КАЛИНОВІ СМАКОЛИКИ

0
11172

Всі  види  калин  мають  велику  кількість  культиварів.  Їх можна  використовувати  у  всіх  видах  насаджень.  Широке  застосування  плодів  калини  звичайної можливе  при  значному  покращенні  її  смакових  якостей,  що  вимагає  відбору  форм  за  цим показником. Важливим  є  також  відбір  форм  калини  з  великою  масою  плодів  та  щитків, високопродуктивних, з високим вмістом біологічно активних речовин. Плоди калини містять: пектини  –  очищають кров від токсинів та радіоактивних елементів; дубильні  речовини  –  знищують  хвороботворні  бактерії  і  віруси;  флавоноїди  –  поліпшують еластичність  кровоносних  судин;  органічні  кислоти  –  яблучна,  аскорбінова,  валеріанова, мурашина,  ізовалеріанова,  лимонна.  Ці  кислоти  нормалізують  всі  види  обміну  речовин, захищають  організм  від  впливу  хвороботворних  бактерій  і  вірусів;  вітаміни  –  удвічі  більше вітаміну  С,  ніж  у  цитрусових,  неменше  багаті  на  вітаміни  А,  Е,  К  і  Р;  мінерали  –  фосфор,  йод, кальцій, залізо, магній, мідь, марганець, бром та інші мікро- і макроелементи.

ДОВІДКА: Рід калина  (Viburnum  L.)  нараховує  близько  220  видів  рослин,  поширених  в  Євразії,  Північній Америці та Північній Африці. Це переважно вічнозелені та листопадні кущі або невеличкі дерева. Калина звичайна вологолюбна, тіньовитривала, але краще росте на відкритих місцях, на  чорноземах  і  мулисто-глеюватих  суглинкових,  достатньо  зволожених  ґрунтах. На  Україні  зустрічається  у  всіх  районах, особливо у Карпатах і Лісостепу. Швидко росте і характеризується довговічністю, доживаючи у сприятливих умовах  до 5060 років.

Плоди  калини  мають  гіркий  присмак,  але  у  природі  існують  різновидності  зі  слабкою гіркотою або зовсім без неї. Її плоди можна використовувати свіжими як цінний полівітамінний продукт. Термічна  обробка  їх  під  час  приготування  різних  страв  (киселів,  варення,  соків,  тощо) значно зменшує гіркий присмак навіть дуже гірких плодів. Для профілактики або лікування, навпаки, корисні гіркі плоди, гіркота їх обумовлена лікувальним глюкозидом вібурніном. Плоди,  кора  і  квіти  калини  звичайної  знайшли  широке  застосування  в  офіційній  медицині для  лікування  низки  захворювань  людини:  гіпертонії,  виразки  шлунку,  простудних  і  нервових захворювань,  атеросклерозу,  а  також  як  вітамінозний  та  кровоспинний  засіб.  Червона  калина  є однією з найефективніших рослин у лікуванні таких захворювань, як: ГРВЗ, грип, ангіна, бронхіт, захворювання  органів  травлення,  серця  і  судин,  патології  нервової  системи,  запальних захворювань нирок і сечовивідних шляхів, гінекологічних захворювань.

Калина звичайна (Viburnumopulus L.)  – цінна культура для переробки. Широке застосування плодів калини звичайної з профілактичною метою можливе при значному покращені її смакових властивостей.

калиновий джем

Сік з калини. З перебраних і вимитих ягід віджимають сік. Вичавки заливають водою і кип’ятять 5-10 хвилин, проціджують. Відвар з’єднують  з віджатим соком, додають цукор, розмішують, охолоджують. Витрати сировини: на 1 кг ягід: 200 г цукру та 200 г води. Зберігають у закритому посуді у прохолодному місці. Ефективний спосіб при захворюванні ангіною та кашлі: до 1 л соку з калини додати 2 кг цукру, дану суміш споживати по 30–40 мл впродовж 5 днів.

