Інтенсивне овочівництво — шлях до максималізації прибутку приватних господарств

0
111018

Кожне господарство має свої секрети і шляхи до прибуткового вирощування овочів.

Один із них – так зване «інтенсивне овочівництво», коли теплиця (і овочівники ) працюють фактично у режимі «нонстоп» і за сезон отримують 3–4 урожаї, але такий шлях вимагає від овочівника перевіреної ефективної технології вирощування. Моя стратегія отримання якісного і своєчасного урожаю – це перевірені досвідом сорти овочів, відповідне обладнання теплиці та напрацьована роками технологія захисту і мінерального живлення, а також використання БІОСТИМУЛЯНТІВ – продуктів, що дозволяють контролювати розвиток рослин та забезпечують отримання врожаю, заявленого селекціонерами. Особисто я вже багато років включаю в свою технологію біостимулянти та мікродобрива виробництва іспанської компанії «AtlanticaAgricola» і за-вдяки цьому отримую якісну продукцію у заплановані терміни.

За рік через мої теплиці проходять наступні культури: відкриває сезон зелена цибуля, після цибулі висаджую пекінську капусту, яка за умов правильного вирощування принесе нам гроші до паски, потім солодкий перець і знову зелена цибуля на різдвяноноворічні свята. Кожна культура має свою специфіку вирощування, є чутливою до певних факторів навколишнього середовища та потребує відповідного догляду. Особливо вибагливими щодо умов вирощування є пекінська капуста та солодкий перець, на цих культурах я зупинюся детальніше.

Коренева система пекінської капусти поверхнева і несильно розвинена, тому рослини є дуже чутливими до дефіциту вологи та укорінення при пересаджуванні розсади у ґрунт. Ця фізіологічна особливість культури змушуєт овочівників відмовлятися від розсадного способу вирощування пекінської капусти та як результат отримувати врожай на 4–5 тижнів пізніше, ніж при вирощуванні розсади. Мій досвід отримання ранньої «пекінки» базується на застосуванні добриваукорінювача «Райкат Старт». Після висадження насіння я проливаю касети розчином «Райкату Старт» (10 мл/10 л води) разом із пестицидами «Ак-тара» та «Привікур». Це гарантовано забезпечує розвиток здорової розсади з потужною кореневою системою та високим адаптативним потенціалом при пересаджу-ванні у ґрунт.

Обов’язково за день до пересаджування розсади пекінської капусти у ґрунт проводжу повтор-ний пролив касет розчином «Райкату Старт» – 10мл/10 л води. Це додаткове стимулювання розвитку коренів та гарантоване сто-відсоткове приживання розсади. Хочу відзначити, що розсада, об-роблена «Райкатом Старт», після висаджування у ґрунт не жовтіє та не втрачає тургору.

«Райкат Старт» є моїм фавори-том, використовую його при ви-рощуванні розсади всіх овочевих культур і квітів, адже добре сфор-мована коренева система є запо-рукою успішного розвитку кожної культури.

Пекінська капуста – культура дуже «ніжна» і особливо вибаглива до світлового та температурного режимів. Коливання температур та світловий день, що перевищує 13 годин, можуть спонукати рослину до цвітіння чи ви-кидання стрілки. Після проростання насіння пекінська капуста спочатку утворює розетку листя і лише за умов накопичення достатньої кількості білків, цукрів і вітамінів починає формувати го-ловку. Саме у цей період «пекінка» дуже чутлива до вологозабезпечення, температурного режиму і достатнього збалансованого мінерального живлення. Адже всі резерви повинні бути направлені на формування головки капусти до формування 10 листів. Тому що після 10-го листа у центральній бруньці утворюються зачатки квіток, і головка дає стрілку. Щоб не допустити змін у розвитку під впливом різних чинників і уникну-ти цвітіння, 2–3 рази за вегетаційний період проводжу позакореневі підживлення пекінської капусти добривом-антистресантом «Амінокат 30» (0,15–0,3 л/100 л води). Завдяки вмісту амінокислот рослинного походження «АМІНО-КАТ 30» здатний за короткий час відновити рослину після різного роду стресів, особливо це стосується коливань температур, збоїв у вологопостачанні, фітотоксичності і т.п., дія добрива візуально помітна вже через добу після використання. До того ж «Амінокат 30» «знімає» стрес, викликаний дисбалансом засвоєння елементів мінерального живлення, амінокислоти покращують проникнення і засвоєння мікроелементів, сприяють синтезу та накопиченню білків та цукрів у головці капусти, а при сумісному застосуванні із фунгіцидами пришвидшують їх вплив на патоген.

