ХВОРОБИ КАБАЧКІВ

0
1192

Борошниста роса

Хвороба проявляється в умовах відкритого та захищеного ґрунту. Уражуються рослини у всі фази їх розвитку. Збудниками є гриби Erysiphecichoracearum і Sphaerothecafuligenea. Вони інтенсивно паразитують на листках. Початкові симптоми захворювання спостерігаються спочатку на верхній стороні листкових пластинок у

Листки кабачка, уражені борошнистою росою

вигляді поодиноких борошнистих плям, які пізніше також з’являються на нижній стороні. За сильного розвитку хвороби плями розростаються, зливаються, і наліт суцільно вкриває листя. Уражені листки жовтіють та засихають. Внаслідок цього рослини стають пригніченими та втрачають продуктивність. Плоди на них формуються дрібні. Гриб E.сichoracearum зумовлює появу на поврехні уражених органів білого нальоту, а S.fuligenea – рожевого. Наявність борошнистого нальоту є характерною діагностичною ознакою хвороби. Пізніше в умовах відкритого ґрунту патогени утворюють у межах нальоту дрібні бурі крапки – клейстотеції (сумчаста стадія).

Листки кабачка, уражені борошнистою росою

Шкідливість борошнистої роси посилюється за сухої і жаркої погоди, що призводить до зменшення тургору рослин. Розвитку хвороби також сприяє різке коливання температури і вологості повітря. Захворювання сильно прогресує за відсутності опадів, але за наявності роси.

Джерелами інфекції хвороби є уражені рештки, на яких зберігаються клейстотеції. Слід зазначити, що гриби викликають борошнисту росу на кабачках, паразитують також на інших гарбузових культурах. Резерваторами інфекції можуть бути й бур’яни.

Заходи контролю. Для зменшення розвитку хвороби необхідно всесторонньо використовувати агротехнічні заходи. Так, важливо дотримуватися сівозміни, знищувати рослинні залишки. Сівбу слід проводити в оптимальні терміни, надалі створювати умови, сприятливі для росту та розвитку рослин. Для вирощування використовують стійкі та слабоуражувані сорти та гібриди кабачків. Не допускати загущення рослин. Забезпечувати збалансоване живлення.

Біла гниль

Уражуються всі надземні органи рослин. У кабачка хвороба часто проявляється на плодах. Її   збудником є гриб  Sclerotіnіasclerotіorum.  Ознаки білої гнилі на плодах з’являються у період їх зав’язування, у подальшому – протягом росту і розвитку. Надалі плід покривається білим міцелієм, на якому пізніше виникають у вигляді горбків ущільнення грибниці – склероції, які при дозріванні набувають чорного забарвлення.

Ознаки білої гнилі на плоді кабачка

Масове ураження плодів білою гниллю відбувається в умовах підвищеної вологості ґрунту.

Джерелом інфекції є грунт, у якому зберігаються склероції гриба, що тривалий період не втрачають життєздатності. Патоген має широку спеціалізацію, уражуючи рослини із понад 60 ботанічних родин. Зокрема, серед овочевих він паразитує на квасолі, гороху, томаті, перці, салаті, огірку, моркві, капусті та ін.

Заходи контролю. Дотримання сівозміни. Не допускати перезволоження ґрунту та загущення рослин. Зменшення контакту плодів із ґрунтом шляхом мульчування. Створювати умови, максимально сприятливі для росту та розвитку рослин.

Сіра гниль

Хвороба проявляється на всіх надземних органах рослин кабачків. Її викликає гриб Botrytiscinerea. Інтенсивно уражуються зав’язі та плоди. На останніх захворювання проявляється у місцях кріплення залишків пелюсток квітки. Уражена ділянка має

Плоди кабачка, уражені сірою гниллю

вигляд бурої мокрої плями, яка швидко збільшується і вкривається сірим пухнастим нальотом, що складається з органів конідіального спороношення патогену. На дорослих плодах симптоми захворювання виникають у будь-якій їх частині. За сильного розвитку хвороби весь плід вкривається сірим нальотом, серед якого у великій кількості формуються дрібні чорні склероції. Кінцевим етапом патологічного процесу є загнивання плоду.

