СОРТИ ДЛЯ ОРГАНІЧНОГО САДІВНИЦТВА

0
11310

У сучасних умовах  екологічно чисті плоди затребувані споживачами як в Україні, так і в усьому світі. Вирощування органічної продукції є новим конкурентоспроможним і перспективним способом садівництва. На сьогоднішній день в Україні можна отримати якісний урожай плодових культур без використання пестицидів.

Пріоритетною метою органічного садівництва є вирощування плодів без використання мінеральних добрив, генетично модифікованих організмів, хімічних засобів захисту рослин. Саме органічне садівництво є альтернативою традиційним методам вирощування плодів.

Для закладення органічного саду першочерговою умовою є збагачення ґрунту органічними добривами, зокрема, компостом, що складається з перегнилого листя, бур’яну, трави. Ще краще використовувати цю суміш разом із гноєм. Компост, закладений у ґрунт, виконує роль органічних добрив, а надземна частина його слугує мульчею для збереження вологи.

Наведемо основні переваги використання органічних мінеральних добрив у порівнянні з традиційними: органіка покращує структуру ґрунту, сприяє накопиченню гумусу, зберігається освітленість крони, що позитивно впливає на якість плодів, не викликає засолення та підкислення ґрунту, довготривала дія (1–3 роки), відсутність кірки на поверхні ґрунту при поливанні. Натомість внесення мінеральних добрив має короткочасову дію, надлишок міндобрив призводить до опіків коренів, тривале використання сприяє засоленню та підкислення ґрунту, вони мають високу вартість.

Для нормального функціонування організму людина має споживати 79 кг плодів на рік, зокрема: 52 кг – яблук; 20 кг – плодів кісточкових культур; 5 кг – плодів ягідних культур; 2 кг – горіхів. В Україні використання хімічних засобів захисту сягає 10–15 раз за сезон, у країнах Європи – 25–30 разів. Органічне садівництво дасть змогу виробляти безпечні продукти харчування та забезпечить населення обґрунтованою нормою споживання екологічно чистими плодами, вирощеними без використання хімії.

Плоди органічного садівництва можна споживати не тільки у свіжому виді, а і використовувати у кондитерській, виноробній, консервній промисловості для виготовлення сухофруктів, варення, компотів, мармеладу, желе, соків.

Сучасне садівництво вимагає використання інтенсивних технологій, основним елементом яких є сорт, який включає в себе комплекс господарсько-цінних ознак, зокрема: стійкість до хвороб,  екстремальних факторів навколишнього середовища, високу врожайність, якість плодів та технологічність.

Для збереження високої якості плодів органічного садівництва важливим є правильно підібраний сорт. Використання сортів, стійких  до хвороб, дасть змогу отримати високий урожай плодових культур. Оскільки площа насаджень яблуні в Україні займає 84,7% від усіх плодових культур, саме органічне вирощування яблук є найбільш затребуваним не лише в Україні, а і у світі.

Які ж сорти яблук використовувати для органічного садівництва? Для вирощування в Україні органічного яблука можна рекомендувати високостійкі до захворювань сорти вітчизняної селекції: Росавка, Амулет, Перлина Києва, Внучка, Мліївчанка осіння, Ювілейне МІС; інтродуковані імунні сорти – Імрус, Топаз, Редфрі, Ліберті, Релінда, Ремо.

Коротку характеристику деяких сортів для органічного садівництва  наводимо нижче:

Росавка

Росавка – сорт селекції Дослідної станції помології Інституту cадівництва НААН. Дерево дуже швидкоросле, зі злегка розлогою, середньозагущеною кроною. Невимогливе до умов вирощування. Сорт зимостійкий. У плодоношення вступає на підщепі ММ 106 на 4-й рік садіння. Плоди великі, одномірні, округло-циліндричні, з опуклими ребрами у верхній частині. Шкірка зеленувато-жовта з неяскравим темно-червоним розмитим переривчасто-смугастим рум’янцем, що вкриває більшу частину поверхні плоду. М’якуш зеленувато-кремовий, щільний, соковитий, кисло-солодкого смаку (8,5 бала). Знімальна стиглість плодів настає на початку жовтня, споживча – через 1,5–2 місяці після збирання плодів. У холодильному сховищі яблука зберігаються практично без втрати товарності та смаку до червня. Транспортабельність їх дуже добра. Придатний  для органічного виробництва.

Релінда – сорт німецької селекції. Сила росту від середньої до сильної, крона відкрита, із сильними пагонами, на підщепі М9 і ММ106 можливе вирощування продукції на свіжий ринок, на сіянці – для ландшафтного дизайну і створення сировинних садів. Обрізування потребує заміщення старих плодоносних гілок, не потрібне прорідження зав’язі.  Достигання в умовах Дрезден-Пілніц – у першій половині жовтня. Плоди великі, округлі, однорідні, хрумкі, ароматні, кисло-солодкі, шкірка зсередини зелена, із зовнішнього боку червона, з незначною сітчастістю. Зберігаються до травня (РГС), споживча стиглість настає не раніше листопада–грудня. Сорт стійкий до парші, слабко сприйнятливий до  борошнистої роси, бактеріального раку та бактеріального опіку, сприйнятливий до ураження павутинним кліщем. Придатний до вирощування за спрощеною системою захисту (органічне виробництво) та для ландшафтного дизайну.

