Салікорнія – перспективна культура для морського узбережжя

0
11556

Цікавим досвідом вирощування салікорнії поділився Янсе Хубрехт з Нідерландів, де цю рослину культивують у промислових масштабах. Про це повідомляє Horti Daily. Фермер впроваджує механічний збір врожаю, який вважався таким, що псує товарний вигляд пагонів рослини.

Янсе Хубрехт почав вирощувати салікорнію для свіжого ринку у 2006 році, культура у його господарстві займає один гектар ріллі, фермер поливає її солоною водою з місцевого озера.

 «У наших пошуках механічних рішень для збирання врожаю ми знайшли систему обрізки EazyCut Pack TTI, яку довелося підлаштовувати під культуру, – каже Я.Хубрехт. – Ця система має надгострий ніж, складаючи рослини у збірний мішок неушкодженими. Оцинкована рама, побудована над системою EazyCut, дозволяє нам збирати врожай на фіксованій висоті, що робить роботу набагато комфортнішою. ​​Це також економить робочу силу, але все одно потрібні дві людини, щоб керувати машиною. Головна перевага полягає в тому, що нам більше не потрібно стояти на колінах. Ми збираємо урожай 15 тижнів, шість днів на тиждень. Зараз це зробити набагато простіше. Система недешева, але ми дуже задоволені нею. Нам доводиться мати справу з сіллю, вологою, а іноді й піском, тому речі легко зношуються. Ми звертаємося до Pack TTI за запчастинами, яких їм ніколи не доводилося робити. У них є багато деталей на складі, і вони обговорюють зі мною, що мені потрібно. Бо часто посеред сезону машина виходить з ладу. Ми збираємо врожай щодня, тому, якщо робота зупиняється, треба якомога швидше полагодити механізм».

За словами фермера, у його господарстві уперше в світі застосували механічний збір салікорнії. Нині їх досвід перейняли виробники з Португалії, Ізраїлю та Франції.

Як зазначає Янсе Хубрехт, у нинішньому році через невелику кількість сонячних днів рослини салікорнії вражали грибкові хвороби, що вплинуло на кількісні показники врожаю. Який реалізують підприємствам громадського харчування, сільськогосподарським магазинам і приватним покупцям.

Цікаво, що салікорнію можна вирощувати і в Україні, оскільки природно-кліматичні умови є придатними для цієї культури. Деякі українські садівники-любителі описують свій досвід вирощування салікорнії у горщиках.

Салікорнія за смаком чимось схожа на спаржу, можливо тому за нею закріпилася назва «морська спаржа». Вона відноситься до однорічних рослин із роду Солерос сімейства Амарантові. Росте у досить специфічних умовах, у яких більша частина рослинності просто не вижила б. Для комфортного зростання салікорнії потрібна прибережна смуга або солончакові луки і мілководдя, тобто шар води із високою концентрацією солей. Ареал її розповсюдження тягнеться від Великобританії на заході і до Японії на сході.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here