На Харківщині експонували кращі зразки вітчизняної селекції

0
103


В Інституті овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України 16 серпня пройшов День поля «Селекційні інновації в овочівництві і баштанництві», на якому були представлені наукові розробки вчених-селекціонерів інституту та його дослідних станцій.

Під час відкриття заходу науковці і почесні гості зазначили, що сьогодні перед українською аграрною наукою стоять першочергові завдання – реалізація започаткованих економічних реформ, підвищення конкурентоспроможності українських товарів на світовому ринку, модернізація виробництва шляхом застосування новітніх технологій, забезпечення продовольчої безпеки країни.

«На демонстраційному полігоні ми щороку традиційно розміщуємо найкращі сорти і гібриди овочевих і баштанних культур не лише власної селекції, а й інших установ системи НААН, – зазначила директор Інституту овочівництва і баштанництва НААН Олена Миколаївна Могильна. – За роки існування інституту науковцями створено понад 500 сортів і гібридів овочевих і баштанних культур,  які мають високі смакові якості, лікувальні і дієтичні властивості та адаптовані до умов вирощування в усіх грунтово-кліматичних зонах України. Розробки українських вчених та їх трансфер у виробництво дозволяють підвищити врожайність, покращити якість продукції, мають економічні та екологічні переваги. Ми відкриті для взаємовигідного перспективного співробітництва, запрошуємо до інституту, який може стати для вас надійним і прогнозованим партнером у бізнесі».

Кращі зразки цибулі, капусти головчастої, помідорів, перцю солодкого, баклажанів, коренеплідних та баштанних культур представляли провідні науковці інституту та дослідних станцій.

 Серед сортів цибулі ріпчастої найбільший попит мають сорти салатного напряму: Веселка, Мавка, Амфора, Біляночка. З високим потенціалом лежкості, врожайності, придатні як для свіжого споживання, так і переробки – Глобус, Любчик, Ткаченківська, Варяг. Для розширення сортименту цибулевих видів рослин створено ряд високопродуктивних лежких сортів цибулі шалоту універсального призначення – Ольвія, Ліра.

По культурі томата проводять селекцію зі створення сортів і гібридів різного напрямку використання та груп стиглості стійких до біотичних і абіотичних факторів. Користуються попитом сорти і гібриди томата для свіжого споживання салатного призначення: оранжево- та рожевоплідні з високими смаковими властивостями: Клондайк, Малинове Віканте, Рожеве серце, Рожевий велетень; ранньостиглий оранжевоплідний сорт томата Золотий потік з підвищеним вмістом β-каротину; округлі та сливоподібні сорти томата для цільноплідного консервування: Дама, Алтей, Чайка, Зореслав, Гейзер, Карась, Елеонора; неперевершені сорти для виготовлення томатного соку – Любимий і Малиновий дзвін.

По культурі перцю солодкого проводять роботу зі створення скоростиглих, стійких до кореневих гнилей і вірусних хвороб сортів і гібридів для відкритого ґрунту. Значні успіхи досягнуто у створенні скоростиглих високопродуктивних ліній і сортів, які гарантують одержання стабільних урожаїв плодів і насіння. Це ранньостиглі сорти: Дружок, Надія та Лада; середньостиглі сорти: Снігур, Валюша та гібрид Злагода F1. За останні роки створено високоврожайні товстостінні сорти перцю солодкого: Світозар, Фея та Любаша. Для розширення сортименту створено сорт перцю гіркого для переробки з високим вмістом капсаіцину – Харуз.

По культурі баклажана проводять роботу зі створення ранньостиглих високоврожайних, з дружною віддачею врожаю сортів і гібридів з низьким вмістом соланіну та стійкістю до основних збудників хвороб. Найбільшу цінність та попит на ринку мають сорти і гібриди Сапфір F1, Прем’єр, Лідер, Біла лілія та новий сорт Віронік зі щільною білою м’якоттю.

По капустяних культурах робота селекціонерів спрямована на створення нових сортів капусти головчастої, які є еталоном якості для споживачів у свіжому вигляді, для тривалого зберігання і квасіння. Серед селекційних інновацій найбільшу цінність являють собою сорти капусти білоголової пізньостиглої Білосніжка, Харківська зимова, Ярославна, Яна, Українська осінь, Ліка, Леся, Лазурна.

Для розширення сортименту капустяних видів рослин створені придатні для свіжого споживання лежкі сорти  капусти червоноголової Палета і капусти савойської Розалі.

Для коренеплідних культур пріоритетними напрямами селекції є створення сортів і гібридів з високим потенціалом лежкості і придатності до різних видів переробки, з підвищеним вмістом біологічно цінних компонентів у коренеплодах. Створено висококаротинові сорти моркви універсального призначення – Нантська харківська, Яскрава, Оленка, Вереснева, Мідас. Відомі сорти-бренди буряка столового Бордо харківський, Багряний, Дій і Вітал мають високу врожайність коренеплодів і відзначаються стабільно високою лежкістю. Створено новий високобетаніновий гібрид буряка столового Рицар F1 та сорт Юліс.

