Протиракові препарати на основі фруктів та овочів

0
11527

Як повідомляє Seed World, група вчених з Росії, Китаю та Інді з’ясували, як речовини, що входять до складу овочів та фруктів, запобігають розвитку пухлин, зупиняють утворення злоякісних новоутворень та пригнічують процес поділу ракових клітин.

Для цього вони обрали 30 сполук із овочів та фруктів, та провели серію експериментів. За допомогою комп’ютерного моделювання вони визначили яка група речовин та як впливають на білки в клітинах. Опис сполук та результати досліджень були  опубліковані  в журналі  Scientific Reports .

«Щоб створити нові ефективні ліки, які будуть націлені тільки на пухлину, необхідно було визначити, як харчові сполуки впливають на білки клітин у профілактиці та лікуванні раку», — говорить Григорій Зирянов, провідний науковий співробітник Уральського федерального університету, професор Російської академії наук. — «Тому, моделюючи молекулярні механізми, ми з’ясували, як речовини зв’язуються з білками. Це дозволило визначити пул терапевтичних цілей, на які згодом будуть спрямовані препарати».

Вчені виявили, що дев’ять дієтичних сполук виявили потужні протиракові властивості, проявляючи інгібуючу дію на різні види раку. Ці харчові сполуки та ферменти містяться в некрохмалистих рослинах, таких як брокколі, капуста білоголова, шпинат, цвітна капуста, морква, салат, огірок, помідор, цибуля-порей, бруква та ріпа. Природні алкалоїди, монотерпени, органосульфіди, каротиноїди, флавоноїди, фенольні кислоти, стильбени та ізофлавони також сприяють профілактиці та терапії раку.

Для лікування конкретних видів раку необхідні окремі природні речовини або їх комбінації, пояснюють вчені.

 «В Індії та Китаї прийнято вважати, що багато ліків можна отримувати безпосередньо з природних джерел», — сказав Григорій Зирянов. — Ми припустили, що продукти, які вибрали для дослідження, мають протиракові властивості, але це потрібно перевірити. В результаті ми з’ясували, що хворі клітини припиняють розвиток під впливом певних комбінацій харчових сполук. Спільні з китайськими та індійськими колегами проекти показують обнадійливі результати. Подальші дослідження будуть більш масштабними і дозволять вивчити властивості харчових сполук».

В результаті дослідники вибрали найбільш перспективні сполуки для подальшого вивчення. Отримані результати є основою для створення нових препаратів з більшою ефективністю та цілеспрямованим впливом на ракові клітини без побічних ефектів для організму.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here