КАБАЧОК-ЦУКІНІ: ОСОБЛИВОСТІ І ТЕХНОЛОГІЯ

0
11127

В Україні кабачок вирощують щорічно на площі 24–28 тис. га, з них 60–65 % площі розміщено у Степу і південній частині Лісостепу. Валовий збір плодів складає 450–500 тис. т, при цьому середня урожайність через недотримання технології і низьку культуру землеробства в цілому складає 17–20 т/га (оптимальна урожайність 60–80 т/га).

Кабачок-цукіні із гарбузових найбільш розповсюджена овочева рослина завдяки її скоростиглості, врожайності та холодостійкості. Цукіні є лише одним з сортотипів кабачка і не є окремим продуктом. Цей сортотип найчастіше відрізняється довгастою формою, має тонку шкірку зеленого, темно-зеленого (чорного), жовто-зеленого або жовтого кольору. Шкірку має м’яку, ніжну, яка не потребує очищення. Внаслідок ніжної шкірочки плоди довго не лежать і вимагають або заморожування, або швидкого вживання в їжу. Відмінністю хімічного складу плодів є лише наявність більшої кількості вітаміну С. Сортотип цукіні має енергетичну цінність 16 ккал на 100 г при 23 ккал на 100 г  у інших сортотипів кабачка.

Роботи вітчизняних та закордонних селекціонерів відкрили великі резерви підвищення харчових, дієтичних, кормових та технічних можливостей цієї культури, що дозволяє мати продукцію у відносно ранні строки у великих кількостях. Кабачок є харчовим продуктом мінімальної калорійності, але максимальної біологічної цінності. Його зеленці багаті вуглеводами, вітамінами та мінеральними солями, є цінним джерелом міді, заліза, кальцію. Клітковина плодів кабачка (цукіні) добре розварюється та легко застосовується при катарі шлунку з підвищеною кислотністю, при виразковій хворобі. Молоді плоди багаті на вміст крохмалю, ферментів – каталази, оксідази, амілази та інших. Кабачок широко використовуються у консервній промисловості та в домашній кулінарії.

Кабачок (цукіні) – це  однодольна однодомна рослина з роздільно статними квітками. Запилення рослин є перехресним, а біологія плодоношення типова для овочів плодової групи. Плід багатонасіннєвий, ягодоподібний, перекарпний, розвивається із нижньої зав’язі. Оптимальна температура для росту і розвитку 20–25°С. Кабачок (цукіні) – світлолюбна та вологолюбна рослина, цвітіння і плодоношення у неї прискорюється в умовах короткого дня. Однак надлишок вологи у ґрунті та висока вологість повітря пригнічує ріст кореневої системи рослин. Кущові форми кабачка на 1 м2 листкової поверхні утворюють масу плодів у 4–5 разів більшу, ніж довгостеблові. Збільшена довжина черешків у рослин сприяє найкращому розміщенню листків по відношенню до світла.

Назва «цукіні» походить від італійського «zucca», що перекладається як «гарбуз». Найменування «кабачок» має тюркську етимологію, однак також перекладається як «гарбуз».

Престиж F1

На сьогодні Реєстр сортів, придатних для поширення в Україні, представлений 62 сортами та гібридами F1 кабачка (цукіні) гібридів 16 (26%). Селекцією цієї овочевої культури широко займаються в Італії, Угорщині, Греції, Молдові та Росії, де найбільш популярні не сорти, а гібриди F1. Вітчизняна селекція в цілому і Донецька дослідна станція ІОБ НААН досягли певних успіхів у створені сортів (Цукеша, Зебра, Аеронавт, Скворушка, Світозар, Аспірант), а також вийшли на рівень створення першого в Україні гетерозисного гібриду Престиж F1, і три створено спільно з іншими країнами (Кларнет F1, Нефріт F1, Солідор F1). Споживачі, у тому числі і консервна промисловість, потребують сортів і гібридів з максимальною віддачею врожаю у ранні строки, з високими смаковими якостями плодів.

Сортимент кабачка (цукіні) селекції інституту і його мережі користується попитом у виробника.

