ЯК ВБЕРЕГТИ ОГІРКИ ВІД АСКОХІТОЗУ

0
11435

Серед хвороб огірків великою шкідливістю відрізняється аскохітоз. Знання діагностичних ознак хвороби на різних органах рослин дає можливість своєчасно її виявити, а знання біоекологічних особливостей  збудника хвороби дає можливість ефективно проводити профілактичні захисні заходи і отримувати великі врожаї плодів високої якості.

Зовнішні ознаки проявлення аскохітозу на листках

Захворювання проявляється в основному на листках і стеблах, іноді на плодах як у відкритому, так і у закритому ґрунті. На листках спочатку з’являються жовто-бурі з хлоротичною облямівкою плями великих розмірів, пізніше вони світлішають, на ураженій тканині формуються численні чорні крапки – пікніди гриба. Плями розміщуються спочатку по периферії листка, потім, зливаючись, охоплюють більше половини листкової пластинки. Уражені листки стають хлоротичними, засихають і відмирають. На стеблах хвороба спочатку з’являється на вузлах, а потім і на пагонах у вигляді видовжених сухих сіруватих або бурувато-коричневих плям, які покриті чорними крапками. В місцях уражень на стеблах спостерігається камедетеча. Уражені плоди набувають вигляду варених, але не мацеруються, а всихають. На поверхні формуються чорні пікніди.

Збудником хвороби є гриб Didymella bryoniae (Pass) Rehm  (син.  Mycosphaerella melonis Chin et Walker анаморфа: Ascochyta cucumeris Fautr. et Roum. (син. А. melonis Poteb.), який у циклі свого розвитку формує пікнідіальне і сумчасте спороношення.

Пікніди гриба бурі, великі. Пікноспори довгасті і дещо зігнуті, псевдотеції темно-бурі, сумки циліндричні, сумкоспори двоклітинні.

Осередок уражених рослин огірка аскохітозом

Під час вегетації рослин гриб поширюється пікноспорами. Джерело інфекції – уражені рештки, на яких зберігаються пікніди і псевдотеції гриба, а також насіння, в якому зберігається грибниця. Первинне зараження рослин відбувається від сумкоспор, вторинне – від конідій патогена. Інтенсивний розвиток хвороби спостерігається при температурі близько +25 0С і вологості повітря 90%. При зниженні вологості  розвиток хвороби уповільнюється  і призупиняється. Особливо це помітно у закритому ґрунті 

Шкідливість хвороби полягає в ураженні надземних вегетативних і генеративних органів рослин, які передчасно відмирають, зниженні продуктивності рослин і якості плодів.

Захисні заходи

Ефективним і екологічно безпечним заходом захисту гарбузових культур від хвороб є виведення і впровадження у виробництво стійких сортів. Високою польовою стійкістю до аскохітозу характеризуються гібриди огірка: Берліоз F1, Вдалий F1, Дарунок осені F1, Джокер F1, Джуніор F1, Надійний F1, Орфеус F1, Рясний F1, Северін F1,  Тріоле F1, Убеда F1,  Унікум F1 та ін.

Дотримання науково обґрунтованої сівозміни суттєво оздоровлює ґрунт від джерел грибної інфекції. Кращими попередниками огірка є багаторічні трави, зернові, зернобобові культури, зайнятий пар; в овочевих сівозмінах – капуста, цибуля, картопля. Повертати гарбузові і баштанні культури на попереднє поле не раніше, ніж через 4–5 років.

Для обмеження занесення аерогенної інфекції аскохітозу  та інших хвороб слід дотримуватися просторової ізоляції між сортами і гібридами огірка, баштанних культур, між полями різних термінів садіння культури.

Збалансоване живлення гарбузових культур макро- і мікроелементами суттєво підвищує стійкість рослин до хвороб. Одностороннє внесення високих доз азотних добрив спричиняє інтенсивне ураження рослин аскохітозом та іншими хворобами  

Проти зовнішньої і внутрішньої інфекції насіння знезаражують термічним або хімічним способом. Термічне оброблення насіння проводять в термостаті або сушильній шафі за температури 50–520С протягом 3-х діб, а потім температуру поступово підвищують до 78–800С і витримують його  ще протягом однієї доби. Проти збудника аскохітозу не пізніше, ніж за 2 тижні до висіву, насіння протруюють одним із дозволених протруйників на основі діючої речовини: боскаліду, тн (Іншур Профі, 100–200 мл/100 кг насіння); металаксилу-М, тн (Апрон XL 359 ES, 250 мл/100 кг насіння). Під час протруювання насіння до робочої рідини фунгіциду додають мікроелементи.

Для протруєння насіння огірка використовують  також біопрепарати: Агат 25-К, па (79 г/кг); Псевдобактерин-2, в.р. (0,1л/кг); Фітоцид, р. (250 мл/100 кг насіння).

У закритому ґрунті обов’язково дезінфікують парники і теплиці, замінюють або знезаражують у них ґрунт, дезінфікують робочий інвентар. У разі прогнозу розвитку аскохітозу та багатьох інших хвороб профілактично обприскують рослини одним із дозволених фунгіцидів на основі діючих речовин: алюмінію фосфіту + фосфористої кислоти, р.к. (Фитал, 2,0–2,5 л/га); азоксистробіну, к.с. (Квадріс 250 SC, 0,6 л/га); азоксистробіну + металаксилу-М, се  (Юніформ 446, 0,4–0,9 л/га); аметоктрадину + диметоморфу, к.с. (Орвего, 0,8–1,0 л/га); диметоморфу + манкоцебу, в.г.   (Акробат МЦ, 2,0 кг/га); манкоцебу + металаксилу, в.г. (Ридоміл Голд МЦ 68 WG, 2,5 кг/га та аналоги); пенконазолу + дифеноконазолу, к.е. (Джек Пот, 0,15–0,2 л/га  – у відкритому ґрунті і 0,25 л/га – у закритому ґрунті); піраклостробіну + диметоморфу, к.е. (Кабріо Дуо, 2,5 л/га); пропамокарбу гідрохлориду + фосетил алюмінію, р.к. (Превікур Енерджі 840 SL, 2,5–3,0 л/га); тебуконазолу + флуопіраму, к.с.  (Луна Експіріенс 400 SC, 0,35–0,75 л/га); тіофанат-метилу, к.с. (Захисник, 1,2-1,5 л/га); фосетил алюмінію, з.п. (Альєтт, 2,0 кг/га); флуопіколіду + пропамокарбу гідрохлориду, к.с. (Інфініто 61 SC, 687,5, 1,2–1,6 л/га);  цимоксанілу + хлороксиду  міді, з.п.  (Ордан, 2,5–3,0 кг/га); цимоксанілу + оксихлориду  міді, з.п.   (Курзат Р 44, 3,0 кг/га); ціазофоміду, к.с.  (Ранман 400, 0,2 л/га та аналоги);  хлороксиду  міді, к.с.  (Медян Екстра 350 SC, 2,0–2,5 л/га та аналоги). Вибір фунгіциду залежить від спектра фунгітоксичної дії та рівнів захисної спроможності  діючої речовини препарату щодо хвороб, виявлених під час моніторингу  посівів огірка та інших гарбузових культур.

Старанне збирання й знищення післязбиральних решток та глибока зяблева оранка сприяють швидкій їх мінералізації, знижує запас ґрунтової інфекції збудника аскохітозу та багатьох інших захворювань.

І.Л.Марков, професор НУБіП України

 

 

 

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here