Все про ревінь

0
11187
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ревінь (рос. ревень; лат. Rheum L.) – багаторічна овочева рослина родини Гречкові (рос. Гречишные; лат. Polygonaceae). В Україні поширені 3 види ревеню: татарський, чорноморський та пальчастий.

Ревінь татарський (лат. R. tataricum L. fil.) вирізняється цільними листками з майже циліндричним черешком і великою округло-ниркоподібною листковою пластинкою з дрібними зубчиками по краю. Батьківщина цього виду – Середня Азія. Рослина багаторічна, висотою 2570 см. На території України зрідка зустрічається на півдні. Має харчове значення.

Ревінь пальчастий (лат. R. palmatum L.) походить із Західного Китаю. В Україні трапляється дуже рідко, має лікарське значення. Вид вирізняється жовтуватим забарвленням приквітника. Горішок тригранний, червоний, ширококрилий. Черешок шершавий від коротких сосочків. Корінь веретеноподібний, великий, досягає 812 кг, на зламі – яскраво-жовтий. Рослина багаторічна, висотою до 2 м.

Ревінь чорноморський (лат.R. rhaponticum L.) вирізняється зеленуватим забарвленням приквітника; плід горішок, овальної форми, на верхівці і біля основи з виїмками. Нижні листки округло-яйцеподібні, по краю дещо хвилясті. Багаторічна рослина висотою 1–1,5 м. Батьківщина – Болгарія. Вирощується по всій території України як овочева рослина на городах. Оскільки сорти і екоформи ревеню, що вирощуються в Україні, належать переважно до даного виду, далі описуватимемо саме його. Батьківщиною цього виду вважається Східна Азія, звідки рослина потрапила до Європи близько 350 років тому.

Фаза цвітіння-зав’язування насіння (фрагмент суцвіття)

Ботанічна характеристика і біологічні особливості. Кореневище ревеню порівняно коротке, корені – м’ясисті, добре розвинені. Розетка формується з великих листків на довгих м’ясистих і соковитих черешках. Стебла голі, дудчасті, іноді досить щільні; заввишки, залежно від сорту, можуть сягати 2–3 метрів; галузяться слабо.

Рослина перехреснозапильна, пилок переноситься вітром  і комахами. Зацвітає на другий рік вегетації; тривалість цвітіння одного суцвіття близько 15 діб, однієї квітки – 3–4 доби. Від весняного   відростання   до дозрівання насіння проходить 80–100 діб. На одному місці ревінь росте до 15 років, найбільший урожай черешків і насіння дає на 5–6 рік. Рослина морозостійка, кореневища не вимерзають при –30оС навіть при незначному сніговому покриві.

Насіння проростає при температурі +2…3оС, листки відростають при +4…10оС, а їх посилений ріст спостерігається за температури +10…15оС. Оптимальна температура для росту і розвитку ревеню +15…18оС.

Насіннєві посіви розміщають на сонячних, добре освітлених ділянках, а рослини,

Рослини відростають відразу після танення снігу

призначені для одержання товарної продукції, можна висаджувати у затінку. Ревінь дуже вимогливий до вологи, особливо в період формування листків. Оптимальна вологість ґрунту в цей період має бути на рівні 70–80% НВ. При нестачі вологи, особливо коли підвищується температура повітря, черешки і листки формуються дрібні, швидко «устарюються», відтак значно зменшується урожай товарної продукції, погіршується її якість, черешки будуть дерев’янистими, несоковитими, волокнистими, отже непридатними до споживання. Рослина дуже вимоглива до родючості ґрунту, тому плантацію закладають на добре удобрених органікою ділянках. Оптимальне значення рН – 6-6,5.

Висока температура і сухість повітря прискорюють появу квітконосного пагона і зменшують період цвітіння ревеню. При високій     температурі     повітря  у   літні   місяці   у    черешках нагромаджується щавлева кислота, що призводить до зниження якості товарної продукції.