Желе. Відібрані й промиті ягоди бланшують у киплячій воді 5–6 хвилин (для зменшення гіркоти і розм’якшення шкірочки). Потім воду зливають і варять до розм’якшення, протирають крізь сито і змішують з цукром. Знову варять 50 хвилин, після чого розкладають у гарячій чисті банки. Витрати сировини: на 1 кг ягід 1 кг цукру та 2 склянки води.

калинове желе

Компот із калини та яблук. Промиті ягоди калини і часточки яблук варять у приготовленому цукровому сиропі 8 хвилин.  Подають в охолодженому виді. Витрати сировини: на 2 л води 200 г ягід калини, 400 г яблук та 300 г цукру.

калинова пастила

Пастила. Відібрані й промиті ягоди бланшують у киплячій воді 3 хвилини, потім воду зливають і варять до розм’якшення, після чого протирають крізь сито, додають цукор і уварюють до утворення тістоподібної консистенції. Одержану масу перекладають на дерев’яні лотки і підсушують. Зберігають у сухому прохолодному місці. Витрати сировини: 1 кг ягід, 800 г цукру, 1 склянка води.

Калина в цукровому сиропі. Підготовлені ягоди кладуть у прокип’ячені скляні банки, заливають гарячим цукровим сиропом і пастеризують впродовж 15-20 хвилин.  Витрати сировини: 1 кг ягід на 1 л 40% цукрового сиропу.

калина у цукровому сиропі

Калина для заморожування. Перспективним способом заморожування калини є заморожування ягід у цукрових сиропах. Температура заморожування – мінус 24–30 ± 1°С, зберігання продукції – мінус 18 ± 1 °С. Заморожування ягід калини у рідкому середовищі, незважаючи на трудомісткість, має ряд переваг у порівнянні із заморожуванням розсипом. По-перше, покращуються якісні показники продукції: ягоди краще зберігають консистенцію, а цукровий сироп поліпшує їх смак. По-друге, менш жорсткі вимоги до температурного режиму при виробництві, зберіганні та реалізації продукції. Оптимальна концентрація сиропу для заморожування калини 40-45%.

Таблиця 1. Вміст компонентів хімічного складу в плодах калини

(дані Дослідної станції помології ім. Л.П. Симиренка ІС НААН, середнє за 20112015 рр.)

Сорт

Сухі речовини,  %

Загальний цукор, %

Кислотність, %

Вітамін С, мг%

Вітамін Р, мг%

Коралова

19,7

12,7

0,92

54,2

860,5

Великоплідна

18,1

10,2

1,0

52,0

670,5

Рубінова

17,9

11,0

0,95

45,8

720,3

Україночка

17,8

11,6

1,22

53,3

830,0

Багряна

18,4

10,6

1,12

52,4

950,2

 

Великоплідна.  Сорт створено шляхом індивідуального добору сіянців. У пору плодоношення вступає  на  3–4  рік.  Характеризується  високою  посухо-  та  морозостійкістю.  Кущ  середньорослий (висотою  3,0–3,5  м),  середньої  щільності. Плоди  червоні  округлі,  містять  плоску  тверду  кісточку.  Шкірочка  тоненька,  м’якуш червоний,  ніжний,  соковитий.  Смак  солодкий,  з  гірчинкою.  Середня  маса  плоду  –  1,29  г, максимальна  –  1,44  г.  Плоди  достигають  рівномірно,  у  ІІ  декаді  вересня.  Врожайність  сорту висока, щорічна. З куща збирають 10–13 кг плодів, з гектара 16,7–21,7 т. Плоди містять 52,0 мг % вітаміну С, 683,0 мг % вітаміну Р, 1,19 % кислот, 10,9 % цукрів. Вони придатні для споживання у свіжому вигляді та для всіх видів технічної переробки (сироп, соки, вина).

