Упаковкою по бактеріях: нова розробка подовжує термін зберігання плодів

0
111663

Команда вчених з Національного технологічно університету Сінгапуру та з Гарвардської школи охорони здоров’я Чана (Harvard Chan School )(США), розробила пакувальний матеріал для харчових продуктів, який є біологічно розкладним і вбиває шкідливі для людей мікроби. Завдяки винайденому матеріалу термін зберігання свіжих фруктів, які в ньому упаковані, продовжується на два-три дні.

Натуральна харчова упаковка виготовлена ​​з кукурудзяного білка – зеїну, крохмалю та інших біополімерів природного походження, наповнених коктейлем природних протимікробних сполук. До них відноситься олія чебрецю і лимонна кислота, яка зазвичай міститься у цитрусових.

У лабораторних експериментах під впливом підвищеної вологості або ферментів шкідливих бактерій було показано, що волокна в упаковці вивільняють природні протимікробні сполуки, вбиваючи небезпечні бактерії, які забруднюють їжу, такі як кишкова паличка та лістерія, а також спори грибів. Упаковка розроблена так, щоб вивільняти необхідну мінімальну кількість антимікробних сполук лише у відповідь на наявність додаткової вологості або бактерій. Це гарантує, що упаковка витримає кілька впливів і прослужить кілька місяців.

Оскільки сполуки протидіють будь-яким бактеріям, які знаходяться на поверхні упаковки, а також на самому харчовому продукті, вони мають потенціал для використання в широкому асортименті продуктів, включаючи готові до вживання продукти, сире м’ясо, овочі та фрукти.

Під час експерименту плоди полуниці, які були загорнуті в упаковку, залишалися свіжими протягом семи днів, перш ніж утворилася цвіль, порівняно з іншими зразками, які зберігалися в звичайних пластикових боксах для фруктів, вони залишалися свіжими лише чотири дні, зазначає джерело.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here