Так само одним із ключових технологічних моментів у вирощуванні пекінської капусти і отриманні товарного врожаю є густота рослин. При зрідженні формуються надмірно великі головки бочкоподібної форми, що не сприятиме реалізації продукції; а при загущенні – погіршується колір, що також знижує ціну при продажу. Я висаджую пекінську капусту з такою густотою: в рядочку від-стань між рослинами 20 см, а між рядочками – 40 см, та періодично застосовую біостимулянт «РАЗОРМІН» (часто сумісно з «Амінокатом 30»). «РАЗОРМІН», так би мовити, «розганяє» рослини, має направлену дію на поглинальну властивість кореневої системи та активує основні ферментативні процеси культури. Оброблена «Разорміном» «пекінка» рівномірно розвивається, формує міцну головку та вирізняється насиченим кольором. До того ж, як показує досвід, «РАЗОРМІН» дозволяє отримати урожай на тиждень раніше.

Ще одним із визначальних факторів успішного формування товарного врожаю пекінської ка-пусти є достатнє забезпечення її кальцієм і бором. Нестача кальцію на ранніх стадіях розвитку культури призводить до сильного пригні чення молодих рослин, слабкого розвитку листової розетки та, як наслідок, незав’язування головки. Нестача бору на початку вегетації капусти призводить до диференціації листків, прояву хлоротичних плям на кінчиках та між жилками листя. А тривалий його дефіцит спричиняє збирання легких («по-вітряних») головок. Існує ряд факторів, що обмежують доступність цих елементів для засвоєння кореневою системою, також потрібно брати до уваги, що кальцій та бор пересуваються у тканинах рослин висхідним потоком води: зменшення транспірації призводить до того, що кальцій і бор не можуть досягати верхньої частини рос-лини. Щоб забезпечити «пекінку» цими елементами, я проводжу позакореневі підживлення 2–3 рази за вегетацію рідким концентрованим добривом «МікрокатСа-В», збагаченим комплексом аміно- та органічних кислот (0,25–0,3 л/100 л води), які забезпечують максимальне засвоєння елементів живлення.

Поки росте капуста, висіваю насіння перцю. Так само, як при вирощуванні «пекінки», проли-ваю касети розчином добрива «Райкат Старт» сумісно з інсектицидом «АКТАРА» і фунгіцидом «ПРЕВІКУР». Хочу відзначити, що застосування добрива «Райкат Старт» на розсаді перцю сприяє формуванню не лише потужної кореневої системи, а й міцного стебла та попереджає «витягування» рослин. Зібравши капусту, у ґрунт вношу основні добрива та через тиждень висаджую перець. При вирощуванні перцю праг-ну створити умови не «швидкого», а навпаки, пролонгованого врожаю і збирати урожай аж до кінця листопада, що дає можливість продавати його по гарній ціні. Щоб досягти запланованого, у технологію включаю біостимулянти «Амінокат 30», «Разормін» та добриво «Келік-Калій-Кремній». Застосування «Келік-Калій-Кремній» підвищує стійкість рослин до коливань температур, активує фотосинтетичну діяльність, покращує засвоєння ґрунтової поживи та покращує лежкість плодів. Окрім того, це добриво попереджає виникнення та розвиток сірої гнилі плодів, яка з’являється через нестачу вологи, а у літній період, коли на вулиці +30°С, вберегти рослини від посухи непросто.

Величина, товарність плодів перцю та строки дозрівання прямо пропорційно залежать від достатнього забезпечення рослин мінеральною поживою. У період цвітіння, формування плодів та дозрівання проводжу позакореневі підживлення комплексним водорозчинним добривом із збалансованим хімічним складом «Нутрівант Плюс пасльоновий» – 0,2кг/100 л води.

За моїми спостереженнями, такі підживлення забезпечують зростання врожаю від 15 до 20%.За наявності опалення у теплицях на 4 «оборот» висаджуємо зелену цибулю.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here