ЗЕБА — ПІДЗЕМНА КОМОРА ВОДОПОСТАЧАННЯ РОСЛИН

0
11104

Якщо б двадцять років тому сказали галичанам, що вони успішно вирощуватимуть соняшник, а поліщукам розповісти про неозорі поля кукурудзи на Чернігівщині, вони б сприйняли це як жарт. Бо кліматичні умови Львівщини і Полісся традиційно не сприяли врожайності цих культур. А нині, будь ласка — вищезгадані регіони чи не щороку займають провідні позиції у країні за валом врожаю соняшнику і кукурудзи, що свідчить не лише про глибинні кліматичні зміни, а й дає сигнал аграріям, адже невідворотність і масштабність цього процесу очевидна.  

Про глобальне потепління, безсніжну зиму в центрі Європи, осінню і весняну посухи та як здолати їх наслідки — запобігти зневодненню на полях — ми розмовляємо з директором компанії UPL (ЮПіЕл) в Україні Олегом Добровольським, який є визначним фахівцем як аграрного менеджменту, так і агрономічної справи.

— Олегу Володимировичу, що можете сказати про запаси прісної води в Україні і світі?  

Олег Добровольський

— Нестача прісної води була і лишається глобальною проблемою, викликом для світової спільноти. Адже мільярди людей у світі, здебільшого в Африці і Азії, не мають доступу до цього вкрай важливого ресурсу — води, яка відповідає критеріям питної. В Україні попри те, що ситуація з питною водою виглядає набагато краще, ніж деінде, у нинішньому році ми досить гостро відчули загрозу зневоднення грунтів. Це було зумовлено посушливими осінню, зимою і весною. Тобто, попри те, що у нас домінуючим вважається помірний клімат і начебто вдосталь опадів, а також водних ресурсів, цьогорічний рівень грунтових вод без достатнього підживлення з атмосфери досяг історичного мінімуму. Але це лише яскрава ілюстрація. Насправді у більшості регіонів сучасної України вологи ніколи не вистачало. І підтвердженням цьому є наші славнозвісні чорноземи, а саме природні процеси, які їх сформували. Адже чорнозем утворюється завдяки біологічним решткам, які впродовж тисячоліть, так би мовити, недостатньо вимиваються дощами з грунту. На відміну, скажімо, від Західної Європи, де рівень атмосферних опадів традиційно вищий, ніж у нас, відповідно і чорноземних грунтів там утворилося обмаль. От і маємо, що в Україні є багатий на гумус грунт, але через брак вологи ми перебуваємо у зоні ризикованого землеробства і за забезпеченістю водними ресурсами займаємо останні позиції серед інших країни Європи.

— Як можна компенсувати брак природної вологи у рослинництві?

— Аграрні компанії у всьому світі шукають додаткові можливості зволоження. Є цікаві розробки з організації зрошення, а також інноваційні рішення, що допомагають ефективно використовувати ту вологу, яка є. Саме цим шляхом пішла компанія UPL, впровадивши у виробництво грунтовий кондиціонер Зеба, який на практиці демонструє приголомшливі результати.

— Розкажіть, будь ласка, детальніше про досвід використання цього засобу.

— Американська транснаціональна корпорація “PepsiCo”, продукція якої відома українцям завдяки освіжаючому напою пепсі-кола, сокам Sandora а також чипсам під брендом Lay’s, у Саудівській Аравії почала вирощувати картоплю для їх виготовлення і подальшого експорту в країни Близького сходу. Оскільки картопляні угіддя розташовувалися на пустельних землях, а картопля є досить вологолюбною культурою, води для її зрошення знадобилося набагато більше, ніж це дозволено законодавством Саудівської Аравії, зокрема, обмеження стосувалися експорту таких плодів або продуктів їх переробки. Умовно кажучи, чипси, виготовлені з картоплі, яку виростили у Саудівській Аравії, прирівняли до витрат води, експорт якої заборонено в країні, адже цей ресурс там надзвичайно дорогоцінний і захищений законодавчо. Це поставило проект “PepsiCo” на межу краху. За щасливим для транснаціональної корпорації збігом обставин вони вчасно дізналися про грунтовий кондиціонер Зеба і почали його застосовувати на посівах картоплі у пустелі. Звісно, успіх прийшов не відразу. Лише кілька років випробувань принесли позитивні результати. Аграрії “PepsiCo” завдяки Зебі зуміли так налаштувати технологію вирощування картоплі, що витрати поливної води  не перевищили дозволений для експорту рівень. Адже Зеба дуже гігроскопічна, навіть невелику кількість зрошувальної води речовина може утримувати у доступній близькості до кореневої системи рослин протягом усього вегетаційного періоду, у тому числі засіб всотує у себе і поживні речовини з грунту, які рослина, неначе із «крамнички», використовує за необхідності. Через ці властивості ми ще називаємо Зебу «супер абсорбент», адже її гранули після потрапляння у грунт збільшуються у розмірі чи не у сто разів, де 95% становить вода і поживні речовини для коренів рослин, а 5% —сухий залишок від самої капсули, яка, до речі, потім розчиняється у грунті, покращуючи його структуру, про що свідчать результати випробувань Зеби. 

