На ручне збирання врожаю ягідних культур припадає понад 80% від усіх витрат матеріальних і трудових ресурсів, необхідних для вирощування ягід. Значна трудомісткість збирання ягід є суттєвою перешкодою для утворення великих підприємств з виробництва ягідної продукції. Впровадження засобів механізації збирання врожаю ягід дозволяє усунути дану перепону і відкриває можливості для створення великих плантацій ягідних насаджень площею від кількох десятків до кількох сотень гектарів.
Впровадження механізованого збирання ягід потребує не тільки наявності відповідних збиральних машин, але і зміни стуктури насаджень з використання сортів рослин з фізико-механічними властивостями ягід, придатних для механізованого збирання та відповідної розбивки і закладання плантацій.
Наприклад, плантації смородини, порічок, агрусу та аронії, призначені для механізованого збирання, повинні бути закладені з шириною рядків 3,5-4 м – це забезпечує безперешкодне виконання всіх агротехнічних прийомів. Відстані між рослинами в рядку становлять 0,4-0,6 м, що дозволяє правильно формувати кущі з мінімальною кількістю відгалужень, які ростуть уздовж рядка і можуть піддаватися пошкодженню, коли проходить техніка під час обробітків. На полях значної довжини для забезпечення вивантаження зібраних ягід необхідно приблизно через кожні 300 м залишати смуги шириною 4-6 м. Ширина поворотних смуг в кінцях рядків повинна бути не менше 6-8 м для доброго маневрування агрегатів під час переїзду в інший ряд ягідних насаджень.
Машини для збирання ягід порічок, смородини, агрусу та аронії
Ягоди чорної смородини, порічок і агрусу збирають за один раз. Тільки у деяких неодночасно достигаючих сортів смородини плоди збирають вибірково за два рази, в міру їхнього достигання. Збирати смородину краще зранку, коли зійде роса й кущі обсохнуть, або в другій половині дня, коли спаде спека. У похмуру погоду час збору не має значення. Ягоди, зібрані в сонячну, жарку погоду, або під час дощу, швидше псуються.
Під час ручного збирання ягід один працівник може зібрати 20-30 кг ягід за день. Період збирання ягід різних сортів культури з різними періодами достигання триває близько 20 днів. За середньої урожайності 12 т/га (на 4 рік після садіння) для збирання ягід з 1 га необхідно 20 робітників. Запізнюватися зі збором не слід, тому що дозрілі ягоди досить легко обсипаються, крім того, часто погіршується їхній смак. Тому підвищення продуктивності збирання на основі застосування механічних засобів є важливим елементом, який впливає на рентабельність виробництва ягід.
Машини для збирання ягід пропонують фірми Weremczuk (Польща), ELEKTRONIK (Сербія)
Основними складальними одиницями ягодозбиральних машини є: подільники 1 (рис. 1), бітер-активатор 4, уловлювач транспортерного типу, поперечний полотняно-планчастий транспортер 6, пневмоочистка 10, транспортер поздовжній 14, підіймальний механізм 15, майданчик розвантажувальний 8, привід центральний 13, шасі 16 і рама 17.
Під час руху агрегату подільники 1 спрямовують гілки в зону дії бітера-активатора 4. Пальці бітера створюють поперечні коливання гілок. Від коливних рухів ягоди відриваються і падають на лотки транспортера-уловлювача. Далі ягоди поперечним транспортером 6 подаються в ящики.
Якість механічного збирання порічок, смородини, агрусу та аронії значною мірою залежить від рнжиму роботи та параметрів налаштування робочих органів (табл. 1). Під час збирання аронії необхідно встановлювати більшу амплітуду коливань обтрушувальних пальців, ніж під час збирання інших ягідних культур. Налаштовуючи машини для збирання агрусу, потрібно враховувати низьке розташування та незначне зусилля, необхідне для відривання ягід, тому нижні обтрушуючі пальці встановлюють на меншій висоті і знижують частоту їхнього коливання та розташування уловлюючого пристрою біля основи куща.