Кавові філіжанки майбутнього

0
1198

З прадавніх часів люди використовували плоди з родини гарбузових не тільки у якості їжі, а і як посуд  для зберігання рідини. Тому не дивно, що і у 21 столітті нашої ери цей спосіб може отримати друге дихання, потужний імпульс для розвитку, адже світ вже давно захлинається від кількості пластикових відходів харчової промисловості. Одним з піонерів відродження древнього способу подачі і зберігання питних продуктів стала нью-йоркська  дизайнерська компанія Creme, яка започаткувала проект «Гарбуз», метою якого є виготовлення експериментальних партій біорозчинних чашок і колб. Для цього використовуються сучасні технології і обладнання, а сировину для виготовлення посуду – гарбузи і кабачки, вирощують на фермі у штаті  Пенсильванія. Як зазначають ініціатори проекту на своєму сайті, триває пошук шляхів здешевлення собівартості готового продукту, щоб він був максимально конкурентним по стосовно пластикових і паперових аналогів.

 «Наші чашки зроблена зі шкірки плодів гарбуза. Їх можна відновити, оскільки вони на 100% біологічно розкладаються, їх можна викинути разом з харчовими відходами. Вони також піддаються компостуванню без синтетичних матеріалів або хімічних речовин, що входять до складу кінцевого продукту», – йдеться на сайті проекту. 

«В Японії кавуни вирощують у коробках, щоб вони стали квадратними. Це виглядає химерно і дивно, але полегшує їх укладання та транспортування. Ідея полягає в тому, щоб трохи підштовхнути природу, щоб сформувати її у форми, які були б більш функціональними», — каже Джун Айзакі, директор Creme.

Наразі не відомо чи вдасться дизайнерам масштабувати цей проект, але ідею вони вважають перспективною, адже що може бути краще, ніж одноразова філіжанка для кави зроблена із натурального біорозчинного матеріалу, що жодним чином не забруднює навколишнє середовище, навіть якщо тару викинути не в смітник. Наразі в Creme вивчається доцільність вирощування таких чашок не на полі, а в лабораторних умовах.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here