Гарні перспективи горіхового саду

0
111338

У міцній хатинці сидять по зернинці, ми їх діставали й смачно ласували… Це приказка про горіхи. З давніх часів відомо, що горіхи є одними з найцінніших продуктів харчування. В Україні існує багато горіхоплідних культур, але найбільш практичне значення має звичайно ж горіх волоський, який можна вирощувати практично по всій території нашої країни.

Чому його так називають? Справа в тому, що в Україну він потрапив із Валахії (це – область Румунії), тому й дістав своєрідну територіальну назву – «волоський». А взагалі батьківщиною цієї рослини є Середня Азія та деякі райони Кавказу – саме там вона була введена в культуру ще до нашої ери. Горіхи, твердять дослідники, відігравали велику роль у харчуванні первісної людини: на територіях перших поселень, виявлених археологами у Швейцарії, Італії та в деяких інших країнах, було знайдено багато «слідів» волоських горіхів, а відомості про них зустрічаються ще й у багатьох письмових пам’ятках.

Нині ж ця культура у нашій країні є досить популярною для  садів, оскільки попит на горіхи постійно зростає. Щоправда, закупівельна ціна на українські горіхи знаходиться на нижчому, ніж у світі, рівні. Адже вітчизняним виробникам не вистачає партій однорідної сортової продукції, здебільшого продається суміш різних сортів, що й знижує вартість товару.  Тож треба збільшувати площі плодоносних інтенсивних садів, бо поки що ця ніша у нашій країні залишається не повністю зайнятою.

До уваги кілька порад, підкріплених власним досвідом, як закласти й виростити горіховий сад.

Одразу ж зауважу, що промисловий сад варто формувати щепленими саджанцями, зареєстрованими у Державному реєстрі України, з урахуванням сучасних технологій і рекомендацій Міністерства аграрної політики і продовольства. Найголовніше ж, що треба пам’ятати, так це те, що горіх волоський – вологолюбна культура, дуже добре росте у зрошених долинах, але не терпить важких та сирих ґрунтів. Для одержання гарних врожаїв на горіхових плантаціях висаджують саджанці, прищеплені сортами кращих його форм. Під такий сад обираються відкриті для тепла і сонця площі, краще – пологі схили. Перед висадженням горіхового саду треба належно підготувати ґрунт, удобривши його органікою. Якщо прискіпливіше поставитися до цього, то на один гектар саду треба внести 100 кг N, 16 кг Р2О2, 2 кг К2О і 31 кг Са. Оскільки довговічність дерев волоського горіха велика, то й без щорічного внесення добрив не можна буде отримувати високі врожаї. Тому про наведені розрахунки мікроелементів треба пам’ятати постійно.

Посадкові ями готуються розміром 1м³ і заправляються органікою (краще підійде 3-річний перегній). Деревця висаджують восени або навесні, заглиблюючи у ґрунт по кореневу шийку. Після висаджування рясно поливають та гарно ущільнюють землю. Щоб дерево прижилося і рівно росло, саджанець на 1– 2 роки прив’язують до тимчасової опори. Мульчують соломою або скошеною травою у радіусі одного метра від стовбура, що дозволяє утримати вологу в ґрунті та покращити зимостійкість.

Для досягнення доброї продуктивності горіхові рослинки потребують ретельного догляду, особливо у перші роки вегетації. У перші 3–4 роки після висаджування потрібно правильно сформувати крону дерева. Робиться це під час весняного обрізування та зелених (літніх) операцій. Тут фахівець повинен грамотно визначити кількість скелетних гілок і видалити центральний провідник. У подальшому садівник лишень виправлятиме «примхи погоди» і видалятиме хворі, пошкоджені та ті гілки, які загущують крону. Коли ж дерево почне  з вигляду «старіти», то потрібне буде й омолоджуюче обрізування скелетних та напівскелетних гілок. Тоді на вкорочених гілках зі сплячих бруньок з’явиться велика кількість приростів, які можуть бути використані для формування нових елементів крони. Пошкоджені гілки необхідно обрізувати до живих місць і замазувати рани садовим варом. Багатьма садівниками помічено, що укорочення краще всього проводити шляхом перекладу на розташовану нижче гілку. У такому разі відбувається достатнє освітлення центру крони та створюються умови для хорошого зростання пагонів із сплячих бруньок.

