30 апельсинових фактів зі всесвітньої павутини

0
112338

Соковиті та смачні цитрусові за обсягом світового виробництва фруктів займають перше місце, випередивши банани щонайменше на 50 мільйонів тон врожаю на рік. А серед родини цитрусових, чи не найпопулярнішими у споживачів є апельсини. В світі існує величезна кількість сортів цієї культури, які вирощують на всіх континентах. Селекціонери невтомно виводять все нові і нові сорти, а також, схрещуючи апельсини з іншими цитрусовими, отримують нові види рослин.

апельсини з Індонезії
  • У тропічному кліматі стиглі апельсини зеленого кольору, а в помірному – помаранчеві
  • Приблизно 20 % усіх вирощуваних в світі апельсинів продаються і вживаються у свіжому вигляді. Інші йдуть на виробництво соків, екстрактів і консервів.
  • Всього в світі існує близько шестисот сортів апельсинів
  • Деякі апельсинові дерева живуть по сто-сто п’ятдесят років
  • Апельсини допомагають скинути вагу. Комбінація мінімального вмісту жирів і великої кількості клітковини робить апельсин чудовим продуктом для схуднення
  • Аргентина розробила спеціальний вантажний літак для перевезення апельсинів. Модель отримала назву «Naranjero», що в перекладі з іспанської означає «Апельсиновий»
  • Перше в світі місце з виробництва апельсинів займає Бразилія
  • У 1820 році в Бразилії спонтанна мутація на одному з апельсинових дерев призвела до появи плодів без кісточок, відомих як Navel orange. Розмножувати цей сорт змогли лише шляхом щеплення, тому всі існуючі в світі дерева Navel orange є клоном одного бразильського дерева
  • Після шоколаду і ванілі апельсин є третім найбільш улюбленим ароматом у світі
  • Оранжереї – спеціальні скляні споруди, де у Європі почали вирощувати апельсини. Назва споруди пішла від слова «orange», тобто апельсин
  • Апельсиновий сік є найпопулярнішим серед соків світу
  • В Афганістані апельсини зазвичай використовуються в якості приправи до трапези. Їх розрізають навпіл і вичавлюють сік прямо в смажені страви – вважається, що це допомагає швидше переварити жирну їжу.
  • На Ямайці за допомогою апельсинів миють підлоги. Принцип той же, що і в Афганістані – сік апельсина добре очищає від жиру і масла.
  • Апельсинова цедра знижує рівень цукру в крові
  • На одному апельсиновому дереві може бути до 60.000 квітів, але тільки з 1% їх згодом розвиваються плоди
  • У місті Одеса є пам’ятник апельсину
  • З однієї апельсинової насінини може вирости відразу кілька дерев
  • Знамениті «золоті яблука» з давньогрецької легенди, це апельсини.
  • Найменший родич апельсина – це кумкват, відомий в Європі під назвою «карликовий апельсин». Примітно, що цей вид цитрусових наділений антипохмільною дією. Наприклад, у В’єтнамі прийнято знімати похмілля, з’їдаючи кілька кумкватів.
  • У низці культур апельсини вважаються символом родючості – вічнозелене апельсинове дерево пишно росте, одночасно цвіте, плодоносить і розпускає листя.
  • Крона деяких екземплярів апельсинових дерев за розмірами можна порівняти з кронами могутніх дубів.
  • Один апельсин містить добову норму вітаміну C для дорослої людини
  • Вперше окультурені апельсинові дерева почали вирощувати в Стародавньому Китаї
  • У XVIII столітті британські моряки крім квашеної капусти брали з собою на кораблі апельсини, щоб не захворіти цингою, але для більшого збереження їх зазвичай засолювали
  • Христофор Колумб привіз насіння та саджанці апельсина до Нового Світу під час своєї другої подорожі в 1493 році
  • У давнину вірили, що апельсиновий сік є відмінною протиотруту проти більшості існуючих отрут
  • Чим більше пупок у плода апельсина, тим він солодший
  • Апельсини не тонуть у воді, хоча, найбільш солодкі екземпляри швидко йдуть на дно
  • Кращий спосіб зберігання апельсинів – загорнути кожен плід в серветку або папір
  • Колір м’якоті червоних апельсинів з’явився завдяки пігменту, який нерідко можна зустріти в більшості червоних фруктів, ягід і навіть квітів, проте рідко в цитрусових. Червоні апельсини цінують саме за цей пігмент, який є чудовим антиоксидантом