Борошно з хурми

0
11219

Дослідники Центру досліджень та інновацій у галузі харчування та сільського господарства (CIAGRO) Університету Мігеля Ернандеса (UMH), що знаходиться у місті Ельче, розробили технологію виробництва борошна зі шкірки та м’якоті хурми, що залишається після виготовлення соку. Про це повідомляє Valencia Fruits.

Борошно хурми містить велику кількість каротину (з активністю провітаміну А), поліфенольних сполук (антиоксидантів з протираковими властивостями) і клітковини. Дослідження показали, що регулярне вживання цього фрукта допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням і знизити рівень холестерину в крові тощо.

Дослідники CIAGRO успішно використали це борошно у виробництві макаронних виробів і паштетів. Макаронні вироби з борошном хурми вимагають менше часу для приготування, ніж традиційні макарони, крім того знизився їх глікемічний індекс, а у паштеті з додаванням інгредієнту червонуватий колір став більш насиченим, що було оцінено опитаними споживачами, також борошно захищає жири від окислення. Завдяки особливим властивостям продукт можна використовувати у хлібобулочних та кондитерських виробах як замінник пшениці та як джерело натуральних цукрів, або навіть у соусах через його згущуючі властивість. Новий інгредієнт міг би прижитися на ринку і як натуральний харчовий барвник завдяки своєму оранжевому кольору.

Крім того, використання побічних продуктів (шкірки та м’якоті, що залишилися після вичавлення соку) вирішує проблему виробників, оскільки приблизно з кожного кілограму хурми 50% лишається у вигляді сировини для виготовлення такого борошна.

Як повідомлє джерело, з переробкою надлишків шкірки та м’якоті треба поквапитися, оскільки сировина швидко зброджує, це вимагає витрат на транспортування та зберігання в центрах утилізації відходів. «Борошно отримують за допомогою простого процесу тривалістю трохи більше 24 годин, який не вимагає великих інвестицій, не створює відходів і є економічно доцільним», – зазначають у CIAGRO.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here