Шафран почали вирощувати на півночі

0
11388

Найдорожчу у світі спецію вирощує у власній теплиці колишня спортсменка Таня Голден. Цікаво, що мова про шафран, а теплиця знаходиться неподалік містечка Норт-Плейнс, що у штаті Орегон, на півночі США. Як відомо, шафран є теплолюбною рослиною, природний ареал поширення якої простягається від Середземномор’я до західного Китаю переважно у субтропічному кліматичному поясі.

 

 

 

 

 

Як повідомляє видання The Oregonian,  зважаючи на вартість спецій з шафрану Таня Голден зважилися на експеримент і він виявився вдалим. Нині фермерша збуває свій врожай місцевим підприємствам, що є вигідним рішенням, адже на ціну спецій майже не впливають логістичні видатки. Як зазначає Таня Голден, на ціноутворення готової продукції впливає надзвичайно трудомісткий етап збору і обробки рослинних елементів шафрану, який треба здійснити у короткі терміни – протягом 20 днів. Цей процес навряд чи можна механізувати.

Нині у господарстві Тані Голден близько 400000 рослин шафрану. Вона вирощує їх у кількох теплицях 10х30 метрів. Розпочати справу вдалося за грантові кошти від Міністерства сільського господарства США та отриманий кредит, який фермерша вже виплатила. Зі збором і обробкою врожаю, за словами Тані Голден, їй допомагають друзі. У 2018 році Таня Голден зареєструвала компанію Golden Tradition Saffron, яка реалізує кілограм шафрану за приблизною ціною у 5000 доларів США.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here