Господарське значення. Цінність ревеню полягає у тому, що продукція із відкритого ґрунту поступає у ранньовесняні строки, коли відчувається дефіцит у високовітамінній

Насіння ревеню проростає при температурі +2…3оС

свіжій овочевій продукції.  Вирощують рослину для одержання соковитих черешків, довжина і товщина котрих залежить як від сортових особливостей, так і від дотримання високого агрофону при вирощуванні і може сягати максимальних значень 80 і 4–5 см відповідно. У черешках міститься велика кількість органічних кислот (яблучна, янтарна, лимонна) – понад 2%, які надають їм приємний освіжаючий смак. Продукція багата на вітаміни (А, В, С, D, РР), а також пектин, мінеральні речовини, клітковину. Загалом хімічний склад ревеню ідентичний тому, що міститься у яблуках. Забарвлення черешків буває зеленим або червоним (з різним ступенем прояву антоціану, його інтенсивністю, розташуванням на самому черешку – біля основи, посередині, у верхній частині або ж суцільно по всьому черешку); забарвлення м’якоті буває біле, рожеве та червоне. Черешки використовують у свіжому вигляді у салатах, окрошках, із них готують компоти, кисіль, квас та інші освіжаючі напої, начинку для пирогів. Із черешків можна варити варення, цукати. Деякі автори радять використовувати зелені черешки для отримання пюре і перших овочевих страв, а червоні – в кулінарії та кондитерському виробництві, але це матиме радше естетичний ефект і не впливає (за близького  відсоткового вмісту і співвідношення біохімічного складу продукції) на смак готових страв і виробів.

Ревінь використовується у народній медицині, зокрема для лікування захворювань кишково-шлункового тракту, нирок, поліпшення апетиту і травлення, нормалізації обміну речовин в організмі, відновлення клітин печінки, покращення роботи  жовчного міхура. Є дані, що вживання ревеню допомагає при морській хворобі. Проте при використанні ревеню у лікувальних цілях необхідно проконсультуватися з лікарем.

Технологія вирощування на товарні цілі. Плантації ревеню закладають на збірних полях разом з іншими багаторічними рослинами. Ґрунт має бути структурний, добре удобрений, помірно зволожений, з глибоким гумусним горизонтом (до 50 см). Основний обробіток  розпочинають відразу після збирання попередника. Проводять лущення дисковими лущильниками у двох напрямках на глибину 8–10 см з метою

Фаза бутонізації

подрібнення, загортання рослинних решток, підрізання бур’янів, що вегетують, і провокування до проростання насіння бур’янів. Якщо поле засмічене коренепаростковими бур’янами, застосовують лемішні лущильники. У такому випадку глибина першого обробітку становить 12–14 см, а другого, що проводиться орієнтовно через два тижні (залежить від кількості опадів у цей період, ступеню відростання та появи сходів бур’янів), – 14–16 см.

Через 15–20 діб, залежно від  погодних умов, проводять оранку на глибину до 30 см. Під оранку вносять до 100 т/га перегною або компосту і мінеральні добрива: суперфосфат і калійну сіль по 250 кг. У разі необхідності – при масовому з’явленні сходів бур’янів – проводять культивацію зябу на глибину 10–12 см.

Сходи ревеню потребують дбайливого догляду зокрема розпушування міжрядь і боротьби з бур янами

Рано навесні, при настанні фізичної стиглості ґрунту, ділянку боронують у два сліди з метою затримання вологи. Перед сівбою проводять культивацію у два сліди на глибину 8–10 см з одночасним боронуванням.  Під передпосівну культивацію вноситься 100–150 кг/га аміачної селітри. Доцільно передпосівний обробіток проводити комплексними агрегатами, здатними за один прохід провести декілька операцій: розпушити ґрунт до дрібногрудкового стану, вирівняти і ущільнити його. При цьому максимально зберігається волога у ґрунті та створюються оптимальні умови для сівби насіння і його дружного проростання. 

