Сортимент огірка для соління

0
11494
Засолювальні якості продукції огірків в першу чергу є сортовою ознакою, яка обумовлена генотипом і залежить як від генетичних (морфологічні ознаки внутрішньої будови плоду (розмір клітин паренхіми), характеристик поверхні плоду (наявність горбкування, шипів їх кольору, міцності кірки та її кольору) так і ряду біотичних (хвороби, шкідники) та абіотичних (спека, посуха, холод, різкий перепад температур) факторів, а також умов зовнішнього середовища. Але ключова роль все ж таки відводиться спадковим ознакам конкретного генотипу.

 

Саме «Ніжинський» огірок є еталоном засолювального типу. На основі даного сорту розвивався славнозвісний ніжинський огірковий промисел. На теперішній час перед селекціонерами постала задача відродження, збереження Ніжинського огірка та створення нових генотипів з притаманними Ніжинському сортотипу сортовими особливостями, властивостями та засолювальними якостями.

В Інституті овочівництва і баштанництва та мережі його дослідних станцій у відповідності з цим напрямом селекції огірка – на засолювальні якості плодів, проведена кропітка селекційна робота результатами якої стали кращі бджолозапильні сорти і гібриди F1 огірка з високими якостями солоної продукції: Еврика F1, Самородок F1, Касатік F1, Ніжинський місцевий , Джерело, Ніжинський дар, Ніжинський 23, Дарунок осені, Гейм, Сармат F1, Джекон F1 та Еней F1 які є високоадаптованими для умов відкритого ґрунту Лісостепу України. Цінною морфологічною властивістю їх плодів є відсутність порожнин і дрібнокомірковість клітинної будови їх м’якоті, що є запорукою високої якості солоних плодів.

Представляємо для ознайомлення сорти вітчизняної селекції, а саме Інституту овочівництва і баштанництва НААН та його мережі дослідних станцій. Всі вони бджолозапилюваного типу призначені для вирощування в умовах відкритого ґрунту і придатні не тільки для споживання у свіжому вигляді, консервування, але і соління. Надаємо їх характеристики, які дозволять визначитись з сортиментом засолювального огірка Ніжинського сортотипу:

Ніжинський місцевий – сорт пізньостиглий від сходів до початку плодоношення – 58-65 діб. Смакові якості свіжих і солоних огірків високі. Плід-зеленець овальної форми, у поперечному розрізі – тригранний. Ребристість добре виразна. Поверхня плоду великогорбкувата з шипами чорного кольору та повздовжніми світло-зеленими смугами до 1/4-1/3 довжини плоду. Основним недоліком сорту є його низька стійкість до переноспорозу.

Джерело – сорт ранньостиглий, від масових сходів до початку плодоношення 40-42 доби. Тривалість періоду плодоношення 38-40 діб. Урожайність плодів 28,2-30,6 т/га, товарність 85-87 %. Віддача за першу декаду плодоношення 27-30 %. Вміст у плодах: сухої речовини – 4,2%, загального цукру – 2,6 %, вітаміну С – 12 мг/100 г. Смакові якості свіжих плодів 8,4 бала, консервованих – 9,0, солоних – 8,5 бала. Сорт інтенсивного типу, відносно стійкий до пероноспорозу і бактеріозу, порівняно холодостійкий.

Середньостиглий гібрид огірка Еврика F1 – від масових сходів до початку плодоношення 51-57 діб. Рослини переважно жіночого типу цвітіння (91-94 %). Урожайність – 42,8 т/га. Плоди зеленці довжиною 10-12 см, масою 97-100 г. Форма плоду видовжено-циліндрична, поверхня великогорбкувата, шипи чорні. М’якоть щільна, ніжна. Дегустаційна оцінка солоних плодів 8,7 балів. Гібрид придатний для свіжого споживання та соління. Характеризується холодостійкістю. Відносно стійкий до хвороб (кореневих гнилей і пероноспорозу).

Самородок F1  – ранньостиглий від масових сходів до початку плодоношення 42-45 діб. Гібрид переважно жіночого типу цвітіння. Період плодоношення триває 45-50 діб. Середня урожайність 28-29 т/га, віддача урожаю за першу декаду плодоношення 30 %. Товарність 94 %. Плоди видовжено-овальні, масою 80 г, зелені зі світло зеленими смугами до середини плоду. Поверхня великогорбкувата, опушення чорне. М’якоть щільна, ніжна. Вміст сухої речовини 4,7 %, загального цукру – 2,3 %. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 8,7, солоних плодів 8,6 бали. Плоди транспортабельні, зберігають товарність протягом 5-7 діб. Гібрид толерантний до комплексу хвороб (пероноспороз, бактеріоз, борошниста роса).