такий вигляд має Зеба

— Чи випробовують Зебу в Україні?

— Так, уже другий рік тривають випробування Зеби на деяких сільгоспкультурах в Україні. Є цікаві результати минулорічних досліджень. В одному з господарств заклали дослід на поливній ділянці сої. Оскільки погода була досить спекотна, однаково поливали і сою, під яку внесли Зебу, і ділянку цієї культури, де грунтовий кондиціонер не вносили. У результаті там, де була Зеба, соя через перезволоження просто згнила, її навіть частково не вдалося зібрати. Це не тільки свідчить про широкі можливості задля економії зрошувальної води за рахунок внесення Зеби, а і про потребу серйозних випробувань засобу на тій чи іншій культурі, у тому чи іншому регіоні, щоб налаштувати корисне, а не шкідливе для рослин вологозабезпечення. Тому у цьому році ми підійшли більш виважено до експериментів. Надали Зебу для дослідів насамперед тим господарствам, які змогли б забезпечити науковий супровід акції, обґрунтувати дослідження, зокрема, отримати дані за допомогою спеціальних датчиків. Бо мова йде про глибину внесення Зеби на різних культурах, на різних грунтах, за різної температури тощо. Тож зафіксовані результати мають бути не тільки цікавими і корисними, а і зрозумілими з агрономічної точки зору. Адже від цих досліджень будуть залежати наші рекомендації, скажімо, яким чином можна буде використати грунтовий кондиціонер і за яким алгоритмом у різних випадках, де багато факторів є змінними.

— Які вже маєте дані щодо використання Зеби?

— Норма використання грунтового кондиціонеру Зеба залежить від культури — від 2 до 15 кілограмів на гектар. Рекомендуємо його вносити до посіву, на глибину 2—15 сантиметрів нижче від насіння. Зеба загортається у посівний рядок за допомогою спеціального аплікатора, який встановлюється на сівалці. Таке обладнання ще використовують для внесення гранульованих грунтових інсектицидів. Для внесення Зеби можна використати сівалки, пристосовані для внесення мікродобрива. В окремих випадках допускається розкидання грунтового кондиціонеру по посівній площі, як от на газонній траві.

 

ЩО ДОСТЕМЕННО ВІДОМО ПРО ЗЕБУ?

  1. Покращує ефективність використання води та добрив
  2. Покращує проростання, розвиток і схожість рослин
  3. Знижує вплив стресу на рослину
  4. Підвищує продуктивність рослин
  5. Біологічно розкладається, екологічно безпечний
  6. Має широкий спектр застосування
  7. Може вноситися як у відкритий грунт, так і додаватися у компост, грунтові субстрати і суміші з добривами

Основне призначення Зебинакопичувати вологу, коли вона є, і віддавати тоді, коли її не вистачає рослині.

Продукт Зеба перед внесенням у грунт сухий, гранульований. Під час зволоження набуває гелеподібної форми. Багаторазово поглинає і вивільняє вологу упродовж всього вегетаційного періоду.

Якщо Зебу внести навколо або вище рівня посіву насіння, важливо відразу провести зрошення для покращення проростання насіння.

Препарат Зеба сумісний з грунтовими добривами, кондиціонерами чи біологічними продуктами, але не рекомендується застосовувати його у прямих сумішах з будь-якими пестицидами.

Список культур, зареєстрованих для використання Зеби, досить широкий: цибуля ріпчаста, цибуля порей, трави та спеції, декоративні рослини, газонні трави, саджанці столового винограду і винних сортів, саджанці фруктових  дерев, дерев лісових порід і горіхових культур. 

 

— А чи можна застосовувати Зебу на незареєстрованих для використання цього засобу культурах?

— Теоретично можна, адже продукт не токсичний, у його основі звичайний крохмаль. Плюс це не є засіб захисту рослин, тобто його реєстрація швидше несе рекомендаційний характер. Але ми не можемо рекомендувати ті культури, які не потрапили до реєстрації. Натомість переконаний, наші кмітливі аграрії, коли продукт з’явиться у продажу, знайдуть для нього такі варіанти застосування, що й нам доведеться у них повчитися.

