Сучасні тренди в селекції цукрової кукурудзи

0
11111

За даними багатьох галузевих джерел США, споживання солодкої кукурудзи разом із картоплею, помідорами та цибулею, зростає. Як, до речі, і у інших країнах світу. Про це повідомляє Seed World.

Такі компанії, як Syngenta, Harris Seeds та Illinois Foundation Seeds повідомляють про збільшення продажів насіння солодкої кукурудзи за останні кілька років. Як зазначає селекціонер Білл Трейсі з Вісконсинського університету в Медісоні, більшість солодкої кукурудзи, вирощеної у США, йде на переробку, натомість споживання, і  особливо консервованих овочів, зменшується, а споживання свіжих плодів, включаючи кукурудзу, суттєво зросло за останню п’ятирічку.

Оскільки поліпшення харчових якостей сільськогосподарських культур шляхом селекції є економічно ефективним та стійким підходом, який потенційно може допомогти усунути дефіцити харчів у світі, Білл Трейсі та його колеги нині працюють над виявленням генів, відповідальних за варіацію рівнів каротиноїдів та інших сполук та розробкою моделі прогнозування на основі маркерів для розведення гібридів солодкої кукурудзи, пристосованих до місцевості, щоб мати темно-оранжеве зерно з високим вмістом цих сполук. Буквально на іншому кінці кольорового спектру знаходяться новинки Illinois Foundation Seeds. Одним із нещодавніх акцентів цієї компанії було покращення білого кольору у гібридів

Зазначає, що селекція солодкої кукурудзи є складним процесом, оскільки ринок сильно сегментований. Наприклад, для переробленої кукурудзи потрібні інші домінуючі характеристики, ніж для кукурудзи призначеної для свіжого ринку.  Так кукурудза для свіжого ринку, яка відвантажується на великі відстані в міжсезоння, повинна мати довший термін зберігання, ніж солодка кукурудза, яка споживається на місцях. Окрім кольору та терміну придатності селекціонери мають брати до уваги й інші характеристики необхідні виробникам, переробникам і споживачам. Мова про привабливість, текстуру і смак зерен.

Білл Трейсі та члени його команди вже розробили такі об’єкти, де качани забезпечують хрускіт під час накушування, як у яблука. Науковці приділяють увагу і смаковим якостям.

«Наші сорти мають різні смаки, наприклад, є такий, що має кленовий аромат, а на протилежному кінці цієї лінійки є солодкі сорти для запікання та приготування інших страв, де ви не відчуєте надто солодкого смаку», — каже Білл Трейсі. 

Він вважає, що в силу того, як люди стають більш зацікавленими у різних видах їжі та її приготування, це сприятиме постійному вдосконаленню якості солодкої кукурудзи, а також більшій кількості видів, що виробляються для спеціальних цілей. Він також прогнозує, що більш широка кольорова гама качанів цукрової кукурудзи, починаючи від оранжевого до темно-фіолетового та рожевого, вже скоро стане нормою для споживачів. 

«Ми також повинні бачити покращену стійкість до хвороб та конкурентоспроможність з бур’янами, що призводить до зменшення використання пестицидів, — наголошує селекціонер. — Додам, що органічним фермерам потрібна краща стійкість до шкідників, оскільки їх можливості боротьби з ними дуже обмежені».

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here