НАДЗВИЧАЙНО ШКІДЛИВІ ХВОРОБИ ПЕРСИКА

0
11119

 

Кучерявість листків персика

симптоми кучерявості листків персика

Хвороба є однією з найбільш розповсюджених і шкідливих. Її викликає гриб Taphrina deformans Tul. Захворювання проявляється на листках і пагонах на початку вегетації рослин. Відразу ж після розпускання листя можна спостерігати симптоми кучерявості. Зокрема, уражені листки, на відміну від здорових, набувають жовтого або червонувато-рожевого забарвлення, деформуються і стають немов би гофрованими. За розміром вони значно більші, ніж здорові. Особливо сильно розростаються листки, які знаходяться у нижній частині ураженого однорічного пагону. Через деякий час після появи перших ознак хвороби з нижнього боку ураженої листкової  пластинки утворюється білий воскоподібний наліт, що являє собою спороношення патогену. Надалі таке листя буріє і обпадає, що призводить  до викривлення пагонів і їх засихання. Втрата рослиною великої кількості листкового апарату зумовлює призупинення розвитку плодів. Це стосується також і самих дерев. Негативна післядія захворювання проявляється й надалі, у зимовий період, коли уражені пагони гинуть уже за перших заморозків.

Інтенсивному розвитку хвороби сприяє сира та прохолодна погода навесні.

Джерелами інфекції є сумкоспори гриба, що зимують між лусочками бруньок, у ранках на гілках і пагонах. Патоген може зберігатися також у вигляді грибниці в уражених пагонах. Навесні за настання теплої та вологої погоди спори проростають і заражають рослини у період розпускання бруньок. Листя старше двотижневого віку не інфікується.

 

 

 

 

 

 

 

 

Клястероспоріоз

Хвороба поширена скрізь, де вирощують персик. Збудником захворювання є гриб Wilsonimyces carpophilus Adasck (Clasterosporium carpophilum Aderh.). Патоген уражує усі надземні органи рослини (бруньки, квітки, зав’язі плодів, плоди, листки, пагони та гілки).

Часто хвороба проявляється на листках. На початку її розвитку виникають крапкові плями, надалі у вигляді округлих, спочатку червонувато-фіолетових, червоно-бурих плям, які пізніше стають світло-коричневими з більш темною облямівкою. Діаметр некротичних ділянок становить 2–5 мм. Через 7–14 днів після появи ознак хвороби уражені тканини випадають, утворюючи отвори, які можуть зливатися. Навколо отворів залишається облямівка. Сильно уражені листки частково або повністю засихають і обпадають. Як наслідок, можливий вторинний (осінній) ріст пагонів, що зумовлює невизрівання деревини та зниження її стійкості проти абіотичних факторів у зимовий період.

Інтенсивне поширення інфекції та розвиток захворювання відбувається за умов помірно теплої та дощової погоди. Інкубаційний період хвороби може становити 2–3 доби.

Джерелом інфекції є грибниця і конідії патогена, які зимують під камеддю у місцях уражень. Навесні за наявності атмосферних опадів камедь розмивається, конідії гриба вивільняються і з краплинками дощу потрапляють на здорові органи рослин, проростають та інфікують їх.

проявлення клястероспоріозу на листках

 

 

 

 

 

 

 

Плодова гниль

Збудником хвороби є гриб Monilinia laxa Honey (Monilia cinerea Bonord). Вона проявляється під час формування та достигання плодів.

Початкові симптоми хвороби на плодах характеризуються появою невеликої темної плями, яка швидко розростається і охоплює весь плід. На поверхні плоду формуються попелясто-сірі подушечки, що являють собою спороношення патогена. Уражені плоди загнивають, зморщуються, засихають і муміфікуються. Вони обпадають, а частина їх залишається на дереві до весни.

Зараження плоду відбувається у місці пошкодження шкірки, яке часто викликають шкідники. Водночас інфікування може відбутися і при тісному контакті хворих та здорових плодів. Поранення плодів, викликані градом, також сприяють їх ураженню плодовою гниллю.

Гниль плодів також може прогресувати у період їх транспортування або зберігання. Це відбувається за умов високої вологості повітря. При цьому поверхня плодів покривається рясним міцелієм, який поширюється на сусідні плоди, що контактують із хворими. Виникають  осередки загнивання плодів.

Джерелом інфекції є грибниця патогена в уражених пагонах, гілках і муміфікованих плодах. Інколи можуть перезимовувати й конідії.

 

 

Заходи контролю хвороб

Вирощування стійких сортів. Для зменшення інфекційного матеріалу збудників слід вирізати та утилізувати уражені пагони восени і рано навесні до розпускання бруньок, збирати та знищувати уражені листки, а також хворі муміфіковані плоди. Своєчасно проводити комплекс заходів, що покращують загальний стан рослин (удобрення, поливи, обробіток ґрунту і ін.) і підвищують їх стійкість проти біотичних чинників. Контроль шкідників, які сприяють розвитку плодової гнилі. Обприскування дерев рекомендованими фунгіцидами: Косайд 2000, в.г. (міді гідроксид, 538 г/кг),  4,0–6,0 кг/га у фазу «набрякання бруньок», 2–3 кг/га – у фазу розпускання бруньок «мишачі вушка»); Делан, в.г. (дитіанон, 700 г/кг), 1,0 кг/га (кучерявість листя, клястероспоріоз, парша); Бордо Ізагро 20, з.п. (сульфат міді, 740–770 г/кг), 5,0 кг/га (кучерявість листя); Скор 250 ЕС, к.е. (дифеноконазол, 250 г/л), 0,2 л/га (кучерявість листя, парша, борошниста роса); Страж, к.с., (ципродиніл, 500 г/л), 0,4 л/га (моніліоз, кучерявість листя, клястероспоріоз); Луна Сенсейшен 500 SC, к.с. (трифлоксістробін, 250 г/л + флуопірам, 250 г/л), 0,25–0,35 л/га (кучерявість листя, плодова гниль); Малвін 80, в.г. (каптан, 800 г/кг), 1,8–2,5 кг/га (клястероспоріоз, моніліоз, кучерявість); Самшит, к.с. (крезоксим-метил, 100 г/л + дифеноконазол, 200 г/л), 0,2–0,3 л/га (кучерявість листя); Фитал, РК (алюмінію фосфіт, 570 г/л + фосфориста кислота, 80 г/л), 2,0 л/га (клястероспоріоз, кучерявість листя); Хорус 75 WG, в.г. (ципродиніл, 750 г/кг), 0,2–0,3 кг/га (моніліоз, кучерявість листя, клястероспоріоз); Світч 62,5 WG, в.г. (ципродиніл, 375 г/ка + флудіоксоніл, 250 г/кг), 0,75–1,0 кг/га (гнилі плодів). Використовують й інші дозволені препарати. Під час застосування фунгіцидів слід дотримуватися рекомендацій щодо строків їх внесення, норм, кратності обприскувань і терміну очікування.

М.Й. Піковський, к.б.н., НУБіП України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here