Орбітальні теплиці як елемент космічної селекції

0
11493

Компанія Nanoracks, що займається комерційними космічними послугами, планує використовувати орбітальні теплиці для створення культур, які будуть придатні для вирощування у найсуворіших кліматичних умовах Землі, скажімо, таких як пустелі, повідомляє Space.com.  З цією метою Nanoracks, що базується у Х’юстоні (штат Техас), підписала контракт з Інвестиційним офісом Абу-Дабі (ADIO) на відкриття дослідницького центру космічного землеробства в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ), де будуть тестувати здатність сільськогосподарських культур рости в посушливих умовах на нашій планеті. Ці дослідження грунтуватимуться на попередніх наукових висновках, які показують, що мутації в ДНК рослин можуть виникати в суворому середовищі космосу, що може призвести до створення нових сортів, здатних виживати у складних кліматичних умовах на Землі.

«Протягом багатьох років опубліковано багато наукових праць, які наводять конкретні приклади, коли в умовах космосу з’являються цікаві продукти біомаси, які можуть бути інтродуковані в пустельних умовах, – каже генеральний директор та співзасновник Nanoracks Джеффрі Манбер. –Ці рослини еволюціонують у космосі або через зміни на генетичному рівні, або через вплив радіації, відсутність гравітації, або в результаті поєднання всіх цих факторів».

Як наголошує Джеффрі Манбер, в той час як дослідники з усього світу шукають способи вирощування їжі в космосі для астронавтів на Місяці та Марсі, дослідницький проект космічного фермерства StarLab є досить унікальним, оскільки він спрямований на використання космосу на благо людей на Землі. Центр StarLab також розроблятиме роботизовані й автоматизовані системи для обслуговування теплиць у космосі, які можна використані для підвищення ефективності земного землеробства.

За словами професора Лю Лусяна з Інституту рослинництва Китайської академії сільськогосподарських наук, з 90-х років минулого століття у країні розроблено і схвалено до виробництва понад 200 змінених у космосі сортів культур для використання у сільському господарстві на Землі. Так другий за популярністю сорт пшениці Luyuan 502, який зараз вирощується в Китаї, був розроблений шляхом космічної селекції.

«Під час пілотованих космічних місій ми розробили різновиди різних культур, включаючи овочі, пшеницю, кукурудзу та сою. Завдяки мутаціям ДНК цих рослин, які відбуваються в космосі, а також подальшій селекції, ми створили сорти, які мають вищу врожайність, кращий профіль поживності та вищу стійкість до хвороб, а також потребують менше води аби витримувати високі температури» — зазначає Лю Лусян.

 До речі, практика збагачення меню астронавтів вирощеною на борту зеленню набула усталених форм. Так на Міжнародній космічній станції діє надсучасна система вирощування рослин, де одночасно культивують декілька різновидів салату. Пагони на космічних грядках позитивно впливають на психологічний стан членів команди та урізноманітнюють раціон.   

Як зазначає джерело, середовище для рослин являє собою повністю закриту, контрольовану камеру. Рослини ростуть під червоними, синіми, зеленими, а також білими світлодіодними лампами широкого спектру дії. Для моніторингу проекту члени команди Міжнародній космічній станції оснастили камеру більш ніж 180 датчиками, які можуть передавати інформацію про температуру, рівень кисню і вологості всередині камери.

Фото nasa.gov

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here