ТОМАТИ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА СОКІВ І КЕТЧУПІВ

0
11133

Плануючи виробництво томатного соку або пасти, необхідно правильно підібрати сорти томатів, тому що різні плоди мають різну консистенцію та смакові властивості, що у свою чергу впливає на якість та смак соку або пасти.

Щоб сік вийшов у міру густим, для нього найкраще використовувати великоплідні сорти томатів з не дуже щільною та сухою м’якоттю.  Це так звані салатні сорти. Вони, як правило, соковиті, мають дуже високі смакові якості, що дуже добре позначається на соку. Для класичного томатного соку краще надавати перевагу різновидам із червоними і рожевими помідорами, але стають популярними і соки з жовтих або оранжевих томатів, вони завдяки меншій кислотності рекомендовані для людей, які страждають від хвороб нирок та проблем із суглобами.

Гарна паста або кетчуп повинні мати густу консистенцію. Для їх приготування потрібно вибирати м’ясисті сорти томатів зі щільною м’якоттю,  мінімальною кількістю рідини (майже без насіннєвих камер). Такі характеристики притаманні сортам з невеликими кулястими або сливоподібними плодами. У переробку слід відбирати тільки повністю дозрілі плоди, інакше залишиться багато відходів, паста вийде з бурим відтінком.

Технологія виробництва томатів для переробки майже не відрізняється від стандартної технології вирощування, але слід приділити більш уваги деякім елементам. Розсаду вирощують звичайним способом. Після висадки рослини обов’язково поливають. Полив може здійснюватися безпосередньо при садінні або після нього крапельним методом. Поливна норма води повинна становити не менше 0,5 л на рослину. Через 3–4 дні роблять підсадку рослин, що загинули, та повторно поливають. Полив проводять до повного зволоження контуру в зоні залягання кореневої системи, підтримуючи вологість ґрунту на рівні 80% НВ до повного приживлення розсади.

Критичний період вологозабезпеченості для томатів – з’явлення зав’язі та налив плодів. Нестача вологи у цей період викликає опадання зав’язей, дрібноплідність, скручування листя, захворювання. Різкі перепади з поливами призводять до розтріскування плодів та подальшого їх пошкодження хворобами, що погіршує якість соку. Кількість поливів залежить від погодних умов, стану ґрунту та наявності продуктивної вологи у ґрунті. Для отримання якісної продукції обов’язково проводять фертигацію водорозчинними добривами, особливу увагу приділяючи калійним добривам.

Під час вегетації рослин томата проводять боротьбу з бур’янами, хворобами та шкідниками. Бур’яни знищують за допомогою агротехнічних прийомів або за допомогою дозволених хімічних засобів – гербіцидів – згідно рекомендованих норм компаній оригінаторів.

Найбільш небезпечні хвороби на томатах для переробки – фітофтороз, макроспоріоз і альтернаріоз. Плоди, пошкоджені хворобами, дуже погіршують  смак соку, тому для зменшення прояву цих хвороб знищують рослинні рештки. Обов’язково дотримуються просторової ізоляції з ділянками інших пасльонових культур.

Збирання томатів для виробництва соку проводиться вручну, оскільки ці сорти дуже соковиті та швидко травмуються. Томати для виробництва паст та кетчупів можна збирати за допомогою збиральних комбайнів. Для переробки необхідно вибирати повністю зрілі плоди, без ознак пошкодження шкідниками та хворобами. Плоди не повинні бути обпечені сонцем, що дуже погано впливає на смакові якості продукції. Допустимі строки їхнього зберігання за умови видалення браку після комбайна: у неохолоджуваних умовах – 12 год., в охолоджуваних – 6 діб. Якщо помідори вологі, зберігати їх можна не більше 2 годин у неохолоджуваних складських приміщеннях і двох діб – у охолоджуваних.

Е.А. Духін, кандидат с.-х. наук

Н.Г. Духіна, кандидат с.-х. наук

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here