Ревінь розмножується насінням та вегетативно. Насіння можна висівати на постійне місце або на холодні грядки для вирощування дворічної розсади. У розсаднику ширина міжрядь становить 25 см. Перевагою розсадного способу є те, що легше проводити догляд за сіянцями, які з’являються за сприятливих погодних умов приблизно за 14 діб після сівби.

Рослина в період цвітіння

Якщо сівба проводиться безпосередньо на постійне місце, ширина міжрядь становить 70 см (на нашу думку, проводити сівбу насіння за схемою, що передбачає ширину міжряддя 1,4 м, є недоцільним з огляду на темпи росту рослин у перший–другий роки вегетації, необхідність постійного обробітку такої міжрядкової смуги грунту; у наступні роки можна рослини з кожного другого рядка використати за потреби як розсаду для закладання нових плантацій). Норма висіву насіння 3–5 кг/га.

Догляд за рослинами у перший рік вегетації включає 3–4 рихлення міжрядь (до змикання рядків; глибину обробітку збільшують з 5–6 см до 10–12 см), боротьбу з бур’янами, за необхідності – поливи.  При сівбі насінням  перше з двох прополювань у рядках проводять у фазу 3–5 справжніх листків  з одночасним формуванням густоти стояння рослин, залишаючи їх через 15–20 см. Восени або навесні другого року вегетації доцільно провести повторне прорідження, залишивши рослини через 60 см, а видалені з коренями рослини використати як розсаду для закладання нових плантацій ревеню.

Починаючи з другого року вегетації під першу весняну культивацію і рихлення після збирання товарного урожаю необхідно вносити мінеральні добрива. При недостачі вологи у ґрунті проводять полив. У загущених посівах знижуються товарні якості продукції, не повністю проявляються морфологічні і сортові ознаки рослин, тому, при потребі, починаючи з 2–3 року вегетації, проводять додаткове проріджування.

Ревінь зацвітає на другий рік вегетації

Для вегетативного розмноження необхідно відбирати кращі, найбільш розвинені, типові за морфолого-біометричними ознаками для певного сорту маточні рослини з 4–5-річної плантації. Рано навесні або восени рослини викопують, кореневища ділять на частини так, щоб кожна з них мала корені і одну чи дві великі бруньки. Від однієї добре розвинутої маточної рослини можна одержати більше 10 посадкових частин. Висаджують їх на постійне місце з шириною міжрядь від 70 до 140 см. У ряду рослини висаджують на відстані 1 м одна від одної. Після висаджування розсади і до повного її приживлювання ділянку поливають. При висаджуванні рослин грунт навколо них добре ущільнюють, щоб навколо коренів не залишалися пустоти, необхідно дотримуватися глибини посадки: шар грунту над верхівкою повинен бути близько 2 см.

Збирання продукції. Черешки придатні до збирання  уже за 20–30 діб після припинення заморозків, тобто після початку активного розвитку рослин, що відросли. Їх виламують, викручуючи біля основи, тоді відокремлюють листкову пластинку. Товарний вигляд черешків зберігається 4–5 діб. Через 14–16 діб після першого збирання наростають нові черешки. Влітку збирання не проводять через накопичення у черешках щавлевої кислоти, що погіршує якість продукції.

Для забезпечення безперебійного постачання продукції варто вирощувати декілька сортів з різним строком достигання (але насінництво різних сортів необхідно вести з дотриманням просторової ізоляції – див. нижче), вчасно збирати черешки, не допускати їх огрубіння, виламувати квітконосні пагони, аби не виснажувати рослину. Восени виламування черешків не проводять, адже рослині потрібно «підготуватися» до зими, та й, звичайно, попиту на продукцію восени радше за все не буде – на той час надходить великий асортимент інших овочів.

Усього за вегетаційний період з добре розвиненої плантації ревеню (третього–п’ятого років вегетації) за дбайливого догляду, дотримання агротехнології і регулярного збирання продукції можна отримати до 90 т/га товарних черешків, зокрема ранньої – за перший збір – 20–28 т/га.