Рубінова.  Сорт  створено  шляхом  індивідуального  добору  сіянців.  У  пору  плодоношення вступає  на  3–4  рік.  Характеризується  високою  посухо-  та  морозостійкістю,  середнього  строку достигання.  Початок  достигання  –  ІІ  декада  вересня.  Кущ  середньорослий  (3,5  м)  з  кроною середньої  густоти.  Пагони  сіро-бурі  з  супротивними  великими  бруньками.  Листки  до  10  см завдовжки, супротивні. Листкова пластинка 3-лопатева, з серцеподібною основою, зелена, з двома ниткоподібними прилистками. Квітки зібрані у плоскі щиткоподібні суцвіття, крайові квітки великі, білі, середні  –  дрібні (до  5 мм).  Ягоди  одномірні,  червоні,  привабливі,  містять  плоску  тверду  кісточку.  Шкірочка тоненька, м’якуш червоний, ніжний, соковитий. Смак ягід солодкий, з незначною гірчинкою  –  4,7 бала. Середня маса плоду  –  1,2 г, максимальна  –  1,29 г. Врожайність сорту висока, щорічна, з 7-річного  куща–  11  кг.  Плоди  містять  43,5  мг %  вітаміну  С,  720,3  мг %  вітаміну  Р,  10,9 %  цукрів, 1,13 %  кислот.  Вони  придатні  для  споживання  у  свіжому  вигляді  та  для  всіх  видів  технічної  переробки (сиропи, соки, вина і т.п.).

Коралова.  Сорт  створено  шляхом  індивідуального  добору  сіянців.  У  пору  плодоношення вступає  на  2–3  рік.  Характеризується  високою  посухо-  та  морозостійкістю. Кущ середньорослий (висотою 2,5–3,0 м), середньої густоти. Ягоди  округлі,  червоні,  з  великою  плоскою  кісточкою.  Шкірочка тоненька, м’якуш червоний, ніжний, соковитий. Смак солодкий, з незначною гірчинкою. Середня маса плоду –  1,0 г, максимальна  –  1,2 г. Плоди достигають у ІІІ декаді серпня. Врожайність сорту висока, щорічна. З куща збирають 10–12 кг плодів, з гектара 16,7–20,0 т. Плоди містять 80,0 мг % вітаміну С, 1,16 % кислот, 10,1 % цукрів, 860,2 мг % вітаміну Р. Вони придатні для споживання як у свіжому, так і у переробленому вигляді (сиропи, соки, вина).

БагрянаСорт  створено  шляхом  індивідуального  добору  сіянців.  У  пору  плодоношення вступає  на  2–3  рік.  Характеризується  високою  посухо-  та  морозостійкістю.  Кущ  слаборослий (висотою  до  2,5  м),  середньої  густоти. Ягоди округлі, червоні, з великою плоскою кісточкою. Шкірочка тоненька, м’якуш червоний, ніжний, соковитий. Смак солодкий, з гірчинкою. Середня маса плоду –  1,2 г, максимальна –  1,25 г. Плоди достигають у ІІІ декаді серпня. Врожайність сорту висока, щорічна. З куща збирають 9–10 кг плодів, з гектара 16,1–16,7  т.  Плоди  містять  85,0  мг %  вітаміну  С,  1,12 %  кислот,  10,6 %  цукрів,  950,2  мг % вітаміну Р. Вони придатні для споживання як у свіжому, так і у переробленому  вигляді (сиропи, соки, вина).

калина сушена

Україночка.  Сорт  створено  шляхом  індивідуального  добору  сіянців.  У  пору  плодоношення вступає  на  3–4  рік.  Характеризується  високою  посухо-  та  морозостійкістю. Ягоди  округлі,  червоні,  з  плоскою  кісточкою.  Шкірочка  тоненька, м’якуш  світло-червоний,  ніжний,  соковитий.  Смак  солодкий,  з  незначною  гірчинкою.  Середня маса плоду –  1,17 г, максимальна –  1,2 г. Плоди достигають у І декаді вересня. Врожайність сорту висока, щорічна. З куща збирають 9,9–12 кг плодів, з гектара– 16,5–20,0 т. Плоди містять 73,0 мг % вітаміну С, 1,22 % кислот, 11,6 % цукрів, 830,0 мг % вітаміну Р. Вони придатні для споживання як у свіжому, так і у переробленому вигляді (сиропи, соки, вина).

Є.П. ПОСТОЛЕНКО, кандидат сільськогосподарських наук,

Л.В. ПОСТОЛЕНКО,  кандидат сільськогосподарських наук,

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here