Заробіток на абрикосових кісточках

0
111518

За повідомленнями узбецьких і таджицьких ЗМІ, ядра абрикосових кісточок є чи не найдорожчим експортним товаром цих країн, адже рівень світових цін на продукт сягає від 3000 до 4000 доларів США за тонну. Скажімо, роздрібна ціна кілограма очищеної абрикосової кісточки в Україні становить 100 гривень і більше, що при конвертації дорівнює 3600 доларам США за тонну. Чим не бізнес-ідея для аграріїв, особливо якщо продавати товар закордонним партнерам, бо в Україні цей продукт не користується високим попитом у населення. Традиційні страви з його додаванням належать азійським кухням. До речі, на ринках міста Душанбе абрикосові ядра високої якості коштують від 4 до 6 доларів США за кілограм, ще дорожче продають смажені і підсолені насінини. Ось що повідомляє аналітична платформа EastFruit про таджицький бізнес на абрикосовій кісточці: «Продажем ядер абрикосових кісточок у Таджикистані займаються не так давно. Цей бізнес постійно розвивається, вже отримав міжнародний статус і приносить фермерам і підприємцям серйозні доходи. Великі трейдери скуповують ядра по всій республіці і потім реалізовують їх за вигідною ціною супермаркетам, ринкам і експортують за кордон. Фермери та місцеві жителі, які мають абрикосові дерева, заздалегідь заготовляють для них абрикосові ядра. При цьому в багатьох домогосподарствах зараз використовують невеликі верстати для звільнення ядер від шкаралупи».

Також відомо, що на сході існують види абрикос, ядра яких мають приємний солодкуватий присмак. Нині селекціонери активно займаються виведенням сортів із максимальним розміром ядер і мінімальною місткістю амигдаліну у їх хімічному складі, бо вміст цієї сполуки забезпечує гіркий присмак. Також амигдалін може спричинити отруєння. До речі, окрім абрикосових кісточок він міститься у кісточках персика, вишні, мигдальних горіхах і навіть насінні яблук.

Ось що говорить всесвітня електронна енциклопедія Wikipedia про цю проблему: «Абрикосові кісточки можуть спричинити смертельне отруєння ціанідом (який вивільняється з амигдаліну)  при споживанні. Симптоми включають нудоту, лихоманку, головні болі, безсоння, підвищену спрагу, млявість, нервозність, болі у суглобах і м’язах та падіння артеріального тиску …У 1993 році Міністерство сільського господарства та ринків штату Нью-Йорк перевірило вміст ціаніду у двох упаковках ядер абрикосів по 220 грамів, які продавали у магазинах здорової їжі як закуску. Результати показали, що при повному споживанні кожна упаковка містила принаймні подвійну мінімальну летальну дозу ціаніду для дорослої людини, товар був вилучений з магазинів».

 Із цих причин не рекомендується споживати дорослій людині більше, ніж одне-два ядра абрикосових кісточок на добу. І чим кісточка гіркіша, тим вона вважається небезпечнішою, бо це свідчить про її свіжість і високу концентрацію у ній амигдаліну. У кісточках, оброблених термічно або висушених, буцімто вміст амигдаліну суттєво знижується. Хоча це питання краще з’ясувати у компетентних спеціалістів. Бо, судячи з результатів моніторингу інформації, виробники продуктів, де задіяні ядра абрикосової кісточки, не завжди гарантують успішний результат після споживання. Так, за повідомленнями низки міжнародних інформагенцій, самолікування екстрактом з абрикосових кісточок довело літнього британця до отруєння ціанідом. Чоловік протягом п’яти років щодня вживав цей препарат для профілактики раку, за що і поплатився. Бо профілактичний, а тим паче позитивний ефект від амигдаліну у подоланні онкології поки науково не доведений. Але доведений інший факт, негативний, коли, лікуючись неперевіреними, але розрекламованими засобами, люди з онкологією марнують час даремно, замість того, щоб довіритися традиційній медицині, що несе більше відповідальності за результат.

Але це вже стосується кожного окремого випадку і свободи вибору громадянина – скільки, як і коли йому споживати. А для нас цікавим залишається питання продажу даної продукції. Так, свіжі абрикоси коштують в Україні близько 25 гривень за кілограм у сезон, а у зимовий період ядра їх кісточок пропонують придбати за 100 і більше гривень за кілограм. Тож хіба не можна на цьому заробити? До того ж, вигідно можна реалізувати і шкаралупу після видобутку ядра з неї. Шкаралупу абрикосової кісточки використовують як тверде паливо або для виробництва високоякісного активованого вугілля, як абразивний матеріал і у косметології як скраб. Є ще один потенційний канал збуту абрикосових ядер – їх експорт у Італію для виробництва знаменитого лікеру «Амаретто». Щоправда, потрапити українському підприємцю у цю нішу не видається можливим через високу конкуренцію гравців світового рівня.

Судячи з вищенаведеного, найкориснішим продуктом з абрикосової кісточки може бути

Ілюстрація із давньокитайської медичної книги. Змальовано видобуток ядра абрикосової кісточки

олія, яку широко використовують як у косметології, так і у кулінарії. Прогнозується, що світовий ринок абрикосової олії  до 2025 року зросте на 4,8%. Очевидно, що це зумовлено значним попитом на органічні продукти, а дана олія є чудовим природним засобом догляду за шкірою, який заспокоює та запобігає появі вугрів, запалення та сухості. Олія з ядер абрикосової кісточки також використовується для приготування страв та напоїв, мова про сухофрукти, мармелад, консерви, фруктові киселі, соки та лікери. Зазначається, що нині найбільша частка споживання і виробництва абрикосової олії належить країнам Азіатсько-Тихоокеанського регіону, де традиційною є популярність абрикосової олії як у народній медицині, так і у приготуванні страв.  

Олесь Дмитренко

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here