Ремо – сорт німецької селекції. Сила росту слабка, бічні гілки невеликі, пониклі, горизонтальні. Обрізування дуже незначне, регулярне оновлення плодоносних гілок сприяє гарній якості плодів та дає можливість створити міцну та стабільну крону, не потрібно проріджувати зав’язі. Достигання в умовах Дрезден-Пілніц – у першій половині вересня. Плоди від середніх до великих, видовжено-округлі, однорідні, ароматні, кисло-солодкі, соковиті, шкірка зсередини зелена, із зовнішнього боку яскраво-червона. Сорт стійкий до зимових морозів та до пошкодження весняними заморозками, до парші, борошнистої роси, бактеріального раку та бактеріального опіку. Добре підходить для органічного садівництва.

 

Слива – найбільш розповсюджена як в Україні, так і у світі кісточкова культура. Враховуючи цінні технологічні властивості її плодів, слива цінна не тільки у свіжому вигляді, а і для плодопереробної промисловості, зокрема, для виробництва чорносливу. В Україні обсяг виробництва сухофруктів незначний, тому більшість продукції імпортується із закордону. Основними імпортерами чорносливу в Україну є США, Франція, Іран, Таджикистан, Узбекистан, Молдова.

Можна із впевненістю стверджувати, що слива є культурою саме  для органічного садівництва, адже ринок попиту, враховуючи харчову цінність її плодів дуже високий. Закладаючи сад сливи для органічного садівництва, необхідно враховувати імунологічні характеристики сортів.

Пропонуємо короткі характеристики сортів сливи для органічного садівництва:

Ода

Ода – вітчизняний ранньостиглий сорт селекції Дослідної станції помології Інституту cадівництва НААН.  Дерево на аличі вище середньої сили росту. Утворює округлу середньої густоти крону. Починає плодоносити на 3–4 рік після садіння у сад однорічними саджанцями. У пору повного плодоношення сорт вступає на 5–6 рік із щорічною урожайністю 16–18 т/га при схемі садіння 6х4 м (щільність 416 дерев на 1 га). Плоди великі, одномірні, овальної форми. Середня маса плоду 44,3, максимальна – 55,7 г. Основне забарвлення плоду зелене, покривне – фіолетово-буре. Підшкірні крапки сірі, малопомітні. Шкірочка еластична, середньої щільності, з сильним восковим покриттям. М’якуш жовтий, ніжний, соковитий, кисло-солодкого смаку. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 8,5 бала. Достигають плоди на початку – у середині першої декади серпня залежно від погодних умов року. Сорт стійкий до грибкових хвороб, невибагливий  до умов вирощування.

Оригинальна

Оригінальна – сорт середньопізнього строку достигання селекції Дослідної станції помології Інституту cадівництва НААН. Сорт отримано шляхом відбору серед сіянців вільного запилення сорту Волошка. Сорт введено до Реєстру сортів рослин України (заявка №01080004) і отримано на нього патент у 2008 році. Автори сорту В.П. Ласкавий, В.В. Ласкавий. Дерево на аличі середньої сили росту. Утворює округлу підняту середньої густоти крону. Починає плодоносити на 3–4 рік після садіння в сад однорічними саджанцями. У пору повного плодоношення сорт вступає на 5–6 рік із щорічною урожайністю 15–20 т/га при схемі садіння 6х4 м (щільність 416 дерев на 1 га). Плоди великі, одномірні, округлої форми. Середня маса плоду 41,3, максимальна – 57,8 г. Основне забарвлення плоду зеленувато-жовте, покривне – фіолетово-буре. М’якуш жовто-зелений, щільний, соковитий, хрящуватий, кисло-солодкого приємно освіжаючого смаку. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 4,7 бала. Достигають плоди у кінці серпня. Сорт стійкий до грибкових хвороб, невибагливий  до умов вирощування.

Олена

Олена – німецький пізньостиглий сорт, отриманий від схрещування сортів Угорка італійська та Стенлей. Дерево сильноросле, з широко пірамідальною кроною. Починає плодоносити на 3–4 рік після садіння, урожайність висока, середня маса плоду – 30 г, видовженої форми, темно-синього кольору, м’якуш жовто-зелений. Сорт стійкий до шарки, не пошкоджується грибними захворюваннями.

