Овочами та фруктами по стресу

0
112246

Дослідження, яке провели фахівці австралійського Університету Едіт Коуен (Edith Cowan University), довело, що овочі та фрукти таки знижують стрес. Хоча основним завданням дослідження було вивчення зв’язку способу життя з діабетом і ожирінням. Участь у дослідженні взяло понад 8600 жителів країни у віці від 25 до 91 року. Про це повідомляє сайт університету

«Ми виявили, що люди, які споживають більше овочів та фруктів, менше схильні до стресу. Це говорить про те, що дієта грає ключову роль у психічному благополуччі», – йдеться у повідомленні.

У людей, які щодня їли не менше 470 грамів овочів та фруктів, рівень стресу спостерігався на 10% нижче, ніж у тих, хто споживав менше 230 грамів. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати як мінімум 400 грамів фруктів і овочів на день. Але незважаючи на всім відому користь здорового харчування, тільки 1 з 2 австралійців щодня з’їдає рекомендовані дві порції фруктів, і менше 1 з 10 їдять рекомендовані п’ять порцій овочів щодня.

Дослідження показали зв’язок між споживанням овочів та фруктів і стресом як у молодих людей, так у дорослих різного віку. Механізми, що лежать в основі цього, точно не встановлений, але ймовірно ефект роблять такі поживні речовини, як вітаміни, мінерали, флавоноїди і каротиноїди. Вони можуть зменшити запалення і окислювальний стрес, таким чином поліпшити психічний стан.

Відомо, що вплив солодощів на настрій має короткочасний ефект.