Стійка до фузаріозу полуниця

0
11391

Полуниця є важливою культурою у Каліфорнії, де щороку вирощують приблизно 88% урожаю цієї ягоди у Сполучених Штатах. Однак таке захворювання як фузаріоз на полуничних плантаціях почало з’являтися все частіше, завдаючи відчутної шкоди, – повідомляє Seed World. До боротьби із хворобою долучилися науковці Каліфорнійського університету у Девісі, виявили гени полуниці, які надають рослинам стійкості до фузаріозу, ця хвороба здебільшого передається через заражений ґрунт. Традиційно фузаріозне  в’янення не було проблемою, але коли в 2005 році було припинено використання фуміганту бромистого метилу, все змінилося. Хвороба міститься в ґрунті і без внесення фуміганту випадків враження насаджень фузаріозним в’янення значно побільшало, особливо в районах, де не дотримувалися сівозміни.

У своїй роботі вчені Каліфорнійського університету у Девісі перевірили тисячі рослин полуниці в розсаднику Коледжу сільськогосподарських та екологічних наук і взяли зразки ДНК. Потім вони використали генетичний скринінг і розробили ДНК-діагностику для виявлення генів, стійких до первинної раси фузаріозу, повідомляє джерело. «Ці гени містяться в зародковій плазмі полуниці тисячі років, але ніхто не працював над їх ідентифікацією», – каже селекціонер і польовий менеджер Програми розведення полуниці Гленн Коул.  

Прогнозується, що цієї осені вищезгадана наукова програма презентує нові сорти полуниці, які матимуть ген стійкості до фузаріозного в’янення. А розроблені інструменти ДНК-діагностики допоможуть селекціонерам реагувати на нові штами фузаріозного в’янення, що виникають.

Зазначається, що дослідження фінансувалося Каліфорнійським університетом у Девісі та грантами від Національного інституту продовольства та сільського господарства США.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here