Можна отримувати черешки у несезонний період шляхом вигонки із старих кореневищ, висаджених у теплицях, у ящиках у кімнатних умовах, прикопаних у підвалах (за температури +10оС, достатньому зволоженні субстрату, без освітлення).

Рослина третього року вегетації за збиральної стиглості (перший збір черешків)

Особливості насінництва ревеню

На насінницьких ділянках черешки не збирають, аби не виснажувати рослини, залишені для отримання насіння. Догляд полягає у розпушуванні міжрядь у ранньовесняний період, допоки є можливість проходження техніки без шкоди для рослин і, відповідно, їх травмування. При появі бур’янів у рядках доцільно провести ручне прополювання – також у ранні строки. При забур’яненні багаторічними злаковими бур’янами застосовують відповідні, дозволені до використання в Україні гербіциди (для прикладу – фюзилад, тарга та ін.), аби уникнути задерніння ділянки. Норми внесення протизлакових гербіцидів зазначені в інструкції до їх застосування і залежать від виду бур’янів (однорічні чи багаторічні, ступеня забур’яненості). Але на товарних плантаціях, призначених для збирання черешків, вносити ані гербіциди, ані інсектициди не можна.

У фазах бутонізації і цвітіння значної шкоди насінникам ревеню завдають шкідники, зокрема жуки оленка волохата і бронзівка золотиста, або звичайна. На невеликих ділянках її можна збирати регулярно вручну, а на промислових використовувати дозволені в Україні інсектициди. Застосовують інсектициди також і при масовому заселенні суцвіть попелицями.

При дозріванні насіників стебло і власне насіння набувають коричнево-бурого забарвлення. Їх зрізують рано вранці у вологому стані, тоді втрати насіння будуть мінімальними, оскільки воно за сухої погоди  при дозріванні обсипається навіть від подуву вітру, а не тільки при дотику під час збирання. Зрізані насінники варто дозарити (на мішковині, великі партії – на бетонованих чи асфальтованих майданчиках під навісами), оскільки в межах суцвіття насіння достигає не рівномірно, і чим більш розвинена насіннєва рослина, що залежить від площі живлення, сортових особливостей, дотримання агротехнологічних заходів, удобрення і зволоження, тим яскравіше буде виражена така закономірність: насіння достигатиме неодночасно і недружно.

Після дозарювання насінники обмолочують, насіння очищають від домішок. Схожість насіння ревеню зберігається 3–4 роки. Урожай насіння може сягати 500–800 кг/га, хоча, слід зауважити, воно дуже легке у співвідношенні до об’єму.

У первинному розмноженні застосовують переважно вегетативне розмноження, при якому зберігаються сортові ознаки і однорідність певного сорту.

Вітчизняних сортів ревеню, внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, немає. Отож вітчизняним селекціонерам необхідно заповнити цю прогалину (до слова, селекціонерами Дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН створено  і цьогоріч готується для передачі до системи державного сортовипробування для проведення науково-технічної кваліфікаційної експертизи новий конкурентоспроможний сорт ревеню з робочою назвою Березіль).

Як правило, і у «старих» сортів, наприклад, найбільш поширеного до недавнього часу на пострадянському просторі сорту Крупночерешковий, і у тих, що з’являються нині на українському ринку зразків, насіннєве потомство є неоднорідним. Здебільшого сіянці розщеплюються за морфолого-ідентифікаційними ознаками та біометричними і господарськими показниками, отже, вирізняються від вихідної форми. Саме з цієї причини на присадибних ділянках можна виявити множинні схожі екоформи, але з відмінними більшою чи меншою мірою ознаками і характеристиками.

Переважно у нашому регіоні місцеві форми ревеню є спадкоємцями того самого Крупночерешкового, насінництво якого проводилося і на нашій станції, яка до розпаду СРСР була у підпорядкуванні тоді Всесоюзного науково-дослідного інституту селекції і насінництва овочевих культур.

