Міські ферми — шанс нагодувати людство і зберегти планету

0
111238

Нова тенденція, міські ферми, стрімко набирає популярність і, можливо, в недалекому майбутньому «кам’яні джунглі» стануть набагато ближче до природи, а міста самі зможуть забезпечувати себе їжею.

Дана цікава добірка прикладів міських ферм, які розташувалися на дахах будівель в різних країнах світу. Сьогодні багато хто вирощує овочі та фрукти на присадибних ділянках приватного будинку (принаймні в нашій країні), але ось створення ферм на дахах великих багатоповерхових будинків — це досить новий тренд і багато поки вважають його недостатньо практичним. Однак в умовах, що склалися сьогодні, вкрай актуальнй розвиток подібних ферм. У нашій країні в тому числі.

    Fenway Farms – органічна ферма на даху стадіону в Бостоні

1500 кв.м. даху одного з найвідоміших бейсбольних клубів тепер відведено під вирощування овочів, зелені і фруктів. Щорічно ферма дає до 2 тонн свіжих продуктів, які йдуть на приготування страв тут же, в спортивному ресторані.

Спочатку була ідея просто озеленити дах спортклубу, щоб зменшити витрати на охолодження приміщення в жарку пору, але потім її вирішили перетворити в повноцінну громадську ферму. Кухарі спортивного клубу замовляють, які овочі вирощувати на фермі, щоб включати їх в своє меню.

Сам город складається з модульних контейнерів, які заповнені 20-см шаром грунтосуміші з вермикомпосту, підведена система зрошення.

Brooklyn Grange – экоферма на даху в Брукліні

Що в перекладі означає Садиба Брукліна. Це комерційна міська ферма, яка займає трохи менше 4000 квадратних метрів на вершині колишньої промислової будівлі в Квінсі.

Роботи з організації ферми почалися в травні 2010 р і на даний момент фермери Brooklyn Grange продає більше 23 тис. т овочів на рік, в основному, в різні ресторани і магазини міста. Крім цього, на фермі часто проходять навчальні екскурсії та навіть грають весілля.

На Brooklyn Grange вирощується все: від буряка до квасолі, також 40 інших трав і овочів. На даху будівлі використовують тільки органічні підходи у процесі вирощування, однак вони поки ще не сертифіковані як органічна ферма Міністерством сільського господарства США.

Рисові поля на даху броварні

На півдні Китаю, в провінції Гуансі, власник пивоварні вирішив використовувати дахи своїх цехів для вирощування рису. Тепер це 2 гектара зелених плантацій, які не тільки частково забезпечують пивзавод сировиною, але і знижують потребу в кондиціонуванні приміщень під час спеки.

Пивзавод Лючжоу був заснований в 1954 році. З тих пір будівля була кілька разів модернізовано і ось в 2010 році її керуючий Тан Zhaohan вирішив розмістити там грядки з рисом і лотосом.

Дотримуючись своєї ідеї власник пивоварні розробив проект органічної ферми на даху і вжив необхідних заходів для посилення гідроізоляційної мембрани кожної області даху. Цей процес, ймовірно, включав ремонт і тестування існуючої водонепроникної перегородки так і повної заміни мембрани в цілому. Вода збирається в підпіллі даху, завдяки шести стокам з регульованими комірами на кожному розі даху. Коміри дозволяють працівникам регулювати рівень води на рисових грядках в залежності від потреб сільськогосподарських культур.

EnerGaia – міська ферма з вирощування водоростей у Бангкоку

На даху готелю в Бангкоку, розмістилася міська ферма EnerGaia, яка вирощує їстівні водорості. Прихильники їстівних водоростей, відомих як спіруліна, стверджують, що таким чином можна вирощувати повноцінний джерело білка і достойну альтернативу м’ясу.

Порожній простір на дахах багатьох хмарочосів Бангкока забезпечує сприятливі умови для зростання спіруліни завдяки високій температурі і великій кількості сонячного світла, що є ідеальною умовою для її розведення. Крім того, водорості допомагають боротися з рівнем вуглекислого газу в процесі фотосинтезу, а виробництво в містах означає, що покупець може забрати замовлений товар в день його збору.

Higher Ground Farm – сади на даху

Захоплюючий вид розкинувся на даху Бостноского дизайн-центру. Тут ростуть помідори, базилік, петрушка, кервель, любисток, чебрець, і багато інших рослин, які охоче купують місцеві ресторани. Сезонні продукти вирощені на даху в 4 рази дешевше тих, які вирощуються методом аквапоніка. І це стало хорошою основою для створення проекту Higher Ground Farm двома колишніми студентами Джоном Стоддард і Кортні Хенесси.

Частина коштів на розвиток свого проекту вони залучили методом краудфандінга. Стоддард має особистий і професійний інтерес до стійких систем харчування, і вважає, що сади на дахах забезпечують ефективне і продуктивне використання простору для сільського господарства, постійно зменшуючи витрати на нагрівання та охолодження міських будівель, і прикрашаючи горизонт.

Крім того, Higher Ground Farm може допомогти зменшити ефект міського теплового острова в Бостоні, а також буде поглинати дощову воду, перш ніж вона потрапить в каналізацію, допомагаючи пом’якшити стоки.

Olswang – ферми на дахах офісних центрів Лондона

У 2013 році в центрі Лондона було запущено два органічних сади з фруктами і овочами. На додаток до цілого ряду екологічних вигод, ці сади підтримують місцеве виробництво продукції, даючи можливість підприємствам знизити продовольчі і транспортні витрат.

Схема зелених дахів в даний час підтримується юридичною фірмою Olswang і готелем Bloomsbury Street Hotel, у яких ростуть їстівні сади на дахах. Ще на двох зелених дахах ростуть польові квіти для підтримки місцевої популяції бджіл.

Офіси використовують схему кишенькових секторів – це серія невеликих модульних мішків, заповнених грунтом для посадки. Це набагато охайніше, дешевше і швидше, ніж метод посадки по всьому даху.

Lufa Farms – міська ферма Канади

Ферма розташована на даху будівлі, всередині якого знаходиться меблевий магазин і інші комерційні орендарі, і займає вона 4 000 квадратних метрів.

На даний момент компанія збирає урожай від 400 до 700 кг щодня і доставляє щотижня понад 2500 кошиків з продуктами в міські роздрібні мережі цілий рік.

За підрахунками власників компанії, їх ферми мають можливість прогодувати 2 тис. чоловік, а їжа є екологічно чистою і дуже якісною.

Для поливу рослин використовується дощова вода, а система гідрореціркуляціі дозволяє додатково підігрівати теплиці. Боротьба зі шкідниками проводиться також за допомогою натуральних способів. Наприклад, на фермі живуть сонечка, які охоче харчуються попелицями та іншими комахами-шкідниками.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here