ТОП-5 міфів про фрукти

0
11128

Міф №1 Лимони – джерело вітаміну C

Важко сказати, звідки виник цей міф. Чи то тому, що лимони дуже кислі, як і сама аскорбінова кислота, чи від того, що раніше в СРСР взимку (як раз в період застуд) не те що інших цитрусових, але і взагалі ніяких інших свіжих овочів і фруктів практично не було, зараз лишається тільки здогадуватися. Але якщо звернутися до фактів, то лимони містять вітамін C в дуже помірних кількостях, а з урахуванням того, що не кожна людина може осилити більше половини лимона, то і зовсім мало. Грейпфрути, апельсини та мандарини містять цього вітаміну аж ніяк не менше, але з’їсти їх можна набагато більше, тому саме їх слід вважати джерелами вітаміну C, а ніяк не лимони.

Що ж стосується використання лимонів при застуді, то в цьому випадку головною діючою речовиною є зовсім не вітамін C, а біофлавоноїди (поліфеноли), які мають одночасно і противірусну та імуностимулюючу дію. Однак і тут лимони далеко не чемпіони і дуже сильно програють, наприклад, грейпфруту.

Міф №2 Яблука – джерело заліза

Швидше за все, цей міф пов’язаний з тим, що коли яблуко розрізати, його м’якуш покривається коричневим нальотом, який дуже схожий на іржу. Однак до заліза це ніякого відношення не має. У складі яблук міститься велика кількість фенольних сполук (а це вкрай корисні антиоксиданти), які, окислюючись, перетворюються в хінони, що мають коричневий колір. Чим менше сортовими і чим більше дикими є яблука, тим більше фенольних кислот вони містять (і саме тому вони такі терпко-кислі), відповідно, матимуть більш насичений темно-коричневий колір при розрізанні. А от сучасні сортові яблука з магазину містять зовсім мало корисних поліфенолів, саме тому вони такі солодкі і практично не коричневіють.

Якщо вас цікавлять рослинні джерела заліза, зверніть увагу на петрушку — всього 100 грамів цієї зеленної культури дасть третину денної норми заліза.

Міф №3: Фруктова дієта корисна

Монодієти з фруктів шкодять фігурі. Незбалансованість компонентів змушує організм відкладати жири, а не спалювати калорії. Не отримуючи достатню кількість білків, вуглеводів і мікроелементів, організм відчуває стрес. Наприклад, в ананасі міститься фермент бромелайн, який розщеплює складні білки, але не спалює жири.

Міф №4: Найчистіша продукція – з села

Все це залежить від особистої сумлінності конкретного селянина. На жаль, за словами експертів, екологічна чистота продукції селянських обійсть особливо у несанкціонованих  місцях продажу ніяк не контролюється з боку державних органів. Тому не кращою ідеєю є купівля фруктів обабіч автомобільних доріг.

Міф №5: Не дуже солодкі і запашні банани є кормовими

Зазвичай кормовими бананами називають великі плоди завдовжки 15 сантиметрів, що не мають яскраво вираженого смаку і аромату.  Натомість, вирощувати ці плоди для годівлі тварин економічно не доцільно, адже процес досить затратний і трудомісткий.  До того ж банани в країнах, які їх експортують, набагато солодші, ніж, скажімо, в Україні. Причина проста — в південних країнах банани зривають дозріли і стиглими, а в Україну їх везуть зеленими, бо в іншому випадку вони не доїдуть. Після доставки банани відправляють у спеціальні камери, де за допомогою етилену (цей газ називають природним «гормоном стиглості) вони вже доходять до кондиції потрібної для продажу. Але через високу швидкість дозрівання крохмаль у м’якоті плодів не встигає перетворитися в цукор, в результаті смак таких бананів як у картоплі.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here