Чаклун – ранньостиглий сорт (42–45 діб). Кущовий, з високою насиченістю жіночими квітками. Листки сильно розсічені. Плід білий, завдовжки 15–20 см, діаметром 5–7 см. М’якуш у нього білий, ніжний, солодкий. Смак – 4,6 бала, вміст цукру – 3,1 %, урожайність – 40,0–50,0 т/га; віддача дружна, за першу декаду плодоношення – 19,0 т/га.

 

 

Світозар – ранньостиглий сорт (41–50 діб), компактний, з коротким головним стеблом. Листки зелені, з жовтою плямистістю біля черешка. Плоди циліндричної форми, гладкі, довжиною 26–30 см., масою 500–800 г. Шкіра тонка, яскраво-жовтого кольору, м’якуш білий соковитий. Врожайність 64–66 т/га.

 

 

 

Аспірант – ранньостиглий сорт (38–40 діб), кущовий. Плоди циліндричної форми, білого кольору, масою 500–600 г. Шкіра тонка, соковита, щільна. Відзначається високим врожаєм 55–60 т/га з дружною віддачею. Має високу стійкість до борошнистої роси.

 

 

 

 

Аеронавтранньостиглий сорт (40–45 діб), кущовий. Плід видовжено-циліндричний, темно-зеленого та зеленого забарвлення, довжиною 25–30 см, масою 500–700 г. Шкірка тонка, м’якуш білувато-жовтий, щільний, ніжний. Врожайність 77 т/га. Середньостійкий проти борошнистої роси.

 

 

 

Скворушкаранньостиглий сорт (35–40 діб), компактний, з інтенсивним ростом плодів і дружною віддачею врожаю. Листя з білими плямами. Плід укорочено-циліндричний, зеленого забарвлення, малюнок  у вигляді білих крапок. Довжиною 23–25 см, масою 300–500 г. Шкіра тонка, м’якуш світло-зеленого кольору, соковитий. Врожайність 65–67 т/га.

 

 

 

Золотинка – ранньостиглий сорт (45–47 діб), призначений для вирощування на суходолі та при зрошенні, урожайність 38,9 т/га. Форма плода циліндрична, забарвлення помаранчеве. Маса плода у технічній стиглості 400 г. М’якоть плодів світло-помаранчева, щільна, соковита. Вміст сухої речовини 8%, цукрів – 2,2 %. Смакові якості 4,4 бала. Стійкий до борошнистої роси.

 

З іноземних гібридів користуються попитом у виробника: Алія F1 – ранній, надзвичайно продуктивний гібрид кабачка. Виробник: CLAUSE TEZIER, Франція. М’якоть біла, соковита і дуже смачна. Вегетаційний період 35 діб. Плоди циліндричні, не ребристі, світло-зеленого кольору, з тоненькою шкіркою, у довжину досягають 25–30 см. Толерантний до борошнистої роси, вірусу огіркової мозаїки, пероноспорозу.

Кавілі F1 – ультраранній гібрид голландської селекції компанії „Nunhems“. Не потребує запилення – партенокарпічний, насіння майже не утворює, товарні якості зберігаються після переростання, придатний для вирощування у захищеному ґрунті. Урожайність може сягати 100–120 т/га. Кущ компактний. Плід біло-зеленого кольору. Стійкий до борошнистої роси. Рекомендована густота – 8–10 тис. росл./га.

Іскандер F1 – гібрид голландської селекції. Кущ компактний. Плоди циліндричної форми, світло-зелені. Середня маса плоду у технічній стиглості 0,8–1,3 кг. Урожайність висока. М’якоть плодів біла, щільна. Гібрид рекомендований для вирощування у відкритому і захищеному ґрунті. Урожайність – 100–110 т/га. Стійкий до борошнистої роси. Рекомендована густота – 8–11 тис. шт./га.

Можливості сортименту розкриваються лише в умовах застосування оптимальної технології вирощування,  яка включає ряд елементів.

Правильний вибір ділянки, а саме ґрунту є важливим на початковому етапі. Так, посіви розміщують на окультурених, легких за механічним складом ґрунтах з високим вмістом поживних речовин із рН 6,4–7,0. Кращими для вирощування кабачка є такі ґрунти: середньо-суглинкові, дерново-підзолисті, нейтральні дерново-лучні прируслової заплави, сірі лісові, чорноземи вилугувані. Ґрунти повинні бути середніми за механічним складом, добре прогріватися, мати високий вміст гумусу.