Баштанні культури було представлено як селекціонерами інституту, так і селекціонерами Дніпропетровської дослідної станції. Представлені сорти інституту: Борчанський, Огоньок, Чорногорець, Широнінський та Гарний та  новації в селекції кавуна. Так, актуальним на сьогодні в селекції баштанних культур є розширення зони вирощування на 200–300 км на північ від традиційних регіонів вирощування цих рослин. Із селекції інституту широко користуються попитом середньоранній холодостійкий, з високими смаковими якостями сорт кавуна Макс плюс з високою потенційною врожайністю 64 т/га, високою лежкістю до 90 діб та високим вмістом у плодах фолієвої кислоти (лікування пухлин) і пектину 1–2 % (радіопротекторні властивості); ультраскоростиглий сорт кавуна Шарм з високим вмістом загального цукру в плодах 9,0–11,5 %; запропоновано новий екзотичний сорт кавуна Сонячне сяйво з жовтою м’якоттю високих смакових якостей (4,9–5,0). Відзначається високою адаптивною здатністю, потенційною урожайністю (55,3 т/га), стійкістю до хвороб, при цьому має високі смакові якості новий гібрид кавуна Казка F1.

В ході проведення Дня поля було представлено 23 сорти і гібриди баштанних культур селекції Дніпропетровської дослідної станції ІОБ НААН. Учасникам заходу було запропоновано оцінити потенціал 11 генотипів кавуна звичайного різних груп стиглості. Ранньостиглі сорти Північне сяйво і Велес відрізняються дружною віддачею врожаю (за 6–8 діб) та товарною урожайністю 20,0–31,0 т/га при вирощуванні на богарі. Серед представлених сортів середньої групи стиглості (Арсенал, Зоряний, Січеслав, Нікопольський, Мелітопольський 60, Серпень, Скарб) визначено кращі за смаковими якостями з дегустаційною оцінкою 4,7–4,8 бала за сформованої урожайності 32–45 т/га. На фоні експонованих сортів значно відрізнялись привабливим зовнішнім виглядом сорт Фаворит (з циліндричною формою плоду та яскравою малиновою м’якоттю) та сорт Чумак з білими плодами, стійкими до сонячних опіків (4,9–5,0 балів, 36–40 т/га).

По культурі дині звичайної презентовано сорти Злата, Тіна, Берегиня, Даяна, які належать до середньої групи стиглості (вегетаційний період 76–85 діб). Сорти Тіна і Злата відрізняються поєднанням високої врожайності (17–22 т/га) з високою якістю (4,6–4,8 бала) та яскраво-оранжевим забарвленням плодів. Сорти Берегиня та Даяна відносяться до високотранспортабельних та зберігаються впродовж 30–45 діб у регульованих умовах. Вони забезпечують високий рівень урожайності (26–28 т/га) і подовжують період споживання свіжої продукції дині до вересня.

Відбулося ознайомлення аграріїв із напрямами селекції гарбуза трьох культурних видів. Основними напрямами залишаються створення столових сортів з високим вмістом загального цукру і каротину, призначених для промислової переробки на різні гарбузові консерви, та селекція сортів із високою насіннєвою продуктивністю для виробництва товарного насіння (на експорт та для олійної промисловості). Сорти гарбуза твердокорого Український багатоплідний, Маслянка (голонасінний) і гарбуза великоплідного Світень (кущовий) відзначаються ранньостиглістю (90–100 діб) та високим виходом товарного насіння (600–1000 кг/га) при урожайності 30–46 т/га. Сорти столового напряму споживання: Славута, Ждана, Ювілей (виду великоплідного) та Бальзам і Доля (виду мускатного) відрізняються довготривалим зберіганням (8–9 місяців) при збереженні високих смакових якостей (4,8–5,0 бали) та вмісту біологічно-активних речовин (каротину 12–19 мг%, пектину 2–2,5%), забезпечуючи врожайність на рівні 25–42 т/га в богарних умовах.

Дослідна станція «Маяк», яка розташована у Ніжинському районі Чернігівської області, представляла огірки ніжинського сортотипу у свіжому і переробленому вигляді. На станції шляхом народної селекції створено сорт огірка Ніжинський місцевий, який за смаковими якостями та вмістом біологічно цінних речовин став ”еталоном засолювального типу”. Процес засолювання огірка Ніжинський місцевий базується на місцевих історичних традиціях. Огірки набирають особливого смаку, чим і прославився сорт Ніжинський.

Також ДС «Маяк» ІОБ НААН представила ряд малопоширених овочевих рослин: васильки справжні, бамію, материнку, змієголовник, чабер, багаторічні цибулі та ін.

Крім овочевої та баштанної продукції були представлені сучасні сорти картоплі. Через те, що виникла проблема адаптації процесу насінництва картоплі до мінливих погодних умов у Східному Лісостепу України, за останні роки досліджена можливість вирощування насіннєвої картоплі в двоурожайній культурі у даному регіоні. Вивчено велику кількість українських сортів та сортів селекції Інституту картоплярства НААН і підібрані найбільш придатні з них: Тирас, Кіммерія, Щедрик та інші. Розроблено елементи технології, які дозволяють скоротити процес насінництва вдвічі, збільшити коефіцієнт розмноження на 50–70% і знизити темпи виродження у кілька разів.

Підсумовуючи проведений День поля, гості висловили подяку всім співробітникам і відзначили, що овочі у житті кожної людини відіграють одну з провідних ролей, тому завдання для науковців – задовольнити українських виробників високоякісним насінням власного виробництва.

Колектив Інституту овочівництва і баштанництва НААН України

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here