Азиміна – морозостійка американка з претензіями і примхами

0
11403

Серед розмаїття рослин тропічної флори особливої уваги заслуговує родина аннонових, яка налічує багато господарсько-цінних об’єктів. Одні з них наділені смачними плодами, інші – ароматичними маслами та інгредієнтами для лікарських засобів. Але у них є спільна риса, неприйнятна для Україні  –  всі ці рослини не переносять заморозків і тому не є придатними для вирощування у відкритому грунті. Окрім єдиної рослини з родини аннонових з роду азиміна, яка отримала назву азиміна трилопатева (Asimina triloba). Ця рослина у природному ареалі поширена на всій території США аж до кордону з Канадою, тому її можна рекомендувати і для вітчизняних садівників, особливо у південних регіонах України, де кліматичні показники відповідають природним умовам 46-ї паралелі північної широти, яка пересікає північні регіони США.

природний ареал азиміни трилопатевої

Там азиміну трилопатеву ще називають бананове дерево, вочевидь, через смак плодів, чи пау-пау, бо ще іспанці іменували плоди рослини не інакше як papaya завдяки їх зовнішній подібності. Натомість між папайєю і азиміною мало спільного, вони навіть належать до різних родин. І там, де азиміні добре, папайї – смерть. Бо згідно з дослідженнями, відносно невеличкі за своїми розмірами листопадні дерева азиміни трилопатевої витримують довготривалі морози до – 25°С, дуже повільно ростуть, але є довгожителями серед садових культур.  Скажімо, в американській літературі є відомості про рослини столітнього віку. В Україні відомі факти рясного плодоношення азиміни трилопатевої у 70-річному віці. І ці дерева досі добре почуваються у Одеському ботанічному саду і в Києві – у Ботанічному саду ім. О.В.Фоміна. Зазначається, що одним із найважливіших напрямів з акліматизації азиміни, як і інших інтродуцентів, є сівба і відбір насіння в декількох поколіннях від стійких до умов навколишнього середовища сортів. Головною привабою цієї рослини вважаються плоди, хоча корінні народи Америки для лікування використовували мало не всі її органи – листя, пагони, коріння і насіння. Нині насадження азиміни трилопатевої можна зустріти у всіх південних країнах і регіонах Європи, культура також впала в око японським садівникам. Цікаво, що перший сіянець бананового дерева на теренах Євразії був висаджений на іспанський грунт у 18 столітті.

   

Насіння цієї рослини достатньо велике. Для того, щоб у кліматичних умовах України з нього виростити дерево, застосовують стратифікацію. Як зазначають досвідчені садівники, насіння азиміни після видалення з плодів дуже швидко висихає – через 5 днів зберігання на відкритому повітрі вміст вологи суттєво знижується, що призведе до його непридатності. Пересушувати насіння ні в якому разі не можна. Тому до стратифікації варто помістити насінини у скляній банці у холодильник і добре промивати чистою водою 1– 2 рази на тиждень.

Рекомендацій зі стратифікації  вистачає, не будемо зосереджуватися на кожній із них. Є найоптимальніший метод – зразу посіяти азиміну у відкритий грунт. Для цього знадобиться розчин марганцівки, у якому на 10–15 хвилин треба замочити насіння. Марганцівка знезаражує і виконує роль стимулятора росту. Після замочування можна висадити насіння на постійне місце у відкритий грунт на глибину 1.5–2 сантиметри і замульчувати листям.

Ще дієвішим варіантом може виявитися висадка насіння у горщики, адже у ємності грунт прогрівається краще, і рослини розвиваються швидше. При висадці насіння у горщик  його треба заглибити і замульчувати. Навесні, коли морози відійдуть, варто перенести горщики з насінням у теплицю чи у веранду, що максимально пришвидшить процес пророщення.

Субстрат для горщиків можна приготувати самому, так надійніше. Субстрат складається з трьох частин – 1/3 крупного річкового піску, 1/3 листяного перегною і одна частина перегною із тваринного посліду. Який би грунт не готували для сіянців, обов’язково одна третя його частина має складатися з піску  або якогось іншого крупнозернистого матеріалу, що не триматиме воду і забезпечить безперешкодну аерацію.