Сорт Крупночерешковий – старожил, він був районований в Україні (тоді – УРСР) з 1976 року. Створений у ВНДІСНОК методом індивідуального клонового відбору з гібридної популяції від схрещування сортів Вікторія і Циклон. Відрізняється компактною або середньої компактності розеткою. Листок яйцеподібний, із загостреною відтягнутою вершиною, темно-зелений, глянсовий, із слабо- або середньопухирчастою поверхнею, сильно хвилястими краями.

Поява сходів ревеню

Довжина листкової пластинки близько 48 см, ширина 45 см. Черешок зелений, із суцільною вишневою пігментацією до ½–1/3 довжини, вище – з крапчастістю, особливо інтенсивною вздовж ребер, з глибоким жолобком, слабо- або середньоребристою поверхнею, ясно-зеленим м’якушем, іноді з рожевими крапинками. Довжина черешка 60 см, ширина – до 2,5 см.

Здатність до утворення генеративних пагонів – значна, середня кількість генеративних пагонів на одну рослину у період вегетації становить 5–6 штук.  

Сорт за терміном початку відростання листків скоростиглий. Цей сорт є вегетативним

До збирання насінників приступають при побурінні насіння

потомством від однієї цінної рослини, вирізняється високою стабільністю і однорідністю, але його насіннєве потомство, за даними оригінатора, дає до 15 різних екотипових форм. Можлива поява домішок у результаті соматичних спонтанних  мутацій (цінних для селекційної роботи! – Авт.).

Основними апробаційними ознаками ревеню є:
— розташування листків у розетці;
— форма пластинки листка прикореневої розетки;
— вершина пластинки листка;
— пухирчастість поверхні пластинки;

— хвилястість краю листа;
— забарвлення пластинки і черешка листка;
— наявність і ступінь прояву антоціанової пігментації на черешку;
— ребристість черешка;
— кількість генеративних пагонів на одну рослину.

При проведенні апробації слід враховувати, що ознаки розміру листка (довжина і ширина листкової пластинки і черешка) сильно варіюють залежно від віку рослин і умов вирощування.

При описуванні нових сортів, підготовлених для передачі на державне сортовипробування, слід керуватися  методикою проведення кваліфікаційної експертизи сортів на ВОС-тест (відмінність, однорідність, стабільність), яка охоплює значну кількість морфологічних ознак (останнє оновлення на сайті УІЕСР за посиланням: https://sops.gov.ua/uploads/page/5b9240a5d2f1e.pdf), і надалі при апробації нових сортів необхідно користувалися цією методикою:

—  Листкова пластинка: розмір (малий, середній, великий).

— Листкова пластинка: інтенсивність зеленого забарвлення (слабка, помірна,  сильна).

— Листкова пластинка: пухирчастість (слабка, помірна, сильна).

— Листкова пластинка: хвилястість країв (слабка, помірна, сильна).

—  Листкова пластинка: форма верхівки (гостра, тупа, округла).

— Листкова пластинка: основа (відкрита, закрита, обгорнута).

—  Листкова пластинка: кількість жилок, що виходять з черешка (три, п’ять, сім).

—  Листкова пластинка: антоціанове забарвлення головної жилки (відсутнє, наявне).

— Черешок: положення у просторі (вертикальне, напіввертикальне, горизонтальне).

 Черешок: за довжиною (короткий, середній, довгий).

— Черешок: за шириною (вузький, середній, широкий).

— Черешок: за товщиною (тонкий, середній, товстий).

—  Черешок: відношення ширина/товщина (мале, середнє, довге).

— Черешок: тип поперечного перерізу (згідно методики існує 8 типів цієї ознаки).

— Черешок: основне забарвлення шкірки (зелене, червоне).

— Черешок: поширення покривного забарвлення шкірки біля основи (відсутнє, крапчасте, суцільне).

— Черешок: поширення покривного забарвлення шкірки посередині (відсутнє,  крапчасте, суцільне).

— Черешок: поширення покривного забарвлення шкірки дещо нижче листкової пластинки (відсутнє, крапчасте, суцільне).