Розвитку сірої гнилі кабачків сприяє висока вологість повітря та ґрунту.

Джерелами інфекції є уражені рослинні залишки, а також склероції гриба у ґрунті. Слід враховувати, що B. Cinerea уражує понад 200 видів рослин із різних ботанічних родин, зокрема, томати, перець, огірки, горох, квасолю, суницю, малину. У період зберігання сіра гниль сильно розвивається на капусті та моркві.

Заходи контролю. Створення умов для росту та розвитку рослин, що сприяють підвищенню їх стійкості проти захворювання. Зменшення вологості ґрунту в період дозрівання плодів та уникання їх механічних пошкоджень. Знищення рослинних залишків після збирання врожаю.

Аскохітоз

Уражуються стебла, листки та плоди кабачків за різних умов вирощування. Збудником хвороби є гриб Ascochytacucumis (Didymellabryoniae). На стеблах патологічний процес починається в області вузлів і характеризується утворенням плям овальної або округлої

Діагностичні ознаки аскохітозу на плоді кабачка

форми, які спочатку насичені вологою сіро-зеленого кольору, а згодом буріють, підсихають і набувають білувато-сірого забарвлення. На уражених ділянках формуються чорні крапки-пікніди. Надалі уражені ділянки збільшуються в розмірах і охоплюють значну частину стебла. Уражені тканини розтріскуються, що веде до размочалювання стебел. На листках утворюються великі округлі або розпливчасті плями, що розташовуються з краю пластинки. Хвора тканина спочатку коричневого кольору, пізніше набуває білуватого відтінку, часто випадає. На плодах кабачків виникають округлі коричневі плями, які збільшуються у розмірах, сіріють, а внаслідок формування пікнід набувають чорного відтінку. Також можна спостерігати концентричну зональність. Хворі плоди загнивають. Інфікується насіння.

Розвитку аскохітозу сприяє висока відносна вологість повітря і періоди тривалого зволоження. Сприйнятливіші до захворювання рослини, ослаблені різними факторами, зокрема, уражені іншими хворобами, у випадку загущення посадок, поливу холодною водою, за різких коливань температури.

Джерелами інфекції є заражене насіння, а також уражені рослинні залишки.

Заходи контролю. Для захисту кабачків від ураження аскохітозом необхідно здійснювати комплекс агротехнічних заходів, які покращують ріст рослин і підвищують їх стійкість проти патогену. Знищувати рослинні залишки. Дотримуватися культурозміни, вирощувати менш уражувані сорти та гібриди. Підтримання оптимальних режимів температури та вологості. Ефективним прийомом в обмеженні розвитку аскохітозу є використання здорового, вільного від інфекції насіння.

Вірози

Захворювання проявляються протягом усього періоду вегетації рослин. Їх викликають різні види вірусів. Найбільш небезпечним є інфікування кабачків у молодому віці. Збудники зумовлюють різноманітні симптоми: карликовість листя, появу на ньому розмитих блідо-зелених плям, мозаїчних візерунків від світло-зеленого до темно-зеленого забарвлення. Хворі рослини можуть не утворювати плодів. Часто вони невеликих розмірів, деформовані, з різною пігментацією.

Симптоми вірозів на листках кабачка
Симптоми вірозів на листках кабачка

 

 

 

 

 

 

 

Поширення інфекції відбувається за допомогою попелиць. Хоча залежно від виду збудника можливі й інші шляхи, наприклад – механічно.

Заходи контролю. Використання вільного від інфекції насіння. Вирощування вірусостійких сортів та гібридів. Контроль переносників патогенів та бур’янів – джерел резервації інфекції.

М.Й. Піковський, к.б.н., НУБіП України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here