ЗОНА РИЗИКОВАНОГО ВИНОГРАДАРСТВА ЗАЗНАЄ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН

0
11272

Як розповів відомий виноградар із селища Попільня, що на Житомирщині, Ігор Гончарук, кілька років поспіль він спостерігає кардинальні зміни у виноградарстві. Вони викликані як кліматичними, так і суспільно-економічними обставинами. Раніше ці чинники були відсутні.

Ігор Гончарук

«Почнемо з того, що виноград із зими 2021 року вийшов не за графіком, а пізніше. Такого я практично не спостерігав у попередні роки, хоча займаюся виноградарством у Попільні вже чверть віку, – зазначає Ігор Гончарук. – У мене лоза зимує присипаною землею. Коли її розкрив, брунька була нормальна, але потім почалися зворотні приморозки, і багато лози постраждало, центральна плодова брунька вимерзла. За рахунок того, що у мене сорти перевірені часом, лишив трохи більше бруньок на кущі, ніж потрібно. Тільки за рахунок цієї операції зберіг урожай… У нашій місцині спостерігалися серйозні катаклізми нинішньої весни. З’явився градобій із великою кількість опадів. Двадцятисантиметровий шар крижинок три доби не танув. Побачили ми і шквали, які швидше нагадують тропічні. І все це відбувалося у зоні ризикованого виноградарства, до якої раніше потрапляло селище Попільня. Також у цьому році змістилися терміни достигання і цвітіння всіх культур, у тому числі і винограду. У нас до початку літа були дуже холодні ночі, адже до останніх днів весни тривали холоди. Тому сорти, які мали прокинутися раніше, прокинулися пізніше за пізні. Переживав навіть, щоб квітка на винограді не змерзла, щоправда, витримала. Були дуже пізні зворотні приморозки, яких раніше не спостерігалося. На плантації з’явилися цикадки, почала зустрічатися сарана, а за нею з’явився богомол та листокрутка виноградна, яких раніше тут бачили хіба що у книжках».

Досвідчений фахівець зробив висновок: до проблем ризикованої зони виноградарства додалися ще й «південні», що свідчить про невідворотні зміни клімату.

Як результат, грибні хвороби на винограднику набули більш агресивних форм. Якщо раніше вистачало однієї обробки фунгіцидами на сезон, то нині потрібно їх робити дві або три. Вочевидь, кліматичні перекоси сприяють накопиченню збудників хвороб.

Щодо реагування на нові виклики, Ігор Гончарук  радить, по-перше, обирати лише надійні джерела інформації у питаннях захисту і обрізування виноградника. По-друге, не довіряти рекламним оголошенням при виборі садивного матеріалу. Адже не всі сорти районовані до місцевості, і їх ефективність не завжди перевірена. Звідти і починаються перші помилки у догляді за насадженнями. По-третє, укривні сорти обов’язково треба укривати, яка б тепла зима не передбачалася. Бо із досвіду відомо: якщо виноград не вкривати, він раз на п’ятирічку обов’язково вимерзне.

 

До кліматичних викликів додалися Ігорю Гончаруку і економічні. За словами виноградаря, нині статки покупців столових сортів поменшали, тому почалися проблеми з реалізацією врожаю. Тому фахівець вирішив взяти курс на вирощування винних сортів і опанування виноробної справи. І в нього добре виходить. Адже вино з надзвичайно смачних ягід сорту Леон Мійо, який є морозостійким і невибагливим у догляді, просто таки «розлітається» між поціновувачами цього дару богів. Натомість столові сорти не дають такого смаку. Але все, що не продасться на свіжому ринку, господар також планує перетворити на вино.

Нині у Ігоря Гончарука приблизно 25% плантації займають винні сорти. Він планує на наступний рік удвічі збільшити їх кількість у своєму господарстві. Фермер також замислюється над придбанням лінії для пастеризації і пакування виноградного соку.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here