ПЕРСПЕКТИВНА КАКТУСОВА ГРУША

0
11300

Експерти Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) переконані, що опунція (Opuntia stricta), яка широко відома під назвою кактусова груша, є перспективним їстівним ресурсом, особливо у посушливих регіонах світу. Як повідомляє організація, сільськогосподарські підвиди кактусовій груші нині культивують у 26 країнах, які знаходяться за межами природного ареалу цієї рослини. Батьківщиною кактусової груші вважають субтропічні та тропічні прибережні райони Америки та Карибського басейну. Але це не завадило рослині розповсюдитися до південних кордонів Канади. Треба відмітити холодостійкість цього кактусу. Є дані, що в умовах України він витримував короткочасні заморозки до -30 °C. У дикорослому вигляді кактусову грушу можна зустріти у Криму, на Херсонщині і Одещині. Відмічаються вдалі спроби культивування рослини у відкритого грунту на півночі Сумської області та у Києві на території Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка.  

Кактусова груша – чагарник або дерево-суккулент, висотою до 1,5-3 метрів. Стебла (кладодії) плоскі, сіро-зеленого кольору. Квіти жовті, колір плодів варіюється від жовтого до червоного або фіолетового, плоди містять дрібне насіння, які вживаються в їжу разом з м’якоттю. Рослина розмножується як за допомогою насіння, так і вегетативно, шляхом ділення стебла. Рослині підходять малопридатні для агровиробництва піщані і засолені грунти, спекотний клімат, обмаль опадів.   

Плоди опунції на ринку, Мексика

Плоди опунції після очищення від колючок вживають в їжу, як в свіжому, так і в переробленому вигляді, скажімо у вигляді джему. У Мексиці використовують як зрілі плоди, так і незрілі — їх або варять, або сушать. Плоди багаті антиоксидантами і вітамінами, особливо вітаміном C. У сушеному вигляді незрілі плоди використовують як приправу до м’яса. На смак плоди кисло-солодкі, нагадують суміш кавуна, ківі і агрусу. Головне перед їх споживанням видалити всі ледь помітні колючки, інакше подразнення ротової порожнини від них може дошкуляти довгий час. М’ясисті стебла цього кактуса також використовують у їжу у якості овочу. У Північній Африці пластинки молодих стебел їдять у вареному і печеному вигляді, а також згодовують худобі. За допомогою опунції створюють живоплоти.

Але популяцію опунції варто контролювати, щоб розповсюдження кактусової груша не призвела до забур’янення території. Як це сталося в багатьох країнах Азії і у Австралії, клімат якої, до речі, ідеально підійшов кактусовій груші. Ситуацію врятували шкідники цієї культури, які були спеціально завезені до Австралії, щоб знищити непрохідні зарослі опунції, які почали загрожувати іншим інтродукованим видам рослин, заважати сільськогосподарським насадженням.

Проте, поки не варто остерігатися глобального нашестя опунції в Україні. Бо низькі зимові температури є малопридатними для швидкого поширення кактусу у природному ландшафті. Але якщо опанувати вирощування кактусової груші у захищеному грунті, культуру можна буде розглядати як одну з найцікавіших нішових новинок для українських фермерів і споживачів.  

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here