки немає зареєстрованих препаратів проти бур’янів на цій культурі. Тому першу прополку робимо перед змиканням рядочків – це середина липня. Другу – за декілька тижнів після першої».

Беттоло F1

Як зазначив фахівець, у нинішньому році через складні погодні умови весни  трішки затрималися із сівбою моркви і столового буряку, тому і врожай достигне пізніше, ніж у минулому році.

«На буряках використовуємо як складні добрива – їх вносимо з осені, під основний обробіток грунту – так і розчинні, які додаємо у фертигацію, щоб стабілізувати рослину. Якщо бачимо, що недостатньо фосфору, даємо фосфорні добрива, якщо бачимо, що з рослинками все добре, ніяких змін не відбувається, даємо звичайний стандартний набір водорозчинних добрив, де є увесь комплекс, необхідний для забезпечення їх життєдіяльності. Таким чином у нинішньому році буряк підживлювали шість разів», – каже Олександр Вахній.

Він переконаний, що без зрошення у нинішніх умовах не варто вирощувати ані моркву, ані буряк. Бо знає з власного досвіду, що врожай на богарі буде у рази меншим, а збитки колосальними. Тому у СК «Агробізнес» збудували басейн, куди зі споруд підприємства збирається дощова вода. Для максимально зручної подачі води на овочеві посіви розробили власну систему сівозміни, географічно – навколо басейну, де культура повертається на попереднє місце розташування лише через 11 років.

«Столовий буряк сильно піддається церкоспорозу. Ми обробляємо фунгіцидами три рази за сезон вегетації. Інсектициди використовуємо лише на початку розвитку, боремося із найнебезпечнішим і найдошкульнішим шкідником буряку – з довгоносиком. Бо, якщо цього не робити, комаха може знищити всі молоді сходи», – каже фахівець.

З поля коренеплоди збирають у контейнери, на лінії їх розфасовують у сітки по 20 кг. Раніше фасували у сітки по 30–35 кг, але нині мережа ввела обмеження по вазі сітки, яка має бути не більше 22 кг. Тому у СК «Агробізнес» довелося інвестувати у переобладнання лінії. Зберігати буряк легше, ніж моркву. Бо не потрібна така вологість повітря, як для моркви, і температура зберігання може бути іншою. До того ж лежкість коренеплодів столового буряку вища за коренеплоди моркви, що обумовлено біологічними властивостями культури.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here