— Коли плануєте старт продажу Зеби в Україні, і чи відчувається попит на цей продукт?

— Плануємо, щоб із зими наступного року препарат вже надійшов у продаж в Україні. Сподіваємося, що ситуація з пандемією коронавірусу не завадить цьому. Паралельно почнемо проводити освітні семінари із   застосування грунтового кондиціонеру на практиці. Адже у цьому році охочих отримати його для випробувань було більше, ніж ми могли  забезпечити продуктом. Тому можемо резюмувати, що у Зеби на  наших теренах є величезний потенціал для реалізації. І хоча цьогорічні досліди здебільшого відбуваються на польових культурах, але переконаний, що засіб зацікавить овочівників і садівників, оскільки для достигання плодів води і поживних речовин потрібно більше. 

— Яка історія цього винаходу?

— Він був розроблений у США у лабораторії приватної компанії, що спеціалізується на органічній хімії. Розробники мали за мету створити продукт, що допоможе фермерам вирощувати сільськогосподарські рослини за посушливих умов. Власник компанії особисто займався науковою розробкою Зеби. Він і нині працює над цим продуктом, але вже під «дахом» UPL (ЮПіЕл). Адже концерн придбав його компанію з усіма правами на інтелектуальну власність.

Коли технологія практичного застосування Зеби була втілена у життя, UPL (ЮПіЕл) першочергово спрямувала продукт у країни, де є гостра потреба у збереженні вологи і її використанні більш ефективним шляхом. Там засіб уже п’ять років на ринку. Здебільшого мова про країни Близького сходу та Індії. У Західній Європі, як і в Україні, нині тривають  випробування препарату.

ДОВІДКА: Ще кілька років тому компанія UPL (ЮПіЕл) була маловідомою в Україні. Після придбання нею компанії “Аріста Лайф Сайенс”  майже вдвічі збільшилися виробничі потужності, а відповідно і капіталізація UPL (ЮПіЕл), відтак  про продукти цієї компанії почали дізнаватися все більше вітчизняних аграріїв. Адже “Аріста Лайф Сайенс” мала сильні позиції саме у  східноєвропейських країнах, а також у Південній Америці і Японії. Продукція UPL (ЮПіЕл) була здебільшого знана в Індії – країні, звідки походить ця компанія, а також у США, Західній Європі і Австралії. Варто зазначити, що завдяки злиттю UPL (ЮПіЕл) з “Аріста Лайф Сайенс” у 2019 році компанія увійшла до  п’ятірки  світових лідерів з виробництва ЗЗР.  

— Де знаходяться потужності UPL з виробництва Зеби?

— UPL володіє достатньою кількістю заводів. Адже компанія багато років поспіль виробляє не тільки кінцеві продукти, а і діючі речовини та препаративні форми, які використовують у своїх формуляціях інші агрохімічні підприємства у світі, тому географія розташування заводів UPL (ЮПіЕл) досить широка. Скажімо, в Індії їх 7, у Західній Європі — 5, є підприємства в Америці і Африці. Тому звідки будемо отримувати Зебу, вирішуватимуть служби постачання, збуту, логістики компанії, вони розраховуватимуть економічно доцільніші варіанти.

Яким чином плануєте розвивати насіннєвий напрямок компанії?
— Приблизно десять років тому компанія UPL (ЮПіЕл) придбала одну з частин компанії «Адванта» разом з її ім’ям. Зараз під цим досить відомим брендом розвивається селекційний напрям і маркетинг насіння багатьох культур, у тому числі і овочевих. До речі, овочеві гібриди «Адванта» добре відомі у багатьох азійських країнах. Тож можу анонсувати, що незабаром це насіння томатів, кавунів і динь компанії «Адванта»  буде доступно для придбання в Україні. І Зеба матиме  відповідне місце у технології вирощування цих культур.

Чи відомо, скільки Зеба може зекономити води?

— Це легше підрахувати в умовах повністю контрольованого середовища. При вирощуванні у відкритому грунті остаточні розрахунки набагато важче зробити. Бо, скажімо, в один сезон  випаде 200 міліметрів опадів, а в інший – 120, а ми, наприклад, розрахували, що треба дати 8 кг на га при вологості 210 міліметрів. То що робити? При використанні Зеби потрібно буде задіяти не тільки дані сторонніх і власних досліджень продукту, а й аграрний хист, майстерність і талант землероба. Бо доведеться в якійсь мірі вгадати норми внесення Зеби. Єдине, що можу сказати напевне, цей грунтовий кондиціонер врятує ситуацію у посушливий рік.

Олександр Литвиненко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here