Соковиті та смачні цитрусові за обсягом світового виробництва фруктів займають перше місце, випередивши банани щонайменше на 50 мільйонів тон врожаю на рік. А серед родини цитрусових, чи не найпопулярнішими у споживачів є апельсини. В світі існує величезна кількість сортів цієї культури, які вирощують на всіх континентах. Селекціонери невтомно виводять все нові і нові сорти, а також, схрещуючи апельсини з іншими цитрусовими, отримують нові види рослин.
-
У тропічному кліматі стиглі апельсини зеленого кольору, а в помірному – помаранчеві
-
Приблизно 20 % усіх вирощуваних в світі апельсинів продаються і вживаються у свіжому вигляді. Інші йдуть на виробництво соків, екстрактів і консервів.
-
Всього в світі існує близько шестисот сортів апельсинів
-
Деякі апельсинові дерева живуть по сто-сто п’ятдесят років
-
Апельсини допомагають скинути вагу. Комбінація мінімального вмісту жирів і великої кількості клітковини робить апельсин чудовим продуктом для схуднення
-
Аргентина розробила спеціальний вантажний літак для перевезення апельсинів. Модель отримала назву «Naranjero», що в перекладі з іспанської означає «Апельсиновий»
-
Перше в світі місце з виробництва апельсинів займає Бразилія
-
У 1820 році в Бразилії спонтанна мутація на одному з апельсинових дерев призвела до появи плодів без кісточок, відомих як Navel orange. Розмножувати цей сорт змогли лише шляхом щеплення, тому всі існуючі в світі дерева Navel orange є клоном одного бразильського дерева
-
Після шоколаду і ванілі апельсин є третім найбільш улюбленим ароматом у світі
-
Оранжереї – спеціальні скляні споруди, де у Європі почали вирощувати апельсини. Назва споруди пішла від слова «orange», тобто апельсин
-
Апельсиновий сік є найпопулярнішим серед соків світу
-
В Афганістані апельсини зазвичай використовуються в якості приправи до трапези. Їх розрізають навпіл і вичавлюють сік прямо в смажені страви – вважається, що це допомагає швидше переварити жирну їжу.
-
На Ямайці за допомогою апельсинів миють підлоги. Принцип той же, що і в Афганістані – сік апельсина добре очищає від жиру і масла.
-
Апельсинова цедра знижує рівень цукру в крові
-
На одному апельсиновому дереві може бути до 60.000 квітів, але тільки з 1% їх згодом розвиваються плоди
-
У місті Одеса є пам’ятник апельсину
-
З однієї апельсинової насінини може вирости відразу кілька дерев
-
Знамениті «золоті яблука» з давньогрецької легенди, це апельсини.
-
Найменший родич апельсина – це кумкват, відомий в Європі під назвою «карликовий апельсин». Примітно, що цей вид цитрусових наділений антипохмільною дією. Наприклад, у В’єтнамі прийнято знімати похмілля, з’їдаючи кілька кумкватів.
-
У низці культур апельсини вважаються символом родючості – вічнозелене апельсинове дерево пишно росте, одночасно цвіте, плодоносить і розпускає листя.
-
Крона деяких екземплярів апельсинових дерев за розмірами можна порівняти з кронами могутніх дубів.
-
Один апельсин містить добову норму вітаміну C для дорослої людини
-
Вперше окультурені апельсинові дерева почали вирощувати в Стародавньому Китаї
-
У XVIII столітті британські моряки крім квашеної капусти брали з собою на кораблі апельсини, щоб не захворіти цингою, але для більшого збереження їх зазвичай засолювали
-
Христофор Колумб привіз насіння та саджанці апельсина до Нового Світу під час своєї другої подорожі в 1493 році
-
У давнину вірили, що апельсиновий сік є відмінною протиотруту проти більшості існуючих отрут
-
Чим більше пупок у плода апельсина, тим він солодший
-
Апельсини не тонуть у воді, хоча, найбільш солодкі екземпляри швидко йдуть на дно
-
Кращий спосіб зберігання апельсинів – загорнути кожен плід в серветку або папір
-
Колір м’якоті червоних апельсинів з’явився завдяки пігменту, який нерідко можна зустріти в більшості червоних фруктів, ягід і навіть квітів, проте рідко в цитрусових. Червоні апельсини цінують саме за цей пігмент, який є чудовим антиоксидантом