Цвітна капуста різнокольорова

0
111064

Ще двадцять років тому людство навіть не уявляло, що деякі звичні і навіть трохи набридлі з дитинства овочі почнуть змінювати своє забарвлення. І однією з таких цікавинокстанецвітна капуста, що вже єрізнокольоровою– помаранчевою, фіолетовою і навіть зеленою. Причомутакий ефект досягається не за допомогою харчових барвників, а завдяки старанням селекціонерів провідних насіннєвих компаній,які намагаються максимально урізноманітнити асортимент овочевих новинок,у тому числі і за рахунок незвичайного кольору, який у цій справі може відігравати ключову роль. Погодьтеся, оновлена кольорова гамма неабияк розбурхує уяву і підживлює цікавість до звичайних продуктів, які несподівано постають у зовсім іншому світлі. Інші характеристики різнокольорової цвітної капусти, як зазначають авторитетні джерела, майже не відрізняються від білоголових зразків, що, власне, і є доказом відсутності генних модифікацій у представлених гібридах.

Варто зазначити, що кольорова цвітна капуста почала з’являтися на фермерських ринках близько десяти років тому. Вона і далі набирає популярності і стає більш доступною широким верствам, хоча поки що цей товар рано називати масовим, про що свідчать повідомлення багатьохангломовних ЗМІ. Мовиться також, що кольорова цвітна капуста добре продається у Німеччині, Голландії, Великобританії, США та Мексиці, іпопулярність кольорових сортів цвітної капусти постійно зростає, особливо в індустрії HoReCa, хоча цей сектор і зазнав руйнівного удару від пандемії. І це не дивує, адже різнокольорова цвітна капуста за рахунок свого незвичайного кольору і краси упевнено торує собі шлях до сердець споживачів, про що свідчить різке збільшення кількості рецептів її приготування, візуальних матеріалів та пропозицій з придбання насіння у всесвітній мережі.

РІЗНОКОЛЬОРОВА КАПУСТА, АЛЕ НЕ З НАСІННЯ

цвітна капуста приготована з додаванням буряку

До речі, якщо не вдалося знайти насіння, скажімо фіолетової цвітної капусти, не засмучуйтеся. Є можливість створити її із білих суцвіть овоча. Варто лише при їх квашені або консервуванні додати буряк, який перефарбує продукт у бажаний колір.

 

 

Цікаво, що першу цвітну капусту з незвичним жовтуватим забарвленням суцвіття зафіксували як природну генетичну мутацію у Канаді у 1970 році. Потім тривали роки селекційної роботи, щоб отримати з мутантної рослини матеріал для виведення цвітної капусти помаранчевого кольору. Згідно з інформаційним бюлетенем Університету науки і технології штату Айова (США), фіолетове забарвленняцвітна капуста отримала набагато пізніше.Нині глибокий лавандовий колір суцвітьможе варіюватися до блідого відтінку фіолетового, це залежить від кількостінаявних у тому чи іншому гібриді цвітної капусті антоціанів, високий вміст якиххарактерний для червонокачанної капусти, вишні та ожини. Є сорти зеленої цвітної капусти. Фактично вони виникли у результаті схрещування броколі та цвітної капусти. Містить більше бета-каротину, ніж звичайна цвітна капуста, але менше, ніж броколі.

Головки кольорової цвітної капусти мають таку ж консистенцію, як і їх прародичі– білоголові аналоги, хіба що з ледь помітними відмінностями у смаку. Хоча, як стверджують досвідчені поціновувачі овочевих страв, якщо заплющити очі, то навряд чи можна розпізнати, їси кольоровий гібрид чи звичайний – білоголовий. Найважливіша відмінність полягає у тому, що навіть після термічної обробки кольорові гібриди цвітної капусти не повністю втрачають своє забарвлення, що робить будь-яку ставу яскравішою і цікавішою.

До речі,в Україні в асортименті провідних селекційних компаній вже почалоз’являтися насіння фіолетовоголовоїцвітної капусти.

 

ЛАТТЕ З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ

У 2019 році на виставці HortConnection, що тривала у Мельбурні (Австралія), викликала фурор кава з цвітної капусти. Справа в тім, що у звичайну каву почали додавати 7 грамів порошку цвітної капусти, таким чином порція надзвичайно популярного у всьому світі напою стала еквівалентною щоденній порції овочу. Ця ідея є уособленням нової тенденції у сфері корисних напоїв, раніше з’явилося латте з додаванням порошку броколі та чай з куркумою. Як зазначають розробники овочевих домішок, у світі спостерігається тенденція, що люди недоотримують вітаміни через брак овочів та фруктів у своєму раціоні, а використання висушених і перетертих у порошок плодів може вирішити цю проблему.

 

ПРИНАГІДНО

Сьомий рік поспіль аналітики світового ринку фіксують зростання виробництва цвітної капусти та броколі, яке збільшилось на 3,2%. Так, у звіті «Світ – цвітна капуста та броколі – аналіз ринку, прогноз, розмір, тенденції та статистика», який оприлюднила міжнародна консалтингова компанія IndexBox, зазначається, щосвітовий ринок замороженої цвітної капусти у період до 2025 року також зазнаєвеличезного зростання.

Країнами з найбільшими обсягами виробництва цвітної капусти та броколі у 2019 році були Китай (11 млнтонн), Індія (9,2 млнтонн) та США (1,2 млн тонн) із загальною часткою 78% у світовому виробництві.

Країнами з найвищим рівнем споживання цвітної капусти та броколі на душу населення у 2019 році були Китай (7,45 кг на людину), Індія (6,68 кг на людину) та Мексика (3,81 кг на людину).При цьому найвищих темпів зростання споживання цвітної капусти та броколі серед цих країн досягла Мексика. Вона потрапила і у світові лідери країн-експортерів,поступившись лише Іспанії. При цьому серед основних країн-експортерів цвітної капустиспостерігались значні відмінності у ціні на продукцію. Так, у 2019 році країною з найвищою ціною була Голландія (1450 доларів за тонну), а з найнижчою–  Китай (825 доларів за тонну).

 Олесь ДМИТРЕНКО, журналіст

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here