Джекон F1 – ранньостиглий, від масових сходів до початку плодоношення 38-42 діб. Гібрид переважно жіночого типу цвітіння. Період плодоношення триває 45-48 діб. Середня урожайність 32,6 т/га. Товарність 78 %. Плоди циліндрічної форми, масою 80–90 г. Поверхня великогорбкувата, опушення чорне. М’якоть щільна, ніжна. Вміст сухої речовини 4,7 %, загального цукру – 2,3 %. Дегустаційна оцінка свіжих плодів 8,8, солоних плодів 8,7 балів. Плоди транспортабельні, зберігають товарність протягом 8-10 діб. Гібрид толерантний до пероноспорозу.

Ніжинський дар – сорт середньопізній, від масових сходів до початку плодоношення 44-48 діб. Тривалість плодоношення 40-48 діб. Урожайність  плодів 30-32 т/га. Форма плоду видовжено-овальна, поверхня великогорбкувата, опушення складне чорного кольору. Вміст сухої речовини – 5,49 %; загального цукру – 2,12 %; вітаміну С – 14,0 мг/100г. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 8,9 балів, солоних – 9,0 балів. Сорт за засолювальними якостями знаходиться на рівні сорту Ніжинський місцевий. Стійкість до пероноспорозу висока (7 балів).

Ніжинський 23 – середньостиглий сорт (45-55 діб). Тривалість періоду плодоношення – 56 діб. Вирізняється високою загальною та товарною урожайністю плодів: 33,6 т/га та 28,4 т/га відповідно. Форма плоду видовжено-овальна, поверхня великогорбкувата, опушення складне чорного кольору. Вміст сухої речовини – 4,9 %; загального цукру –  2,3 %; вітаміну С – 13,3 мг/100 г. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 8,4 балів, солоних – 9,0 балів. Новий сорт за засолювальними якостями знаходиться на рівні сорту Ніжинський місцевий і пропонується до впровадження в доповнення до класичного сорту. Стійкість до пероноспорозу – висока (7 балів).

Дарунок осені – сорт ранньостиглий (39-41 доба). Тривалість періоду плодоношення – 50-58 діб. Урожайність плодів нового сорту 27,1-30,0 т/га, товарність 78 %. Форма плоду видовжено-овальна, поверхня великогорбкувата, опушення складне чорного кольору. Вміст у плодах: сухої речовини – 4,11 %; загального цукру – 2,26 %; вітаміну С – 9,69 мг/100 г. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 9,0 балів, солоних – 8,5 балів.

Гейм – сорт середньостиглий, від сходів до початку плодоношення 49 діб. Урожайність 20-22 т/га. Форма плоду овальна, поверхня великогорбкувата, опушення складне чорного кольору. Вміст в плодах: сухої речовини – 4,5%, загального цукру – 2,4%, вітаміну С – 11,3 мг/100 г. Смакові якості свіжих плодів – 8,2 бала, солоних – 8,5, консервованих – 8,4 бала. Стійкий до пероноспорозу та бактеріозу.

 

 

На сьогодні найбільшою популярністю користується гібрид огірка Касатік F1  – ранньостиглий, від масових сходів до початку плодоношення 41-42 доби. Рослини переважно жіночого типу цвітіння – 83 %. Урожайність 39,8 т/га ( до 47,6 т/га). Віддача урожаю за першу декаду плодоношення – 73 %. Плід-зеленець масою 85 г. М’якоть щільна, хрумка та ніжна. Форма плоду циліндрична, поверхня великогорбкувата, опушення складне чорного кольору. Дегустаційна оцінка солоних плодів 8,8 бали. Новий гібрид відносно стійкий до пероноспорозу.

Касатік F1

Еней F1. Гібрид огірка Еней F1 вирізняється високою загальною та товарною урожайністю плодів: 32,1-38,8 т/га. Товарність гібриду складає 72,6-82,7 %. Період від масових сходів до початку плодоношення 46 діб. Період плодоношення нового гібриду 60 діб. Плід-зеленець світло-зеленого кольору. Поверхня зеленця горбкувата. Стійкість до пероноспорозу висока (7 балів). Вміст у свіжих плодах: сухої речовини – 3,7 %, загального цукру – 1,62 %, вітаміну С – 15,67 мг / 100 г, нітратів – 133 мг / кг. Дегустаційна оцінка свіжих плодів – 9,0 балів, солоних – 8,9 бали.

Еней F1

Вищезгадані сорти і гібриди занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Їх плоди-зеленці придатні для споживання як свіжої продукції, так і для переробки. Особливо саме вони неперевершені у солоному вигляді.

Надані генотипи Ніжинського сортотипу призначені для вирощуванні у відкритому ґрунті в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України.

Сферами їх впровадження є сільськогосподарські підприємства різних форм власності та господарювання, переробні (консервні) підприємства і звичайно приватний сектор.

Доктор с.-г. наук, с.н.с., учений секретар Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Оксана Володимирівна Сергієнко

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here