Кращі попередники – пшениця озима, однолітні рослини на зелений корм, багаторічні трави, кукурудза на силос, капуста білоголова, горох, помідор, цибуля ріпчаста, картопля, коренеплоди, соя.

Повертати посіви на попереднє місце у сівозміні можна не раніше, ніж через 4 роки. Зауважте, що не слід розміщувати їх після інших рослин родини Гарбузові та буряка столового, кормового і цукрового.

Обов’язково треба враховувати, що обробіток ґрунту залежить від ґрунтово-кліматичних умов і попередників і складається з лущення ґрунту для загортання стерні, яке проводять відразу після збирання урожаю попередника на глибину від 8 до 10 см. Вдруге є необхідність лущення ґрунту на глибину до 14–16 см після багаторічних трав.

Цукеша

Зяблеву оранку необхідно проводити після внесення добрив на глибину на супіщаних ґрунтах 22–25 см, на чорноземах 25–27 см, на підзолистих ґрунтах глибина не повинна перевищувати глибину гумусового горизонту. Навесні грунт обов’язково слід заборонувати у два сліди, щоб зберегти запаси вологи.

Наступним прийомом є культивація ґрунту на глибину від 10 до 12 см. Необхідно звернути увагу, що обробка повинна проводитись впоперек основного обробітку ґрунту. Другу культивацію треба проводити безпосередньо перед сівбою насіння  на глибину загортання насіння від 6 до 8 см.

При внесенні добрив обов’язково слід враховувати родючість ґрунту, його забезпеченість рухомими формами поживних речовин, удобрення попередника. Органічні добрива (гній) слід вносити під зяблеву оранку.

Навесні ж слід вносити перегній чи компост.

Мінеральні добрива слід вносити врозкид по всій площі ділянки восени під оранку або під ранньовесняну культивацію чи локально одночасно з сівбою (у рядок або у лунку) та протягом вегетації рослин як підживлення.

При сучасних технологіях необхідно використовувати всі можливі ресурси для підвищення рентабельності виробництва. Так, важливим з елементів технології є підготовка насіння, до якої слід віднестись також відповідально. Так,  перед сівбою слід: відкалібрувати, прогріти та обов’язково знезаразити насіння.

Прогрівання є необхідним для знищення вірусних захворювань, насіння прогрівають протягом трьох діб при температурі від 50˚С і одну добу від 78˚С до 80˚С.

З метою запобігання ураження рослин хворобами (антракнозом, вуглуватою (бактеріозом) та бурою (оливковою) плямистостями, фузаріозним в’яненням, а також шкідниками (паростковою мухою) насіння за місяць до сівби протруюють препаратами згідно з чинним «Переліком пестицидів і агрохімікатів».

Строки сівби. Першим і дуже важливим прийомом для одержання високого врожаю є вибір оптимального строку сівби, який для гарбузових культур, у тому числі і для кабачка має вирішальне значення. Від цього залежить термін збирання, кількість і якість урожаю.

Насіння слід висівати при прогріванні ґрунту на глибині 10–12 см до 8-12° С. Ранні або пізні строки сівби небажані для вирощування гарбузових культур, у тому числі і для кабачка. Оптимальним строком сівби кабачка є: у Степу  25 квітня – 10 травня, в Лісостепу 1–10 травня, на Поліссі 10–20 травня, коли мине загроза травневих заморозків і ґрунт прогріється на 8–12°С.

Для збільшення періоду надходження плодів кабачка з відкритого ґрунту висів насіння необхідно проводити у декілька строків з інтервалом у 5–6 діб.

Норма висіву насіння кабачка – 4–5 кг/га.

Глибина загортання насіння – від 4 до 6 см, на легких супіщаних ґрунтах – від 6 до 8 см.