— Черешок: опушення (відсутнє, наявне).

— Черешок: ребристість дорсального боку (відсутня або дуже слабка, слабка, помірна, виражена, дуже виражена).

— Черешок: забарвлення м’якоті (біле, рожеве, червоне).

—  Квіткові бруньки: антоціанове забарвлення (відсутнє,  наявне).

— Суцвіття: за щільністю (нещільне, помірне, щільне).

— Суцвіття: кількість розгалужень (мала, середня, велика).

— Квітконос: антоціанове забарвлення на першому вузлі (відсутнє, наявне).

 — Квітконос: антоціанове забарвлення нижче першого вузла (відсутнє, наявне).

— Квітконос: час виявлення (ранній,  середній).

Листкова пластинка

Основне завдання при насіннництві сорту – збереження господарсько-ціннних ознак і властивостей, його генетичної однорідності, високої урожайності і стійкості до грибкових хвороб. Для недопущення старіння і виродження маточних плантацій ревеню необхідно через кожні 5–7 років переносити посадки на нові родючі ділянки. У старіючих маточних рослин для садіння  використовуються молодші периферійні  частини кореневищ з однією або двома  добре розвиненими бруньками.

Основний метод, що використовується у насіннництві ревеню – масовий клоновий відбір. Якщо з часом у результаті спонтанних мутацій або ж інших якихось причин сортові якості маточних рослин і вирощеного з них базового насіння знижуються і не відповідають необхідним характеристикам, необхідно перейти  на вирощуванння насінння методом індивідуального клонового відбору.

Ворох потребує досушування і доведення до необхідних посівних кондицій

Масовий добір полягає у відборі  з елітних (базових; тут і далі у дужках категорія насіння відповідає прийнятим нині стандартам) посадок ревеню найбільш типових, таких, що відповідають опису сорту, продуктивних рослин в супереліту (добазове) і розмноження їх частинами кореневищ. Вегетативне потомство від виділених окремих рослин-клонів об’єднують і висаджують на ізольованій ділянці для отримання насіння еліти (базового).

У фазах бутонізації і цвітіння значної шкоди насінникам ревеню завдає оленка волохата.

На ділянках, що закладені оригінальним посадковим матеріалом, вирізняються високою однорідністю, відбирають усі добре розвинені типові рослини з властивими сорту морфологічними ознаками і біометричними показниками. Дозріле насіння обмолочують і об’єднують в одну партію.

Найтиповіші рослини, заздалегідь помічені кілочками, кольоровими стрічками чи іншим способом, відбирають у супереліту (добазові), яку використовують для закладання нової насінницької плантації шляхом ділення кореневищ.

Вибраковуванню підлягають рослини нетипові, малопродуктивні, хворі. Їх видаляють із плантації до цвітіння. Кількість суперелітних (добазових) рослин відбирають з урахуванням отримання достатньої кількості насіннєвого матеріалу для закладання нової плантації. Від кореневища однієї маточної рослини у віці 4–6 років можна отримати (відокремити) 8–12 посадкових частин.

Насіннєва продуктивність однієї рослини залежить від сортових особливостей, рівня

Бронзівка золотиста, або звичайна, на суцвітті

агротехнології, погодних умов конкретного року, ушкодження шкідниками і ураження хворобами, формування кількості пагонів на насіннєвому кущі і складає в середньому 50 г. При застосуванні масового клонового відбору для отримання 20 кг базового насіння необхідно  зайняти посадками близько 600 м2. На такій площі при схемі 1,4 м х 1 м розміщується 450 рослин, отриманих від оригінального посадкового матеріалу,  з урахуванням бракування рослин; для отримання матеріалу на вказану площу необхідно відібрати до 60 оригінальних рослин.

Метод індивідуального клонового відбору полягає у доборі у посадках еліти (базових) кращих рослин для подальшого випробування їх клонів у розсаднику випробування. При цьому клони від виділених рослин висаджують на окремих родючих ділянках.