Часто доводилося бачити молоді рослини, які утворилися від кореневої шийки і навіть від стовбура старих відмерлих дерев. Тож горіхова рослина сама по собі  живуча й здатна до відновлення. Омолоджуюче обрізування при укороченні на третину (або й на ½!)  всіх скелетних гілок і справді дає позитивний результат: з’являється сильний приріст, з якого через декілька років повністю формується нова крона і відновлюється плодоносіння дерева у тих же об’ємах, що й раніше.

Фітосанітарний захист волоського горіха від шкідників та хвороб є найважливішим агротехнічним прийомом догляду за насадженнями, який у значній мірі визначає їх продуктивність і якість отримуваної продукції. Як вже наголошувалося на початку допису, підбір стійких до захворювань сортів є найважливішим моментом у захисті горіхових насаджень. А для забезпечення надійного захисту дуже важливо знати симптоми хвороб і шкідників на ранніх стадіях їх розвитку. Але про це ми детальніше розповімо в одному з наступних номерів нашого видання.

Наразі ж садівники впроваджують інтенсивну технологію вирощування волоського горіха, яка передбачає оптимальне загущення (при схемі посадки 10х10 м – 100 дерев/ га) та заходи з підвищення родючості ґрунтів (поєднання сидеральних культур і органічних добрив). Повторимося, що неабияке значення має також вирощування саме високопродуктивного стійкого до хвороб садивного матеріалу. Тут слід зазначити, що частина посадкового матеріалу завозилася до нас з-за кордону: в основному з Молдови, також – з Італії, Франції, Туреччини та Канади. Треба пам’ятати, що за типом плодоношення сорти є термінальні та латеральні. Термінальний (верхівковий) тип плодоношення полягає в тому, що плоди ростуть на верхівках однорічних пагонів, утворюючи зв’язки по 2–3 горіха. А латеральний – це тип плодоношення, при якому плоди утворюються не лише на термінальних верхівках, а й по всіх однорічних пагонах стовбура. Мабуть, ви неодноразово чули, що сорти з «теплих» країн часто страждають від підмерзання. Тому ми б радили підбирати саджанці грецького горіха саме української селекції, які є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов. Бо у провідних українських розсадниках, які займаються вирощуванням горіхів, весь час проводять дослідження щодо адаптації сортів до українських умов.

Вступ у плодоношення щеплених грецьких горіхів української (молдовської) селекції починається із 4–5-го року вегетації. На 8–10 рік при належному догляді можна отримати 15–20кг з одного дерева (1,2–1,6 т/га). На 12–15 рік волоський горіх вступає у повне плодоношення і дає врожаї по 50–60 кг з дерева, тобто по 4–4,8 т/га (при загущеності 80 дерев/га). Непогано, правда?

Але перед закладкою горіхового саду агропідприємцям варто досконало вивчити всі особливості цього бізнесу, бо він в Україні у промислових масштабах лише починає розвиватися. Тут потрібно пам’ятати, що перший невеликий урожай можна отримати лише з 4–5-річного віку (та й то – із щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад із використанням плодово-ягідних культур.

Щодо бюджету, то статті витрат для закладки горіхового саду полягатимуть у придбанні щеплених саджанців – на 1га потрібно в середньому 80 штук при висаджуванні за схемою 12х10м (для латеральних сортів), а за схемою 14х12м – 70 штук (для термінальних). Полив під час садіння розчином із біопрепаратами складатиме 20–30 л готового розчину на одне дерево. Також враховується вартість робіт (розбивання, викопування ям, поливання, висаджування саджанців, мульчування, підв’язування до опори тощо).

За свіжою інформацією, горіхи з України експортувалися за ціною 8–10 €/кг. Тож протягом одного сезону за правильної організації процесу можна заробити досить пристойні гроші. Правда, для більшого економічного успіху недостатньо мати лише горіховий сад. Потрібно ще мати відповідне обладнання для переробки та сортування.

На закінчення хочеться наголосити, що горіхівництво має ще й соціально-економічну основу. Судіть самі: якщо для родини цей бізнес приноситиме стабільний прибуток, то для суспільства – додаткові робочі місця, а для країни – наповнення бюджету, створення підприємств для переробки та зберігання продукції.

Андрій Навродський

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here