Амерс – новий іноземний сорт, отриманий у США схрещуванням сортів Стандарт та Стенлей. Дерево середньої сили росту. Один із найбільш швидкоплідних сортів. Перший урожай –
з 2 року після садіння. Сорт самоплідний, середня маса плоду – 60 г, овальної форми. Шкірочка  бордово-фіолетова. М’якуш жовтий, десертного смаку, кісточка добре відділяється від м’якуша. Сорт стійкий до шарки, не пошкоджується грибними захворюваннями, один із найпопулярніших сортів сливи, що використовується у садівництві Польщі.

 

Плодова культура, яку обов’язково рекомендуємо для органічного садівництва – кизил.  Культура щорічно дає високий урожай, який складає від 25 до 100 кг з дерева залежно від його віку, високовітамінна (плоди за вмістом аскорбінової кислоти та антиоксидантів переважають більшу частину плодових культур), десертного та лікарського призначення, а  головне – практично не пошкоджується шкідниками і хворобами, не потребує заходів захисту, внаслідок чого ми отримуємо класичний продукт органічного садівництва.

Асортимент кизилу у нашій країні поступово збільшується попри те, що культура зовсім нова і належить до малопоширених. Для органічного садівництва придатні всі сорти кизилу. Ми звернемо увагу на нові високоврожайні сорти.

Михайлівський

Михайлівський – новий ранньостиглий сорт селекції Дослідної станції помології Інституту cадівництва НААН. Плоди великі, середньою масою 5 г, пляшкоподібної форми, дуже соковиті. М’якуш червоний, ніжний, із специфічним ароматом. Кісточка по формі еліптична. Сорт відзначається стабільною високою врожайністю, зимостійкістю, посухостійкістю. Плоди починають достигати у першій декаді серпня в умовах Правобережного Лісостепу України. Дегустаційна оцінка плодів у свіжому вигляді – 8,5 бала; сорт придатний для заморожування, а також для приготування всіх видів продуктів переробки. З 2008 року сорт Михайлівський уведений у Реєстр сортів рослин України.

Семен

Семен – сорт пізнього строку достигання селекції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка. Плоди великі, середньою масою 6 г, широкогрушеподібні, злегка ребристі. Забарвлення плоду вишнево-темне, шкірочка блискуча, міцна. М’якуш щільний, добре відокремлюється від кісточки, солодко-кислий, із кизиловим ароматом. Плоди починають достигати з 25 серпня по 20 вересня в умовах Правобережного Лісостепу України. Дегустаційна оцінка плодів у свіжому вигляді – 8,5 бала. Сорт досить зимостійкий, посухостійкий, дуже добре реагує на зрошення, збільшуючи масу плоду. Плоди придатні для споживання як у свіжому вигляді, так і у продуктах переробки.

Костя

Костясорт пізнього строку достигання селекції Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка. Плоди великі, середньою масою 5,5 г, циліндричної форми. Забарвлення плоду темно-червоне, шкірочка блискуча, міцна. М’якуш червоний, добре відокремлюється від кісточки, солодко-кислий, з кизиловим ароматом. Плоди починають достигати з 5  по 25 вересня в умовах Правобережного Лісостепу України. Дегустаційна оцінка плодів у свіжому вигляді – 8,4 бала. Сорт досить зимостійкий, посухостійкий, характеризується одночасним достиганням. Плоди придатні для споживання як у свіжому вигляді, так і у продуктах переробки.

Выдубецкий

Видубецький – середньопізній сорт кизилу селекції Національного ботанічного саду НААН України ім. М.М. Гришка. Плоди великі, середньою масою 6,5–6,7 г, овально-грушеподібні, темно-червоні, при повному дозріванні гранатового кольору. М’якуш темно-червоний, дуже соковитий, ніжний, ароматний, гармонійного кисло-солодкого смаку. Сорт відзначається стабільною високою врожайністю, зимостійкістю, посухостійкістю. У плодах міститься сухих речовин 20,1%, цукрів – 7,5%, органічних кислот – 1,6%, пектинів 1%, антоціанів в м’якоті 98 мг, у шкірці 850 мг, вітаміну С – 157,3 мг на 100г сирої маси. Дозрівають плоди в умовах Києва з 15–20 серпня по 5–10 вересня. Стиглі плоди добре утримуються на дереві. Використовують їх для споживання свіжими, а також для приготування продуктів переробки: варення, желе, пастили та ін. З 1999 року сорт Видубецький введений до Реєстру сортів рослин України.

Попит на плоди завжди буде, з кожним роком спостерігається збільшення обсягу їх виробництва у нашій країні. Про це свідчать статистичні дані. Так, у 2005 році обсяг виробництва становив 1689,9 тис. тонн; у 2010 р. – 1746,5 тис. тонн,  у 2013 р. – 2295,3 тис. тонн, у 2019 р– 2427,5 тис. тонн. 

 ЄВГЕНІЙ  ПОСТОЛЕНКО, канд. с-г. наук

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here