Схема розміщення та площа живлення рослин. Схему сівби насіння визначає розміщення рослин на площі та забезпечення необхідної площі живлення залежно від зони вирощування, прийнятої технології та сортового складу. Схема розміщення та густота стояння рослин залежать від родючості ґрунту, забезпеченості їх вологою. У процесі визначення схеми розміщення рослин враховують їх габітус – довжину пагонів, розгалуженість та групу стиглості. Для скоростиглих сортів площа живлення зменшується, для середньо- та пізньостиглих, які формують великі рослини, вона збільшується. Отже, для кожного сорту встановлена оптимальна площа живлення, лише за таких умов можна отримати високий урожай.

Кабачок в усіх зонах вирощують за різними схемами: 120х70, 120х45, 90х90, 60х60, 80х80, 70х70, 70х50, 90+50х70, 100х70, 140х70, 50+90х70, 120+60х70, 70х70 на півдні 100х70 та 140х140 см., 140 х 40-70 см.

При цьому відповідно до діючого ДСТУ, регламентується широкорядковий спосіб 140 х 70, стрічковий дворядковий  (50+90) х 90 см. та (70+140) х70 см.

Густота рослин може становити від 10 до 20 тис. шт./га  залежно від сорту чи гібриду.

Величина площі живлення впливає і на строки надходження врожаю.

При встановленні схеми необхідно враховувати, що при збільшенні кількості рослин на одиниці площі уповільнюється їх ріст, розвиток, а також наростання кореневої системи. На загущених посівах за затінення рослин скорочується продуктивність фотосинтезу, відбувається слабке утворення і формування зав’язі, частина плодів може опадати, зростає кількість нестандартних плодів, а відтак загальна товарна врожайність різко знижується. При загущені посівів у плодах накопичується менше цукру.

Догляд за посівами складається з глибокого розпушення міжрядь, прополювання бур’янів, регулярних зрошень та підживлень. Важливим при догляді за посівами елементом технології є дотримання посівів у чистому від бур’янів виді, особливо у початковий період вегетації рослини кабачка. За забур’яненості ґрунту понад 50 шт./м2 використовують гербіциди системної чи контактної дії згідно з чинним «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Отже, кількість бур’янів можна контролювати за допомогою ручного прополювання, механізованого обробітку, хімічних заходів та мульчування, як правило,  у виробництві використовують комбінацію усіх трьох заходів.

Важливим для одержання якісного урожаю плодів кабачка-цукіні є захист рослин від хвороб (несправжньої борошнистої роси (пероноспорозу), борошнистої роси, антракнозу, бактеріозу). Так, першу профілактичну обробку пестицидами проводять у фазу 2–3 справжніх листків; наступні – у разі появи перших ознак хвороби та через кожні 10–15 діб за потреби, витримуючи строк останньої обробки до першого прогнозованого збирання врожаю.

Для захисту рослин від шкідників (звичайного павутинного кліща, баштанної та зеленої персикової попелиць, тютюнового трипсу, клопів), коли економічний поріг шкодочинності становить 10% заселених рослин з колоніями, які вкривають до 10% листкової поверхні, проводять обробку пестицидами згідно з чинним «Переліком пестицидів і агрохімікатів…»

Ефективним елементом сучасної технології вирощування товарної продукції кабачка є мульчування ґрунту різними матеріалами та застосування суперабсорбентів.

Збирання врожаю плодів починають на початку технічної стиглості плодів, коли вони мають ніжну шкірку і молоде недозріле насіння. Тільки за сприятливих умов відбувається інтенсивне зав’язування і швидкий ріст плодів кабачка. Тому саме у цей період необхідно збирати плоди щодня, щоб не допустити їх переростання.  У виробництві збирання плодів, які досягають стандартного розміру (130–200 г) проводять 1 раз у 2–3 дні, залежно від цільового призначення.

Для короткочасного зберігання і технічної переробки використовують плоди масою до 400 г. Для споживання у свіжому вигляді плоди рекомендують використовувати довжиною 15–30 см, для консервування 15–20 см. Плоди сортують і затарюють у контейнери або ящики.

Отже, від врахування біологічних особливостей культури, контролю якості проведення ефективних технологічних прийомів та використання високопродуктивних сортів і гібридів залежить подальше зростання виробництва та поліпшення товарних показників плодів кабачка.

 

О.В.Сергієнко, доктор сільськогосподарських наук, с.н.с., завідувач відділу селекції  і насінництва овочевих і баштанних культур Інституту овочівництва і баштанництва НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here