Світова база даних прогнозування запилення сільгоспкультур

0
1191

75% продовольчих культур на планеті певною мірою залежать від запилювачів. Дані зібрані в CropPol використовуватимуться для прогнозування рівня запилення різних сільгоспкультур у світі завдяки роботі фахівців з різних установ і країн.  Координують проект іспанські дослідники з біологічної станції Доньяна-CSIC Ігнасі Бартомеус і Альфонсо Аллен-Перкінс. Нині база даних містить інформацію про 48 промислових культур розташованих на 3000 ділянках на п’яти континентах в 32 країнах. Про це повідомляє офіційний веб-сайт Біологічної станції Доньяна.

CropPol має на меті зібрати дані проведених досліджень, допомогти створити прогнозні моделі та сприяти обміну знаннями, розробити бібліотеку моделей для прогнозування кількості запилювачів. Дані відкриті, з ними можна ознайомитися онлайн. База даних постійно оновлюється, це дозволяє науковим співробітникам та установам, які хочуть співпрацювати з проектом, обмінюватися даними про запилення, в режимі реального часу самостійно додавати їх.

«Проект дозволить нам зрозуміти, як змінюється значення різних запилювачів залежно від культури та регіону, ідентифікувати ті культури та регіони, щодо яких мало даних, стимулюючи таким чином збір інформації, за допомогою якої можна закрити ці прогалини у знаннях, — зазначає Альфонсо Аллен-Перкінс.  — Останніми роками було досягнуто значного прогресу в розумінні впливу запилювачів на врожайність сільськогосподарських культур, але здатність передбачати швидкість відвідування запилювачів та врожайність все ще обмежена через великі відмінності, які спостерігаються між культурами та сезонами в різних регіонах».

Будь-яка фізична чи юридична особа може отримати доступ до інформації та використовувати її для пошуку глобальних закономірностей, розуміння запилення культури місцевого значення або відповіді на інші питання, які ще не піднімалися. Ідея створення CropPol зародилася ще у 2018 році. Знадобилися роки, щоб зібрати та опрацювати інформацію з понад 200 отриманих досліджень.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here