При масовому заселенні суцвіть попелицями використовують дозволені в Україні інсектициди

Після досягнення господарської придатності потомство кожного клону випробовують і всебічно оцінюють у розсаднику випробування першого, другого і третього років вегетації за господарськими ознаками: сортності, типовості, продуктивності (оцінка візуальна), товарним якостям черешка, здатності утворювати генеративні пагони, стійкості до хвороб (серед найбільш поширених на культурі – плямистість листя, несправжня борошниста роса, іржа) та іншим показникам. Клони оцінюють за здатністю до раннього відростання листків і за часом появи квітконосного стебла (визначається період господарської придатності, стійкість до раннього стеблування). У розсаднику випробовують клони з дрібною розеткою листків, тонкими черешками, нетиповими морфолого-ідентифікаційними ознаками, ті, що утворюють велику кількість квітконосних пагонів, хворі, з явними ознаками соматичних мутацій і таке інше.

Усі операції на усіх етапах насінницького процесу оформляються відповідною документацією.

Рослини, відібрані у виділених клонах, у розсадниках другого і третього років вегетації

Ранньовесняне відростання маточного куща ревеню

є маточними оригінальними рослинами, які розмножують вегетативним способом. Їх об’єднують і використовують для вирощування еліти (базового насіння).

При описаному методі відбору для отримання 20 кг насіння еліти (базового) у розсаднику випробування третього року вегетації необхідно відібрати до 20 клонів і 110–150 кращих рослин. Кореневища маточних рослин розділяються на 3–4 частини і таким чином отримуємо посадковий матеріал у кількості 400–500 штук, якого вистачає для висаджування на площі до 600 м2. Схема висадження аналогічна тій, що застосовується за попереднього методу.

Враховуючи те, що ревінь перехреснозапильна рослина, просторова ізоляція повинна складати між посадками (плантаціями) різних сортів і дикими видами/здичавілими формами на відкритій місцевості 2 км, на захищеній – не менше 600 м. Посадки одного сорту, але різних репродукцій також розташовують на відстані. Сортове обстеження посадок ревеню проводять до цвітіння. Упродовж вегетації не менше 2–3 разів (до апробації, перед цвітінням, у міру виявлення домішок) проводять сортові прочищення. При цьому видаляють усі виявлені домішки – нетипові, такі, що відрізняються від основного сорту за формою куща, листків, забарвленням черешків, хворі, малопродуктивні  і слабо розвинені рослини. На місце видалених рослин доцільно підсадити типові сортові екземпляри з відповідних розсадників.

Апробацію і відбір рослин проводять у фазі господарської придатності  – у період добре розвиненої розетки листків, на початку утворення поодиноких квітконосних пагонів. При апробації підтверджують проведення сортових прочищень, визначають дотримання просторової ізоляції, перевіряють виконання необхідних агротехнологічних заходів.

Згідно ДСТУ 7160:2010, сортова чистота, або типовість для добазового насіння (ДН) ревеню має становити не менше 98%, для базового (БН) – 97%, для сертифікованого (СН1) – 95%. Вміст інших сортів та різних гібридів у загальній масі домішок для добазового (ДН) і базового насіння (БН) не допускається, для сертифікованого (СН1)  допускається максимум 1%. Вміст насіння: фізична чистота, %, мінімум має бути: для ДН – 97%, для БН – 95% і для СН1 – 92%; інших рослин, максимум: культурних – для ДН – не допускається, для БН і СН1 – 0,1%;  бур’янів: для ДН – не допускається,  для  БН і СН1 – для БН і СН1 – максимум 0,1%. Мінімальна схожість насіння для ДН  і БН повинна бути мінімум 85%, для СН – 80%. Максимальна вологість насіння за чинним стандартом для всіх категорій – не більше 14%.

Олександр Позняк

Дослідна станція  «Маяк»

Інституту овочівництва і баштанництва НААН

Чернігівська обл.

Фото автора

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here