КАПУСТА ПАК-ЧОЙ – НЕВИБАГЛИВА І ЩЕДРА КУЛЬТУРА

0
11550

Капуста пак-чой – однорічна листкова китайська капуста, яка широко відома у Південно-Східній Азії. Соковита і пряна, з великою кількістю корисних вітамінів, ранньостигла, невибаглива у вирощуванні, сьогодні вона популярна не тільки у Китаї, Кореї та Японії, а й у Західній та Східній Європі. Її ще називають гірчичною через гострий незвичний смак, або селеровою.

Чим же корисна ця капуста?

Капуста пак-чой багата на вітаміни, фосфор, калій, магній, залізо, кальцій, натрій, мікроелементи, клітковину та лізин, омега 3 жирні кислоти, антиоксиданти, β-каротин та лютеїн. Завдяки вживанню цієї овочевої культури в організмі людини підтримуються у рівновазі сіль і вода,  функція серця, нормальний артеріальний тиск, контролюється рівень цукру у крові, засвоюється кальцій, зміцнюється емаль зубів, активізуються ферменти підшлункової залози та слини для кращого травлення.

Китайська капуста містить лізин – корисну амінокислоту, яка є основою для побудови білка в організмі людини та регулює обмін речовин. Багатьох людей зацікавить низька калорійність іноземного продукту – всього 13 калорій на 100 г, що є привабливим для тих, хто хоче схуднути. Китайська капуста пак-чой містить велику кількість вітаміну А, В, Р, С і мікроелементів. Пак-чой – це не качан, а прямостояча компактна розетка (діаметром до 35 см), закріплена на товстому черешку зі щільно притиснутими листками. Листки ніжні і гофровані, від сірого до світло-синьо-зеленого кольору.

Існує три види цієї культури. У одного виду листки темно-зелені, а черешки яскраво-білі. У другого – і листки, і черешки світло-зелені. У третього – верхня частина листка червоно-фіолетова, нижня – зелена, черешок зелений. Залежно від сорту рослини мають висоту від 10 см до 50 см. Хоча ця рослина належить до сімейства капустяних, ця капуста класифікується як зелений (салатний) овоч. Сьогодні у продажу налічується понад десять сортів (Прима, Річі, Гіпро, Оленка, Веснянка, Ластівка, Лебедушка, Чотири сезони, Юна, Краса Сходу, Чайна Кранч, Чайна Експрес, Марі, Рання Джейн, Пагода).

Особливості вирощування

Вирощувати капусту пак-чой нескладно. З усіх листових капуст вона найневередливіша і щедра на врожай. Любить прохолодну та вологу погоду, органічні добрива, перегній, попіл, не переносить перезволоження та кислих ґрунтів. У той же час існують деякі особливості догляду за рослинами.

При виборі ґрунту слід надавати перевагу ґрунтам із середньою кислотністю рН 5,5–7,

любить сонячне світло або півтінь. Кореневу систему рослина утворює на 10–15 см від поверхні грунту. Гарними попередниками для китайської капусти є цибуля, бобові, зернові та гарбузові культури. Бажано, щоб на цій ділянці не росла раніше капуста, оскільки у них одні шкідники і захворювання.

Капусту пак-чой слід сіяти у квітні або серпні. Посаджена при довгому світловому дні, у травні–липні, вона швидко йде у стрілку і зацвітає. Насіння можна висівати безпосередньо у грунт, бажано під плівку по три насінини у лунку. Можливо вирощувати пак-чой і через розсаду. Розсада готова вже до висадки у віці 20–25 діб і повинна мати 4–5 справжніх листків. Через слабку кореневу систему не рекомендується пересаджувати, тому у більшості випадків насіння висаджують безпосередньо у відкритий грунт і накривають поліетиленовою плівкою. Відстань між рядками не менше 30–40 см залежно від сорту капусти. Глибина сівби  насіння становить 1–2 см. щоб прискорити проростання насіння, борозни накривають поліетиленовою плівкою. Сходи з’являються протягом 7–10 діб. У стадії одного або двох справжніх листків обов’язково проріджувати капусту не менше 15–20 см одна від одної. Тоді розетки виростуть великими. Не варто сіяти відразу багато капусти, її листки швидко стають грубими. Розтягнути задоволення можна, підсіваючи насіння потроху, з інтервалом  7–10 діб, конвейєром.

Китайська капуста пак-чой добре розвивається за температури 15–20 0С. Багато сортів витримують нічні заморозки до мінус 50С. Через таку морозостійкість ця культура вважається дуже цінною для наших городників, які працюють у непередбачуваних кліматичних умовах з різкими температурними стрибками,непередбаченими опадами та іншими погодними«сюрпризами».

Догляд за капустою пак-чой, як і вирощування її в цілому, не вимагає особливих зусиль і навичок: треба регулярно розпушувати грунт, але бути обережними, щоб не пошкодити коріння біля поверхні капусти, та вчасно видаляти бур’яни. Полив повинен бути своєчасним, достатнім, але без надмірностей: не заливати землю і не допускати її пересихання. Середня норма поливу з серпня по вересень становить від 15 до 20 літрів на квадратний метр. Для підтримання комфортної вологості ґрунту досить проводити мульчування грядки за допомогою компостних добрив або скошеної трави.

Шкідники пак-чой

Великих збитків китайській капусті весняного посіву можуть завдати хрестоцвітні блішки. Втрат можна уникнути, накривши грядки агроволокном. Відлякують шкідника також опудрення рослин попелом або його сумішшю з тютюновим пилом (1: 1). Боротьбу зі слимаками і дощовими равликами проводять вручну у рамках регулярного огляду культури.

Збирання врожаю можна починати ще до досягнення рослиною повної зрілості, зрізуючи на салат молоді листочки. Молодий пак-чой зрізають на висоті 2–3 см над землею, дорослий – трохи вище. Залишається стебло для відростання і отримання вторинного врожаю. Вживати пак-чой бажано відразу після зрізання, оскільки він зберігається нетривалий час. Можна миті листки капусти загорнути у вологий рушник і помістити на день-два у холодильник, що трохи збільшить термін зберігання.

Л.А. Терьохіна, кандидат с.-г. наук, Інститут овочівництва і баштанництва НААН

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here