Коли мине загроза пізніх заморозків, сіянці варто пересадити з горщиків у відкритий грунт. Для азиміни найкраще підходить добре освітлене місце, захищене від вітру. При садінні на схилі для запобігання потоків дощових вод треба облаштувати водостічні канави. Пересадку азиміна трилопатева переносить важко, зростання може призупиниться на кілька років. Її корінці ламкі, тому за необхідності рослину треба пересаджувати з грудкою землі. Коренева система у азиміни поверхова, часто слабо розгалужена, залягає неглибоко. У 5–10-літніх рослин – до 50– 60 см, у 15– 20-літніх – до 1,5– 1,8 м, бічне коріння сягає на 5–7 м  від штамбу. Основна маса коренів зосереджена на глибині 50–70 см. Для садіння використовують сіянці або саджанці азіміни.

Оптимальною схемою посадки при закладанні насаджень є 5х3 м, де відстань у міжрядді – 5 м, між рослинами – 3 м. Посадкові ями мають бути глибиною 50–60 см, завширшки 60–70 см. На щільних суглинних грунтах треба обов’язково зробити дренаж на дні посадкової ями, щоб уникнути застою води за рясного зволоження.

Землю верхнього шару ями змішують з 5–10 кг компосту або перегною, рослину висаджують на горбок, розправляючи кореневу систему, заповнюють яму землею з міжрядь, роблять лунку для поливу, яку мульчують торфом, корою, перегноєм. У перший і другий рік сіянці у дуже спекотну погоду необхідно притіняти. Хоча варто не забувати, що азиміна трилопатева у тіні розвивається гірше, ніж на сонці. З віком рослини стають більш витривалі.

Рослини насіннєвого походження закладають генеративні бруньки вже на 4–5 рік, зацвітають на 5–6 рік, щеплені швидше – на 2–3 рік. Вага врожаю може сягати до 30–40 кг з однієї рослини.

Вступ у фазу повного плодоношення характерний для дерев віком 10–15 років. Урожай формується на торішніх пагонах і залежить від сили росту рослини, умов вирощування і, звісно, від якісного запилення. До речі, це вважається однією з головних проблем на шляху до промислового вирощування плодів азиміни в Україні. Адже комах-запилювачів на наших теренах не помічено, тому доведеться запилювати квітки азиміни, які мають шикарний вигляд і досить специфічний запах, або власноруч, або покластися на вітер і наявність генетично різнорідних сортів на ділянці, хоча, як відзначають практики, це є малоефективним. Щоправда, трапляється, що квітки пау-пау відвідують жуки-бронзівки, вони із задоволенням ласують пилком, але ймовірність їх участі у запиленні є мінімальною.

Натомість догляд за рослинами не є складним, здебільшого він полягає у прополюваннях від бур’янів, мульчуванні і поливі.

Є відомості, що азиміна чуйна до підживлення, особливо до азотно-фосфорних добрив. Хоча у молодому віці – до 5–7 років – при добре заправлених посадочних ямах рослина не потребує додаткової підгодівлі, використовує запас поживних речовин, сприятливий вплив справляє мульчування, зберігаючи вологу і збагачуючи грунт органічними речовинами. З огляду на зростання азиміни у наступні після приживання роки бажано удобрити саджанці азотними добривами. Головне – не перестаратися. Бо через сильний вегетативний приріст у молодих дерев може затриматися вступ у плодоношення. У такому випадку бажано внесення ще і фосфорно-калійних добрив, що стимулюють вступ рослин у репродуктивну фазу.

сіянець пау-пау

Характерні особливості мають і самі плоди азиміни трилопатевої. Деякі супліддя досягають значної ваги, і щоб гілки їх витримали, знадобляться підпори. Незадовго до достигання в Україні цей період настає наприкінці серпня або на початку вересня, зелені плоди починають міняти колір на лимонно-жовтий. При повному достиганні вони обсипаються і навіть якщо не ушкоджуються, псуються дуже швидко – через 3–4 години при кімнатній температурі. Їх смак починає гіршати, з’являється присмак, який нагадує перепалену каву.

 

Цікаво, що плоди у суплідді дозрівають неодночасно, але супліддя обсипається тільки після дозрівання останнього плоду в ньому, через що перші дозрілі плоди перестигають на дереві. Якщо плоди знімати незадовго до достигання, вони дозріватимуть при зберіганні, але їх соковитість знижуватиметься.

Олесь Дмитренко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here